IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕVN плаща 32 млн. лв. на НЕК

ЧЕЗ и Енерго-Про обявиха, че не са спирали плащанията си към Националната електрическа компания

16:28 | 18.03.14 г. 10
ЕVN плаща 32 млн. лв. на НЕК

След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди заканата на икономическия министър Драгомир Стойнев за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, дойдоха и реакциите на компаниите.

На специална пресконференция от EVN обявиха, че не се отказват от права относно вземанията си, но предоставят краткосрочна ликвидност в размер на 32 млн. лв. на НЕК. Готови сме за диалог, заяви председателят на УС на дружеството Йорг Золфелнер, цитиран от БТА. Той уточни, че преведената сума е 32 млн. лв., просто защото в момента компанията не може да преведе повече пари.

По думите му НЕК дължи на дружеството 248 милиона лева за присъединяване на възобновяеми енергийни източници и затова от EVN са пристъпили към прихващане на 104 милиона лева, дължими от НЕК. Остават още 144 млн. лв., които НЕК ни дължи, заяви Золфелнер. Прихващането на средства е законово признат способ и се прилага широко, коментира шефът на дружеството.

Председателят на дружеството припомни, че методиката на енергийния регулатор е била атакувана във ВАС и впоследствие отменена през ноември 2013 г. Според съдебната практика липсата на други указания от ДКЕВР означава, че действа старата законова уредба, тоест НЕК трябва да компенсира на ЕРП разходите за зелена енергия, е позицията на EVN.

Той припомни, че държавата е поела ангажимент да изкупува цялата произведена от ВЕИ енергия, ДКЕВР трябва да разпределя тези разходи справедливо към всички потребители, а снабдителните дружества трябва да заплатят зелената енергия и после да получат тези пари от НЕК. За него това е справедлив механизъм, съобразен с европейското законодателство. Той изтъкна обаче, че от юли 2012 г. EVN е компенсирано само частично за направените от него разходи и така дружеството е принудено да финансира НЕК за наложени му от закона разходи в размер на 248 млн. лв.

Золфелнер заяви, че EVN многократно е представяла пред Комисията тези свои разходи, а самата НЕК е поискала в своето ценово заявление през пролетта на 2013 г. средства за компенсиране на електроснабдителните дружества, което означава, че и НЕК признава тези средства за дължими.

От EVN съобщиха, че от 1 юли 2012 г. досега са написали общо 105 писма, от които 51 до ДКЕВР и до другите държавни институции, за да ги информират за проблема.

Всички спорни въпроси между България и EVN са въпрос на арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон, отбеляза Золфелнер. Министърът на финансите е упълномощен да координира действията в тази връзка, добави той. Золфелнер бе категоричен, че EVN ще обжалва наложеното наказателно постановление от ДКЕВР от 1 млн. лв.

Золфелнер заяви също, че в обявеното предложение за нови цени на енергията от 1 юли 2014 г. дружеството е калкулирало непризнатите си досега разходи за зелена енергия.

Плащанията на Енерго-Про към НЕК никога не са били спирани или забавяни. Компанията винаги е изпълнявала двустранните договори с НЕК и винаги е плащала коректно своите задължения. Всеки месец Енерго-Про плаща навреме на НЕК за доставената енергия и на ЕСО за такса пренос и достъп високо напрежение, пише в позиция на дружеството, изпратена до медиите.

От електроразпределителното дружество посочват, че през месеците декември 2013 г. и януари 2014 г. плащанията към НЕК са намалени с размера на суми, които НЕК дължи на компанията за задължително изкупуване на енергия по Закона за енергията от възобновяеми източници. През споменатите месеци Енерго-Про Продажби напълно законно прихвана сумите, които са дължими на компанията от НЕК по задължителното изкупуване на зелената енергия, казват от ръководството на енергодружеството.

От компанията също аргументират действието си с факта, че Методиката за компенсация на разходите за зелена енергия е била окончателно отменена с решение на ВАС, което дава законово право да се приложи старата методика. „Енерго-Про прихвана общо 46,3 милиона лева. Прихващането беше извършено от текущите месечни суми, които компанията дължеше на НЕК за доставяната електроенергия“, пише в съобщението.

„Ако прихващането на дължимите суми не беше направено, то през месец декември 2013 г., компанията нямаше да има достатъчно средства, за да посрещне своите оперативни разходи – за поддръжка на съоръженията, за гориво, за инвестиции и др. Другият възможен изход бе компанията да спре да изкупува зелената енергия, но това би било нарушение на закона и производителите на електроенергия от ВЕИ лесно биха могли да осъдят дружеството и да запорират сметките му. Това означаваше компанията да не е в състояние нито да плаща на НЕК, нито да извършва дейността си“, се казва в писмото. 

Дружествата от групата на ЧЕЗ в България не са спирали плащанията си към Националната електрическа компания (НЕК) и стриктно изпълняват задълженията си по двустранните взаимоотношения, пише в позиция до медиите ръководството на ЧЕЗ.

В изявление до медиите Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, съобщава, че на 17 март ЧЕЗ е изплатила на НЕК сума в размер на 8 млн. лв., а до края на месец март са предвидени още две плащания.

„Приветстваме подхода на независимата ДКЕВР да се търси прагматично и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност“, пише в изявлението.

От дружеството също напомнят, че Методиката за компенсация на разходите за зелена енергия беше отменена от ВАС. От дружеството изтъкват, че основен проблем е нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ, което е изцяло в компетенциите на ДКЕВР.

От ЧЕЗ посочват в позицията си, че не са получили отговор от ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на „ЧЕЗ Електро България“ АД всички дължими суми за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и затова са предприели действия за събиране на дължимите от НЕК суми.

Предприехме посочените действия, за всяко от които сме уведомили регулатора, на фона на влошаващо се финансово състояние на дружествата, казват от ръководството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
v_tin
преди 10 години
такъв е закона, тоест така трябва да се направи. А иначе Българина иска държава в която законите важат за всички други, но не и за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
да-комунистите ***, че издумкаха цялата програма за зелена енергия до 2020, че и повече от нея в пъти за две години...а не...това ГЕРБ го направи...то от друга страна ББ още не си е върнал червената книжка, та може и да си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikvarova
преди 10 години
Абе това закони/макони нямат значение! Важното е ЕРП вън, нали! А после....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 11
lubenmark
преди 10 години
Докога ще умувате? Ние ще плащаме, ала бала. Просто ЕРП вън от България и ново начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 10 години
Чиче аз знам кви ги вършат и как крадат.Тия требе да ги фанеш за гушата и да стискаш да стискаш докато мърдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
Груба грешка е да се дават пари на нек и на държавата!След това ще ти поискат още - това е азиатски модел на управление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Очевидно не :)Конктетния казус е, че комунистите *** яко и сега ЕРПтата са в силна позиция и ги държат за топките. Не разбирам министъро кво се сили с отнемане на лицензи. Лошото е, че ще осъдят НЕК и ДЕКЕВР и ние ще платим сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Чичо Уорън
преди 10 години
Бате Пешо ти в случая знаеш ли какъв е конкретния казус или просто си плюеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Чичо Уорън
преди 10 години
Бате Пешо ти в случая знаеш ли какъв е конкретния казус или просто си плюеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
Бате Пешо
преди 10 години
Тия ЕРП-та нещо много взеха да си разиграват коня.Една стотинка да вложат и искат да им я платим.Само изнасят от България.Време е за сериозни шамари.Никакво вдигане на цените и да им се признаят 6% загуби.Щом не искат да инвестират трябва да бъдат оставени да фалират и да бъдат принудени да си продадат бизнеса на безценица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още