IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се 20% от средствата за земеделски площи да бъдат платени предварително

Плащанията ще бъдат обсъдени на среща на премиера Пламен Орешарски с агробизнеса

18:30 | 07.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обсъжда се 20% от средствата за земеделски площи да бъдат платени предварително

20% от полагащите се средства на земеделските производители за единица площ да бъдат разплатени предварително през настоящата година, вместо в началото на 2014 г., предлага земеделският министър Димитър Греков. Той заяви пред журналисти след заседанието на Министерския съвет, че утре плащанията ще бъдат обсъдени на среща на премиера  Пламен Орешарски със земеделски производители.

„Досега средствата се плащаха през следващата година, но помощта в земеделието, ако не се даде навреме, е безсмислена“, обясни Греков.

Зърнопроизводители поискаха преди месец изтегляне на субсидиите за площ с аргумента, че ниските изкупни цени на зърното на старта на тазгодишната кампания ще предизвикат сериозни затруднения в сектора, а за някои - дори фалити.

Реколтата от ечемик и пшеница е най-добрата от една година насам като количество и качество, няма опасност от зърнена криза, коментира още министърът.

До момента са събрани 96% от пшеницата и 99,5 на сто от ечемика. Събраната реколта е около 4,7 млн. тона зърно. По качествени показатели реколтата също е добра, като 65,41% от ожънатата пшеница от новата реколта е с много високи хлебопекарни качества.

Кампания 2013 е с изпреварващ темп спрямо 2012 година, заяви Греков. Според него това се дължи на засетите прогресивни български сортове, добрата техническа обезпеченост и метеорологичните условия.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Sokratus
преди 10 години
Престанете да субсидирате сектори, които са на печалба!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още