IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: За проекта "Белене" няма мнозинство в НС

ГЕРБ би подкрепил проекта, ако се намери инвеститор, който да изгради АЕЦ "Белене" без България да поема ангажимент

09:44 | 24.01.14 г. 3
Бойко Борисов: За проекта "Белене" няма мнозинство в НС

Няма 200 осигурени гласа за АЕЦ "Белене" в Народното събрание. Проектът би имал подкрепата на ГЕРБ единствено, ако се появи доказан инвеститор, който да се наеме да купи проекта и лиценза за АЕЦ "Белене" и се съгласи да построи централата без държавата да има ангажимент и без да се налага да изкупува произведения ток.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин пред bTV. Коментарът на Борисов дойде след изявлението на Румен Петков, според което строителството на атомната централа вече има подкрепата на няколко парламентарно представени партии, сред които е и ГЕРБ. Вчера стана ясно, че е имало среща с инвеститор, с които е разговаряно за рестарт на "Белене".

Борисов потвърди тази информация, като обясни, че това са същите американски инвеститори, идвали още по времето, когато самият той бе премиер. Той не уточни имената на инвеститорите, като добави “че може да даде техни визитки, а имената им не помнел, защото били дълги и сложни”.

"Когато Петков ми се обади, ми каза, че има американски инвеститори, които искат да изкупят от Националната електрическа компания (НЕК) дългове и лиценз. Искаха да знаят какво мисли опозицията по въпроса. Аз ще повторя: ние спряхме АЕЦ “Белене”, защото държавата няма пари да го прави и не може да се издаде банкова гаранция. Същото го казах и на американците - ако държавате не дава пари, няма ангажимент да изкупува тока и не се задължава със своята електроразпределителна преносна система, при дълг от близо 2 млрд. лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на НЕК няма лошо да бъде продадена на частен инвеститор", каза Борисов. 

Според бившия премиер ГЕРБ на този етап запазват позицията си по отношение на проекта - за изграждането му няма пари, но ако се намери инвеститор, който да се заеме, ще подкрепят строителството.

"При тези условия ако се появи частен инвеститор, който да иска да купи проекта, аз бих говорил с групата и бих мислил по темата. Това на този етап обаче е невъзможно. Това правителство твърдо е решило и няма да прави АЕЦ “Белене” и само лъже обществото", изтъкна той.

По негови думи "Белене" е провален проект, "една изключително корупционна сделка от първия до последния й ход". 

На въпрос дали по отношение на АЕЦ "Белене" може да се очаква евентуален съюз между БСП и ГЕРБ Борисов бе категоричен, че "не се съюзява с никого".

"Има инвеститори, които искат да разговарят с мен. Аз съм им казал първо да разговарят с управляващите - трябва да мине на Министерски съвет, трябва да се водят дебати", допълни той. 

"При тези условия, които казах, бих подкрепил АЕЦ “Белене”. Когато зависеше от нас, ние спряхме този проект по една причина - той е скъп и няма кой да го строи. Ако има кой друг да го строи, бих подкрепил някой да изплати дълга. Ние трябва да дадем тези 1,5-2 млрд. лева, трябва да ги плащаме, но откъде - от пенсиите, от заплатите? Ако се намери кой да го изплати този дълг, бих се съгласил", допълни той. 

Борисов коментира, че въпросната среща с американските инвеститори няма абсолютно никаква тежест и на този момент е без значение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
iv7771950
преди 10 години
23.01.2014г.- Земетресение с магнитуд 4,8 бе регистрирано в Румъния, съобщи Националният геофизичен институт. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. Трусът е настъпил в 08:15 часа сутринта в района на Вранча. Белене е срещу Вранча. Да затриете България ли искате? Стига с тези популистки глупости! Къде трябва още да го напиша, за да можа разумните хора да го видят..??? Вчера БСП, днеска други...какво падение на всички политици независимо от партийната им принадлежност!? Жалко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Проблемът с такъв вид обекти - е, че например инвеститорът може да си спести някои разходи и да докара ситуацията държавата да се принуди да плаща за тези разходи под заплахата от ядрена авария да речем. Или от съкращение на работни места.. нещо като ново Кремиковци.. дайте пари щото 20 000 работника ще спрат да взимат заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Прав е ББ. Ако проектът ще бъде печеливш, частен инвеститор ще се намери. Пък и да се окаже "тресавище" инвеститорът да си носи риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още