IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев може да наложи вето на актуализирания бюджет

Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено, заявява президентът

20:14 | 30.07.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев може да наложи вето на актуализирания бюджет

Президентът Росен Плевнелиев има готовност да наложи вето върху актуализацията на Закона за държавния бюджет за тази година, съобщи БТВ. В интервю за телевизията държавният глава заяви, че е готов да използва конституционните си правомощия, но преди това ще изчака дебатите.

Припомняме, че днес водещата парламентарна бюджетна комисия прие промените в Закона на второ четене.

Държавният глава по конституция има право да върне закон за ново разглеждане в Народното събрание, където депутатите могат да преосмислят позицията си или да потвърдят с ново гласуване текстовете. 

На въпрос на БТВ дали е склонен да наложи вето, Плевнелиев отговаря: „Склонен съм, но ще изчакам дебатите" и допълва, че „президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено“.

„Аз налагам вето само с аргументи. Това е принципна позиция", казва държавният глава, след като бе помолен да коментира възможните политически конфигурации при евентуално ново гласуване на текстовете.

От своя страна финансовият министър Петър Чобанов заяви, че евентуално президентско вето би било "много сериозна намеса в политиката на правителството". "До момента не ми е известно президент да е налагал вето, тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция", заяви Чобанов, попитан след заседанието за реакцията на кабинета, ако държавният глава наложи вето на промените.

Investor.bg припомня,  че през декември 2011 г. тогавашният президент Георги Първанов наложи вето върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
Хубаво е че сега за един милиард се вихрят дискусии и има съпротива;Предишната тройна опапваше по 2-3 млрд лв всеки декември и обществото ни и масовите *** дори не разбираха какво е станало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 8
gat1
преди 10 години
Свидетели сме на последните агонизирани напъни на комунистическата пропагандна машина. Значи сме на прав път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 1
retwerts
преди 10 години
Регистриран съм днес, защото по принцип предпочитам да чета дискусиите, а не да коментирам, затова до сега не ми е трябвала регистрация. Но напоследък коментарите от експертни станаха силно политически, което ме принуди да се регистрирам и да отправя този апел към коментиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 14
Chick-Chirick
преди 10 години
А представете си сега къде щяхме да сме, ако БГ имаше една президентска двойка Калфин/Данаилов? Иначе колеги не се дразнете на камунетата от централата, които драскат на воля тук. Това е добър знак. Забелязал съм, че винаги когато става напечено се появяват. За Белене беше така, после преди изборите и явно сега пак предизборно са се активизирали. Дай Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 23
Сините камъни
преди 10 години
Ай, много ранобудни сте, минусчета? Няма и пет минути и пет минуса!Оставка! Кажете на Сидеров, че не се отказваме! Оставка! Колкото и да се опитва да ни замайва с ново лице на загрижен политик, да скрие пръстчето, с което дава кворум на хора, които не представляват и 20% от народа!Оставка, минусчета! Много рано сте започнали работа! Едно направи Станишев, осигури работа на доста драскачи по форумите! Но тя е сезонна, така че преориентирайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 24
Сините камъни
преди 10 години
Трябва най-малкото да се върне за преразглеждане този така наречен "актуализиран" бюджет.На базата на кои и какви точно "актове" се иска да се тегли този заем?На мен са ми минали доста заеми през бизнеса. И никога повече няма да направя глупостта, която направих първия път, да заложа апартаменти и то два, мой и на родителите ми, за една шепа хартия.Слава богу, на юруш изплатих всичко , макар и за сметтка на бизнеса, но затова пък не загубих покрива си!Но какво залагаме ние днес, вземайки още един милиард?С какво го обезпечаваме? Дайте да разгледаме документите за този заем и да видим, какво вземаме всъщност и какво даваме.Никой не казва, на какъв процент! Знае ли някой процента? Тука ми се моташе едно календарче със сложни лихви, дано го намеря, че не ми се смята.Но толкова шикалкавения, недомлъвки, различни причини се смениха и се сменят, последно пак ГЕРБ им на устата, то и да не разбираш, само от тяхното съмнително поведение започваш да се съмняваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 20
shpono
преди 10 години
Ти какво очакваш от електората на червените ***. Че тоя електорат в болшинството си е, червени бабички, ***, *** и неграмотни. Видяхме ги на избори видяхме ги и на Бузлуджа. Такива хора не могат да размърдат онова между ушите те си пишат каквото им спуснат от позитано 20, а от там им спускат глупости. Първанов беше *** на бсп и дпс и вчера червените *** разказват, че не е имало президент който да наложи вето на такъв закон хахахаЧе първанов ли да го наложи :))).Бива да са кухи ***, но това тяхното е прекалено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 25
bgMan
преди 10 години
Доколкото ми е известно никой не се срамува от него.Само от БСП правите внушения и мозъчни облъчвания по този въпрос.Първанов с неговия "голям шлем" какво направи въобще за българските държавни интереси, освен че се опита да лобира отново да станем 16-та руска собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 29
Есхил
преди 10 години
Този действително го направиха кукла на конци! Как да не се срамуваш , че подобно недоразумение може да ти бъде държавен глава, но както е казано неведоми са пътищата Господни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 19
mathematician
преди 10 години
Колко и избори да има БСП ги губи всичките.Ама аз викам да са по-скоро хем за президент и хем за парламент.БСП няма човек на този етап, който да бие Плевнелиев за президенството, дори и ДПС и Атака открито да го подкрепят (човека на БСП).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още