IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Няма икономическа логика АЕЦ "Белене" да се случи

С проекта се търси решение на политически въпроси, коментира енергийният експерт

21:22 | 23.01.14 г. 8
 Илиян Василев: Няма икономическа логика АЕЦ "Белене" да се случи

С въпорса за АЕЦ "Белене" се търси решение на политически въпроси още от времето на референдума, заяви в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Илиян Василев. Той допълни, че целта на общественото допитване е било да се "удари върху ГЕРБ, а БСП да мобилизира групи", които по-късно да подкрепят партията на изборите.

По думите му обаче колкото и да се упражняват върху него политиците, има една икономическа логика, по която проектът не може да се случи.

На въпрос дали изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е рентабилно, Василев коментира, че за момента става дума само, че с Westinghouse се тръгва по този път. Той обаче бе категоричен, че американската компания няма да вложи пари, ако няма осигурен пазар.

Илиян Василев коментира и изказването на енергийния министър Драгомир Стойнев, който заяви, че не може да се меси в преговорите между АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и индустриалните производители, тъй като цените на свободния пазар трябва да се определят на пазарен принцип. Според енергийния експерт никой няма да е доволен след нелогичното по неговите думи намаление на цените на тока и облагането с 20% на ВЕИ производителите.

"Не знам кога са пазарни цените - когато силово свалят цените, е социална цена, или когато трябва да наложим 20% данък, за да влязат в бюджета 150 млн., които впоследствие да отидат към НЕК. При един такъв план, който няма логика, няма и кой да е доволен", заяви Василев.

От позицията на бивш посланик на България в Москва той коментира и последните събития в Украйна. По думите му няма никакъв друг начин за договаряне, освен избори.

"На първите преговори, които бяха проведени страните са си разменили ултиматуми. Компромис може да се достигне и тук особено важна е ролята на президента Виктор Янукович. Той обаче трябва да пожертва Азаров. Фигурата на министър-председателя е изчерпана", коментира Василев.

По думите му Янукович все пак си запазва някаква възможност за маневри. Жертвите обаче ще останат като отговорност и може да накарат украинския президент да направи компромис.

Василев подчерта още, че в момента в Украйна елитът прави своята сметка. Той допълни, че страната не е изцяло зависима от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Ако трябва да бъдем честни и справедливи няма въобще логика , а най малко икономическа , хора като И Василев да вземат отношение по въпроси , които първо не познават и второ са достатъчно прозрачни в стремежа си да угодят на външните се спонсори и кукловоди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
fras
преди 10 години
Още за икономическата перспектива на Химко.Новите реалности са още по-лоши относно бъдещото производство но карбамид в Химко.Шистовата революция в САЩ свали цената на газа там до 100-120$, т.е. поне 4 пъти под нашата цена. Това прави техния карбамид поне 3 пъти по-евтин от такъв, произвеждан у нас. И ако в миналото сме изнасяли за САЩ и Южна Америка, то сега посоката ще е обратна.Въобще това си е обречено начинание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
fras
преди 10 години
Нямало икономическа логика!Че кой въобще търси такава, господа?Химко е емблематичен пример.Не беше конкурентноспособно още по времето, когато купувахме газа 2 пъти по-евтино от останалите европейски държави. Натрупа 220 млн. дългове. Фалира и спря. 15 години никои не намери икономическа логика да го "пусне".Стойнев обаче, великият експерт, ще го купува и ще го рестартира.А знаете ли защо фалира Химко?Защото 80% от себестойността на карбамида е цената на газта. Дори и когато купувахме от газпром на преференциални(в сравнение с Европа) цени, Украйна купуваше още по-евтино. На колкото и да продаваше карбамида Химко,украинците продаваха с 10 $ по-евтино.Сега ситуацията е същата. Ние купуваме газ на 420$, Украйна на 280.Т.е. икономическите перспективи не са се променили.Просто ще дадем ние, данъкоплатците, 50 млн. лв. на едни другарЕ.А после ще покриваме и загубите на Химко,.Впрочем не знам сега кои са собствениците на Ново Химко, но по едно време такъв беше Манджуков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 10 години
Смешници като искате евтин ток, защо не си внесете от Румъния, Унгария или Германия. Ако има пазар на тока нали трябва да уволните поне 50 000 работника. Защо ли? защото миньорите Марица изток казват хайде на работа, че да се наспим. И като сте разбирачи да ми обясните, как германците с техните заплати произвеждат електричество по-евтино от това на нашата АЕЦ Козлодуй/говоря за изкупна цена/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Вече на всички стана ясно че икономическа логика не се и търси. Търси се политическа за БСП и компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Илиян Василев е български дипломат, посланик в Русия от 2000 до 2006 г....МВР и ДС има досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним Сашо 11. Василев отрича тази версия за характера на взаимотношения с ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
StKiprin
преди 10 години
Този "енергиен експерт" не беше ли адвокат на разни бандитчета, какво му разбира главата от енергетика и промишленост. Ех, тези ВИЕ! Да, бе много са полезни, ама вие момчета и момичета много бързо искахте да станете много богати! Добре, че тъпите тикви си отидоха от властта , защото до сега само на ВИЕ да бяхме минали и цената на 1kWh да беше станала 1 лв. Тези Прокопиевчета, няма да мирясат докато България не бъде затворена, пък си имат и такива учители - Соросчетата. Пък и Плевнелийчо нали им е на дупето ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
За "Набуко" нещо не каза ли ? Само глупости слушаме от него... И за какъв пазар ми говори, като:1. Всички субсидираме ВЕИ-тата2. Не стига, че енергията им е безплатна (вятър и слънце), ами слагаме акцизи на въглищата... Т'ва е пародия на пазар.Просто както винаги се чува най-крекливия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още