IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП засякла 30 обекта в София, които издават фалшиви касови бележки

Нелоялните търговци използват специални програмни продукти, които вместо реален касов бон, издават информационна бележка

11:40 | 31.01.13 г. 1
<p>
	<em>В долния ляв ъгъл на касовата бележка трябва да присъства фискално лого - картата на България с индекс BG в нея.&nbsp;</em> Снимка:<em>Investor.bg</em></p>

В долния ляв ъгъл на касовата бележка трябва да присъства фискално лого - картата на България с индекс BG в нея.  Снимка:Investor.bg

Зачестяват случаите на некоректни търговци, които използват специални програмни продукти за издаване на имитиращи (фалшиви) касови бележки. При последните си проверки на територията на столицата Националната агенция по приходите (НАП) е засякла общо 30 търговски обекта, които издават информационни бележки, имитиращи фискални бонове, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

От приходната агенция уточняват, че за да заблудят клиентите некоректните търговци издават фалшиви касови бележки, в долния край на които с големи букви е написано "ФИСКАЛЕН БОН", а над него с по-малки –"моля изисквайте".

От НАП напомнят, че в долния ляв ъгъл на всеки бон трябва да присъства графично фискално лого - картата на България с индекс BG в нея. Всички останали надписи или символи не са обект на официалните законови реквизити и потребителите трябва да внимават за подобни касови бележки. 

Друго нарушение, което са засекли екипи на ведомството, е неиздаване на фискален бон при плащане с кредитни и дебитни карти – главно в столични заведения. В тази връзка от приходната агенция припомнят, че издаването на касови бележки е задължително не само при плащане в брой, но и при използването на чек, ваучер, банкови кредитни и дебитни карти или други заместващи парите платежни средства.

Неиздаването на бележки води до укриване на приходи  и подлежи на санкция, която е в размер от 500 до 2000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци. Глобата за физическите лица в такива случаи е от 100 до 500 лв., припомнят от НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Проблемът е, че българската система е недомислена! В Грузия например всеки касов бон има уникален номер с който клиента може да играе в държавна лотария с големи награди! Така клиентите хем са мотивирани да си искат касовата бележка, хем гледат истинска ли е и спестяват огромна работа на данъчните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още