IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет отхвърли искането за референдум за "Софийска вода"

Общинските съветници от БСП обмислят обжалване на решението пред съда

14:41 | 05.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Столичният общински съвет отхвърли искането за референдум за "Софийска вода"

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли предложението за провеждане на референдум за прекратяване на концесията на "Софийска вода", съобщи БТА. Искането за допитване сред столичани бе подкрепено от 11 общински съветници, 38 съветници в залата гласуваха против.

Припомняме, че искането за референдум беше направено от общинския съветник Ангел Джамбазки, а по-късно подкрепено от групата на БСП в СОС. Посочените причини са неизгодният договор за концесия и неизпълнение на задълженията от страна на дружеството. Общинските съветници от БСП коментираха след края на заседанието, че обмислят обжалване на решението референдум да не бъде проведен.

От ГЕРБ и ДСБ обаче посочиха, че дори и неизгоден, развалянето на концесионния договор едностранно от общината ще доведе до плащането на неустойки, чийто размер ще бъде милиони евро.

„Трябва да подкрепим искането на БСП за референдум за "Софийска вода". Въпросът обаче трябва да бъде зададен по друг начин - съгласни ли са договорът да бъде прекратен, като платят между 600 и 1000 лева“,заяви по време на дебатите съветникът Прошко Прошков. Според него е важно да се обмислят последиците след прекратяването на концесията, включително и след като изтече срока на този договор през 2025 година.

Валя Чилова
от ГЕРБ отбеляза влошаване на услугата, ако договорът със „Софийска вода“ бъде разтрогнат. По закон сегашният концесионер ще трябва да работи, докато не бъде намерен негов заместник. Процедурата ще отнеме 2-3 години и за този период водните услуги ще бъдат влошени, убедена е тя.

Припомняме, че преди дни от „Софийска вода“ публикуваха договора си за концесия. Текстовете предвиждат плащания от страна на общината както и да бъде прекратена концесията – с вина или без вина от страна на концесионера. При едностранно прекратяване от страна на общината обаче се дължат задълженията на „Софийска вода“ по заем с Европейската банка за възстановяване и развитие, заеми към трети лица и капиталова компенсация .

Днес Чилова отбеляза, че задълженията на дружеството към трети лица са между 200 и 300 млн. евро, но неустойката трябва да бъде определена от арбитражен съд и може да стигне и милиард евро.

Кметът Йорданка Фандъкова пък уточни, че няма как договорът със „Софийска вода“, който е неизгоден за общината да бъде прекратен сега. Тя допълни, че през последните месеци се работи за подобряване на контрола върху дейността на дружеството и санкциите при нарушения.

Дебатите в СОС бяха съпроводени от протести пред сградата на общината, по време на които граждани настояваха за референдум. Пред тях бившият общински съветник, сега депутат от „Коалиция за България“ Борис Цветков коментира,че всички приказки за това, че договорът е неизгоден досега  "остават във въздуха".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
така "работи" "бизнеса" в партньорство с десните партииДесните не ги е грижа за хората. Те се грижат за интересите на "бизнеса", като му подлагат народа и после "бизнеса" им се отплаща като по всчкакъв начин ги поддържа на власт...Ами намерили са си пресечна точка в интересите и си живеят добре за сметка на всички 99.5% останали!който не го разбира е прости ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Явно добре се спогаждат от ГЕРБ със Софийска вода. В началото имаше някакъв натиск за прекратяване на концесията, но после утихнаха. Комисионите са раздадени, а столичани да го...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още