IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорираха имущество на кмета и главния архитект на Несебър за над 2,7 млн. лв.

Двамата са подсъдими по делото "Дюнигейт"

13:30 | 16.04.14 г. 1
Запорираха имущество на кмета и главния архитект на Несебър за над 2,7 млн. лв.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) запорира имущество на стойност 1 840 650 лева на кмета на общ. Несебър Николай Димитров и имущество на стойност 874 905 лева на главния архитект на общината Валентин Димов, съобщават от комисията.

Проверката срещу Димитров е започнала през декември 2012 г. след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем по чл. 282, ал. 2 от НК във връзка с ал. 1 за неизпълнение на служебните си задължения.

Анализът на доходите и имуществото на Димов от инспекторите на КОНПИ е след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност по чл. 282, ал. 2 от НК. Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като "Дюнигейт".

Установеното от инспекторите на КОНПИ разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лева. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лева.

По искане на комисията Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имоти, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил "Мерцедес" на обща стойност 1 840 650 лева, собственост на кмета Николай Димитров и на членове на неговото семейство.

Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв. - собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и на членове на семейството му.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в тримесечен срок КОНПИ трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществата на Николай Димитров и на Валентин Димов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Кат са почнали, да наминат и към Диков, Стоян Янев че и Янчулев, да не говорим за Софиянски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още