IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев не вижда целесъобразност от строителството на АЕЦ "Белене"

В ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС обаче президентът изказва подкрепа за друг руски проект - "Южен поток"

11:24 | 04.02.14 г. 10
Плевнелиев не вижда целесъобразност от строителството на АЕЦ "Белене"

България е страна, която развива ядрената енергетика, но няма целесъобразност от изграждането на втора централа край Белене. Този коментар направи българският президент Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за руската агенция ИТАР - ТАСС, пише БТА. Според Плевнелиев е нужно продължаването на модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“.

"Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблокове и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок“, коментира държавният глава и допълва, че АЕЦ „Белене“ е „много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България“.

"Не виждам пазари за реализацията му, затова призовавам българското правителство да се съсредоточи на площадката, която ние вече имаме, където има цялата необходима инфраструктура и квалифицирани кадри. Вместо втора атомна електроцентрала бих искал да видя общонационална програма за енергийна ефективност", отбелязва Плевнелиев пред руската агенция.

В момента потреблението на електроенергия в България е два пъти по-ниско в сравнение със съществуващите мощности, коментира още той и допълва, че в България има 14 хил. мегавата енергийни мощности, от които се използват малко над 5 хил.

Припомняме, че "Атака" внесе в деловодството на Народното събрание искане за рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Предложението ще бъде разгледано за първи път в парламентарната комисия по енергетика в сряда. 

Пред ИТАР - ТАСС българският президент посочва още, че предприятията трябва да съсредоточат усилията си за повишаването на енергийната ефективност, което ще ги направи по-конкурентоспособни и ще намали разходите на българите.

"Да не забравяме, че значителна част от населението на България живее в панелни жилища, от които топлото просто се изпарява. И искам да помогна на милиони български семейства чрез националната програма за енергийна ефективност да реконструират жилищата си, да създадат за себе си друга, по-комфортна среда за живеене", уточнява Плевнелиев.

Той обаче изказа подкрепата си за друг руски проект, който се изпълнява в момента в България - „Южен поток“. „Като президент на България подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде изпълнен според пазарните закони и ще бъде синхронизиран с европейските изисквания, отчитайки, че България е горд член на Евросъюза", отбелязва Плевнелиев в своето интервю, припомняйки, че правителството на страната вече е обявило "Южен поток" за стратегически проект.

Газопроводът ще диверсифицира маршрутите на доставки на природен газ, а и може да подкрепи амбициите на София да станем един от европейските енергийни центрове.

Българо-руските отношения имат стабилна основа, коментира още българският президент. Той посочи, че българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 10 години
Да, по-5-6 MW е потреблението във зимно време, а има мощности за 12-13 MW, а дори може да падне с 1-1,5 MW при подобряване на ефективността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
мръсен долен предателски педарас..те тва е любовниа не тикво4а...такива кат този трябва незабавно да се екзекутират....аххх Тодореееее защо ни напусна Тодорееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Най-ефективни са гробищата - там нито излишно потребление, нито емисии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
data
преди 10 години
А според мен с едно правилно управление и планиране ВЕИ могат да допринесат с много за енергийната независимост на държавата . п.п.Това че държавата се провали с регулацията е съвсем друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 10 години
http://***.tso.bg/default.aspx/page-707/bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
Бате Пешо
преди 10 години
Рошко айде да наготвиш на кака Маргарита че стана обяд и да и изпереш гащите.Не се изказвай по въпроси от които абер си нямаш.Боже мислех че след Гоце по голям *** не мое си изберем за президент *** явно можело
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Ако зимата не е твърде тежка изключваме доста мощности вече.Токът от Мариците се изнася почти на себестойност или на малка загуба само и само да се запазят работните места на миньорите, половината от които вече са излишни. ВЕИ-тата също трябва да се изключат наполовина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
ПИЧ
преди 10 години
Абсолютно прав е тука ***, необходимо е да се работи и инвестира в Енергийна ефективност (намаляване на консумираната енергия), а не в нови Енергийни мощности.Цената за да намалим енергопотреблението е по-ниска, отколкото да строим нови централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Точно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Роска, стига сипа лафове, че голям смях. Развива ядрена енергетика ама няма нито технологии нито централа :). Е какво точно развива? Развива топче тоалетна хартия. Сега, аз съм съгласен че не е целесъобразно, ама това с "развива ядрена енергетика" е пълен смех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още