IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти предупреждават за риск от балон в имотния сектор в Източна България

Ваканционните имоти са зависими от външнополитически и глобални икономически събития и затова не е устойчиво браншът да разчита на ръстовете в този сегмент

08:17 | 10.04.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Експерти предупреждават за риск от балон в имотния сектор в Източна България

Водещи играчи от строителния сектор предупреждават за опасност от формиране на балон на пазара на имоти и в  строителния сектор в източната част на страната през следващите години, тъй като там е концентрирано търсенето на ваканционни имоти от страна най-вече на рускоговорещи граждани.

Заради липсата на цялостна визия и стратегия на държавата за жилищната политика и концентрацията на новото строителство в района на Черноморското крайбрежие (областите Варна, Бургас и Добрич), предизвикана от засиленото търсене на ваканционни имоти, се изгражда изключително неустойчив модел на строителната индустрия, коментираха арх. Ангел Захариев от “А и А Архитекти” и Николай Бъчваров от “Баумит” на представянето на годишния доклад на Националния регистър за ново строителство и реконструкции bcc.bg за строителния пазар.

По думите на Захариев пазарът на ваканционни имоти е силно зависим от външнополитически и глобални икономически събития, поради което не е устойчиво браншът да разчита на ръстовете в този сегмент от пазара.

Последствията за целия строителен сектор от един евентуален крах на пазара на ваканционни имоти ще са изключително тежки, като вече има достатъчно примери за този неустойчив модел. "Най-красноречивият от тях е Испания", допълни Захариев.

През миналата година започнатите нови проекти във ваканционния сегмент надвишават 438 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), което е с над 19 на сто повече спрямо 2012 г., когато са били започнати малко над 367 хил. кв. м., сочат данните на bcc.bg. РЗП на завършените ваканционни комплекси обаче е намаляла с 25,6% за една година от над 577 хил. кв. м до малко над 429 хил. кв. м.

Според Ангел Захариев все пак има и положителни сигнали в строителния сектор. Един от тях е ръстът при строителството на промишлени сгради, който демонстрира известно съживяване на икономиката.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че строителният сектор е достигнал дъното през 2012-2013 г. и вече започва бавно да се съживява. Умереният темп на растеж и то при по-малките проекти, както и завишените изисквания на инвеститорите, обаче е новата пазарна реалност, с която трябва да се съобразят участниците в сектора. Остават и проблемите с недостатъчния контрол при изпълнението на проектите, нелоялната конкуренция, некачествените проекти, както и неефективното усвояване на европейските средства.

Бавното отлепяне от дъното

Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
А какво е балон. За едностаен извън центъра на Варна искат 60 000 лева и отгоре. Наема е 300 лева. Това означава при законно плащане на данък и елементарна поддръжка изплащане след почти 20 години. Към 20 години обаче само ако платиш в брой без заем. Със заем стават поне 25. Такава инвестиция с изплащане за 20-25 години от физическо лице е голяма глупост. Данни от София - гарсониера в Студ. град на късмет за 50 000 лева и наем 400 лева. Платена кеш без заем. Изплащане 11 години. Съгласете се , че има разлика. Балон по тези сметки- лично мнение. Стая с баня и най-много тераса е 40 000 лева по курортите масово. Това е поне двойно на себестойността. НЕпазарна икономика. Масовата средна заплата е 600 лева чисто. 70 заплари за дупка с гръмко име студио, ателие и т.н. също е простотия при 2 месеца истинско лято ( БГ не е Гърция с дългото и лято). Изплащането с наем пак гони 20 години, защото заетостта е лоша по мои наблюдения. Това си е чисто лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
vallman
преди 10 години
То строителството милото тъкмо да се съживи и те му предрекоха пак смърт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още