IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На софийския пазар „Илиянци“ продължават да не отчитат обороти

При поверка на данъчните са иззети близо 200 фалшиви касови бележки и фактури

15:54 | 14.06.12 г.
На софийския пазар „Илиянци“ продължават да не отчитат обороти

Поредна масирана проверка на стоковия базар „Илиянци“ установи, че търговците продължават масово да използват касови апарати без дистанционна връзка с Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от столичната дирекция на НАП.

При последната провека инспекторите иззели 48 празни фактури и 140 касови бележки от фискални устройства, които не отчитат оборотите, защото нямат електронна връзка с данъчните. Проверките се правят съвместно с полицията и експерти от инспекцията по труда.

От инспектираните 19 обекта са открити нарушения в 10, като на шестима търговци са съставени и актове за нарушение. Освен фалшивите фактури са установени и разлики в касовите наличности, липси на касови книги и свидетелства за касовите апарати.

Данъчните са установили още фактури с поставени данни и печати на две фирми, като тези данни са отпечатани и върху издаваните касови бележки. Идеята на „търговците” е към попълнената от купувача фалшива фактура да се прикрепи и касова бележка със същата стойност.

Цената на стоките, отразена в бележките, варирала от 50 до 1000 лв. След съответната проверка, ако данъчните засекат евентуална документната измама от страна на тези фирми, ще бъде уведомена прокуратурата, посочват от НАП.

От НАП напомнят, че сигнали за укриване на обороти, неиздаване на касови бележки и други нарушения могат да се подават на телефона на информационния център на приходната агенция 0700018700, който е на цената на градски разговор за цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още