IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите подават декларации за дължими данъци по извънтрудовите правоотношения

Задължение да подадат декларация имат и физическите лица, които получават доходи от наем през първото тримесечие, напомнят данъчните

10:49 | 16.04.14 г. 1
Фирмите подават декларации за дължими данъци по извънтрудовите правоотношения

До края на месеца фирмите и самоосигуряващите се лица трябва да подадат декларации (по образец 4001) за дължимите данъци за първото тримесечие на годината за доходите по договори извън трудовите, напомнят от Националната агенция по приходите.

Задължението беше въведено в началото на 2013 година. Според промените в законодателството оттогава фирмите и физическите лица трябва да внесат и декларация за доходите от наеми за всяко тримесечие. Това става до края на месеца следващ конкретния период.

Декларациите за дължими данъци по този образец се внасят  в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др., дължими от местни и чуждестранни физически лица.

Декларации не се внасят, ако лицата не дължат авансово внасяне на данъците. Физическите лица, които работят по граждански договори, например не внасят декларация, защото задължение имат предприятията, на които те предлагат своите услуги.

Наемодателите пенсионери, които са с намалена трудоспособност и нямат други доходи освен пенсията и наема, също не се внасят декларация по образец 4001, става ясно от указанията на страницата на данъчните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Никакви данъци. Няма повечде да храним паразита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още