IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 441 млн. лв. укрити данъци и осигуровки са засекли данъчните в София

Щети за над 117 млн. лв. само в строителството са засечени през първите четири месеца на годината

12:15 | 31.05.12 г. 1
Над 441 млн. лв. укрити данъци и осигуровки са засекли данъчните в София

За първите четири месеца на годината инспекторите от столичното подразделение на Националната агенция по приходите са разкрили опити за укриване на данъци и осигуровки за над 441,5 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Близо 353 млн. лв. от тези средства са от неначислен и невнесен данък върху добавената стойност (ДДС). Освен скритото ДДС ревизорите са установили и предотвратили опити за  неправомерно теглене на данъчен кредит за близо 12 млн. лв.

Опити за укриване има и при корпоративния данък, като общата стойност на недекларираните суми възлиза на 55 млн. лв. Невнесеният данък на физическите лица е в размер на 16 млн. лв., сочат още проверките.

Най-честите нарушения са разкрити при търговията на едро, където са проверени 339 компании. Сумата на начислените им задължения е почти 150 млн. лв. От приключилите 112 ревизии на търговците на дребно инспекторите установили над 18.6 млн. лв. допълнителни задължения към хазната.

Друг рисков бранш е и строителството, където са предотвратени щети за бюджета в размер на 117 млн. лв.

Заключението на данъчните е, че размерът на установените злоупотреби буди сериозна тревога. "Контролната дейност няма кампаниен характер. Разполагаме с информация от всяка сфера, за която има индикации за риск от нарушения и в никакъв случай не можем да гарантираме спокоен сън на онези, които заобикалят законите и ощетяват хазната”, съобщи Бойко Атанасов, директор на териториалната дирекция на НАП в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
gelkata15
преди 11 години
Дянков раздаваше бонуси за добре свършена работа ,пък виж какво излиза сега.С тяхната добре свършена работа няма да има пари не само за пенсии и заплати,но и за нищо друго.Къде ги заводите, фабриките, фирмите от които да има работа и постъпления в хазната?Или само си прехвърлят едни пари от единя джоб в другия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още