IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: БСП ще направи всичко възможно за рестарт на АЕЦ "Белене"

Ще се прави анализ на сключените от ГЕРБ договори за изкупуване на старото оборудване

11:37 | 15.04.14 г. 9
Куюмджиев: БСП ще направи всичко възможно за рестарт на АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Белене" е реален проект и ние ще направим всичко възможно той да се осъществи. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Вчера се проведе изнесено заседание на парламентарната енергийна комисия в Белене. На него беше обсъдено сегашното състояние на централата и възможностите за евентуалното рестартиране на проекта.

По думите на Куюмджиев пред „Белене“ има два проблема, които трябва да бъдат решени. Първо, това е липсата на инвеститор, защото държавата не може да си позволи да изхарчи няколко милиарда лева, за да довърши проекта. В момента се изготвя икономически и технически анализ, но не от консултантите, за които са се платили милиони, а от български специалисти.

Куюмджиев обясни, че направата на този анализ изисква време, защото става въпрос за проект, в който са вложени много средства. По думите му при посещението му вчера в Белене е станало ясно, че един от основните проблеми е, че ГЕРБ са сключили договори за изкупуване на старото оборудване, което също трябва да се подложи на анализ.

„България е държава, която има ниско потребление на електроенергия, почти никаква индустрия, бедно население, което потребява малко, няма развито селско стопанство и достатъчно електромобили, които ще се наложи да въведем до 2030 г.“, анализира той и добави, че ако искаме да останем такава държава, можем и по-назад да се върнем.

„Мисля си обаче, че ние трябва да сме страна, която се развива, и ако искаме това да стане, на нас ни трябва електричество", категоричен бе депутатът. Той подчерта, че БСП е единствената партия за последните 25 години, която категорично е подкрепяла българската енергетика и ще продължи да го прави, а ГЕРБ са тези, които са спрели проекта.

"Не знам на някой да му е ясна позицията на ГЕРБ по който и да било въпрос. Независимо дали в управление или в опозиция, те си менят становището през няколко часа", коментира народният представител. Той припомни, че в интервю от април месец 2012 г. Борисов е обяснил колко е важен "Белене" за България, а няколко месеца в друга медия той е казал "Не, не и не". "Малко след това те прекратиха проекта. Това е абсолютно несериозно", каза още той.

Зам.-председателят на енергийната комисия обясни, че с 83 гласа в НС трудно се стартира нещо, ДПС е против проекта в момента и го подкрепя само Атака. "С гласовете на "Атака" имаме общо 106. "Със 106 гласа как може Народното събрание да вземе решение? Когато ставаше въпрос за цигарите, 93 души от ГЕРБ гласуваха, за да си направят пи ар, но когато става въпрос за нещо важно, ги няма", каза още Куюмджиев. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Естествено. Не ни е достатъчно хлътването с Щатския реактор та сега може да се нахакаме и с "Белене".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
АЕЦ Белене има едно огромно предимство! Около 20-30% от предвидените 10 милиарда евро ще отидат за корупция. За да се изкарат 2-3 милиарда евро корупционни пари от други източници трябва да се работи значително повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Закуел се е в партийната книжка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Прочее, току-що четох, че идва изключване на ТЕЦ Варна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Долна продажна комунистическо-мафиотска пасмина!!!!Ще закопаят България заради интересите на Русия или Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Ех, пак са се загрижили откъде да гепят, милите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 0
data
преди 10 години
В момента НЕК продава електроенергията на цена от малко над 100 лв. на мегават час. Електроснабдителните предприятия обаче са задължени да я купуват. На свободния пазар - в България или чужбина, има производители, които предлагат електроенерегия на цени от 70-90 лв. за мегават час или с 10 до 30% по-евтино.*** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
"Ние сме държава, която има ниско потребление на електроенергияТова е една огромна лъжа! България е номер 1 в ЕС по потребление на електроенергия за производство на единица БВП!В енергината ефективност има огромн резерви! Бихме могли да имаме 5 пъти по високо БВП на глава от населението при същото потребление на електроенергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
data
преди 10 години
Куюмджиев: БСП ще направи всичко възможно дълговете на НЕК (квази държавен дълг ) от 2 млрд . лв да станат поне 10 млрд. лв п.п.Човека който не спазва елементарни закони в България е добре да си затваря чофката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още