IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемодатели подават декларации за дължими данъци три пъти годишно

Задължението е за физически лица, които отдават имот на други физически лица и влиза в сила от 2013 година

15:19 | 04.02.13 г. 3
Наемодатели подават декларации за дължими данъци три пъти годишно

Наемодателите, които са физически лица и отдават имот на други физически лица ще трябва да декларират авансово дължимия данък през 2013 година три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, съобщават от НАП. Промяната е от началото на годината.

Това означава, че до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода от наем, наемодателите трябва да подадат декларация за дължими данъци. За четвъртото тримесечие данък не се дължи, съответно и няма задължение за собствениците на жилища, които ги отдават под наем, да подават декларации.

Годишният данък ще се определи в годишната данъчна декларация, която ще бъде подавана до края на април 2014 година, допълват от агенцията.

Това задължение обаче е само за наемодатели, отдаващи имот на физически лица. Тези, които отдават под наем на юридически лица, не са длъжни да подават формуляра за дължими данъци.

Има промяна и по отношение на фирмите, които отдават под наем имоти на физически лица. Те няма да издават бележи всеки месец, а само веднъж годишно. Фирмите-наематели пък ще внасят данъка, удържан авансово от хазяите си физически лица веднъж на три месеца, а не както досега – всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
space-man
преди 11 години
Дянкофф! Що така се излагаш бе човек?То трябва всяка седмица да се подават декларации, не на три месеца и да се плаща авансово една година напред. Само така ще си запълниш избушената хазна. Не трябва да скучаят данъкоплатците. Сутрин като станат по презумпция виновни, че са изпуснали някой срок, първо тичат до данъчното и след това ако остане време, може да помислят и за работа. Добре, че идат избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Miglena Ivanova
преди 11 години
Бумащина, бумащина, бумащина... И сега си представих 70-и-кусур годишните ми хазяи с декларациите, декларацийките и декларацийченцата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
FNM
преди 11 години
Що за идиотия е това?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още