IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-та очакват големи загуби, ако влязат в сила новите цени на тока*

Възраженията, изказани от дружествата, не съответстват на истината, категоричен е председателят на ДКЕВР Боян Боев

15:37 | 03.06.14 г. 5
ЕРП-та очакват големи загуби, ако влязат в сила новите цени на тока*

Опасения за фалит и сериозни финансови проблеми, ако бъдат въведени новите цени за електричеството от 1 юли, изказаха по време на обществено обсъждане представителите на електроразпределителните дружества у нас. В ДКЕВР днес бяха изслушани енергийните дружества във връзка с ценовия доклад на работната група за новия период 1 юли 2014 - 30 юни 2015 година.

Работната група предложи намаление на цената на тока с общо 0,6% от 1 юли.

Възраженията и становищата на дружествата ще бъдат разгледани на закрито заседание на регулатора на 6 юни, уточни председателят Боян Боев. Той покани и представителите на компаниите в сектора на експертна среща, която да се проведе на 9 юни.

Електроразпределителните дружества не се съгласиха с част от констатациите в доклада на работната група за новия ценови период. Представителите на ЕРП-тата възразиха срещу своеобразното прихващане на допълнителните приходи, установени в одита за дейността за периода 2008 - 2012 година. В доклада бяха вписани близо 3 хил. нарушения, сред които и за получаване на по-големи от определените от енергийния регулатор приходи.

ЕРП-тата са недоволни и от начина на възстановяването на разходите за изкупената енергия от възобновяеми източници.

Зорница Генова от ЧЕЗ уточни, че дружеството така и не е получило констатациите от одитния доклад и дори не може да възрази срещу тях. В новото ценово решение са предвидени 8% признати технологични разходи без аргументи и при положение, че данните за 2013 година показват, че размерът им е 11,98%. Не са актуализирани активите и не е сметната амортизацията, допълни още Генова.

Директорът на Енерго-Про Стефан Абаджиев пък поиска индивидуална среща с комисарите от ДКЕВР, на която да ги запознае с финансовото състояние на дружеството и "неизбежните мерки", които то ще предприеме, ако цените на работната група бъдат утвърдени от регулатора. "За нас този доклад е много драматичен", допълни той. Председателят на ДКЕВР уважи молбата му и насрочи индивидуална среща за по-късно днес.

Допълнителните приходи, установени в одитния доклад, Абаджиев обясни с реинвестирането на цялата печалба на дружеството. "От началото на дейността ни до края на одитния период дружеството инвестира цялата възвращаемост и печалба, затова има допълнително спестени средства", категоричен беше той.

За тези години Енерго-Про е спестило 128 млн. лева, установи одитът на ДКЕВР. За да бъдат възстановени средствата, приходите за тази година са намалени с над 29 млн. лева.

От EVN България изчислиха, че заради погрешно пресметнати разходи за изкупуване на зелена енергия за новия ценови период дружеството ще натрупа нови загуби от 166 млн. лева. Йорг Золфелнер от дружеството коментира, че все пак с новия ценови доклад ДКЕВР признава непокрити разходи за зелена енергия от 2012 - 2013 година в размер на 248 млн. лева.

Опасенията и на EVN България са, че при приемане на предложените ценови решения от 1 юли дружеството ще бъде поставено в неблагоприятно финансово състояние и може да бъде доведено до фалит.

Според Петър Илиев от Националната електрическа компания енергийният регулатор правилно е изчислил признатите разходи за енергията от ВЕИ, както и по дългосрочните договори за изкупуване - от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. От държавната компания обаче възразяват срещу непризнаването на разходите за поддържането на ПАВЕЦ Чаира. Месечните разходи по инсталацията, която се използва за баланс на системата, са в размер на 10 млн. лева, допълни Илиев.

Срещу намалението на таксата за пренос пък се обяви финансовият директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Гергана Терзийска. Според нея определената цена ще доведе до 93 млн. лева загуби за новия ценови период. Работната група на ДКЕВР е определила по-ниска цена за пренос на електричество от 5,53 лева за мегават и цена за достъп от 2,44 лева на мегават.

Това, което казаха ЕРП-тата, не съответства на истината, коментира по-късно председателят на ДКЕВР Боян Боев, цитиран от агенция "Фокус". Технологичните разходи, срещу чието намаление протестираха от дружествата, вече няма да се заплащат по регулирана цена, а на базата на цената на АЕЦ "Козлодуй", уточни той.  

"Затваряме този признат разход, който изскочи в одитите и го сваляме на 30 лв., каквато е цената на АЕЦ „Козлодуй”, заяви Боев.

Той беше категоричен, че ДКЕВР не натиска цените - те се запазват на почти същото ниво. Единствено има леко увеличение за ЧЕЗ България, но техните цени са по-ниски спрямо останалите ЕРП-та, допълни той. 

По отношение на лицензите на трите електроразпределителни дружества Боян Боев коментира, че комисията се е забавила в писане на актове по нарушенията, установени от одитния доклад. Той си даде срок до края на юни, за да приключи процесът с представянето на актовете и възраженията от страна на дружествата. 

За него е задължително предоговарянето на дългосрочните договори с двете т.нар. "американски" централи, "защото системата не може да функционира". Боев посочи още, че основание за предоговаряне е и намаленото потребление -  на потребителите на средно напрежение с 86% спрямо разчетите от миналата година, а на ниско - с 9%. 

* Информацията е допълнена с изявлението на председателя на ДКЕВР Боян Боев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
е те и сегашните сметки са бая измислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
deBill
преди 9 години
само дано не стане тука има тука нема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
hellwitch
преди 9 години
Много бързо забравихте как държавата събираше пари, чрез измислени сметки за ток. Допълнително глупостите дето ги говорят ДЕКВР - изчисляват цена на база на бъдещи преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
Джуджи
преди 9 години
И да "излязат", други ще "влязат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Време е да се направите на кадърни инвеститори и вместо да търпите загуби, да излезете от бизнеса и да отидете да инвестирате някъде другаде. Щото иначе, кой кадърен инвеститор ще стои на загъба? Може би само този, който си мисли, че печалбата му е гарантирана със закон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още