IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Оставката на кабинета Орешарски оставя ключови проблеми без решение

България ще премине през период на продължителна нестабилност, прогнозира Ройтерс

08:04 | 24.07.14 г. 13
<p>
	Премиерът в оставка Пламен Орешарски. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът в оставка Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Оставката на премиера Пламен Орешарски е широко отразена от международни издания. ВВС посочва, че тя се чака от година, а подаването й открива възможност за предсрочни избори на 5 октомври.

Правителството се очакваше да се оттегли, след като социалистите се представиха слабо на изборите за Европейски парламент (ЕП) и изгубиха благоволението на ключов съюзник в парламента.

ВВС подчертава, че страната ни се бори с “най-тежката банкова криза от десетилетия”, както и че е една от най-бедните в Европейския съюз (ЕС). Управляващата коалиция в България контролира половината от 240-те места в Народното събрание, което е сериозна пречка за осъществяването на важни реформи, посочва АР.

Освен банковата криза, Wall Street Journal очертава протестите и сблъсъците на властта с Брюксел като другите ключови моменти от краткото управление на кабинета. Оставката повдига и въпроси относно съдбата на няколко важни проекта, допълва изданието.

Кабинетът на Орешарски управлява само 421 дни от 4-годишния мандат, но беше изправен пред силна обществена опозиция заради спорни назначения, посочва още изданието.

Оставката на българското правителство оставя няколко ключови въпроси без решение. През юни властта затвори четвъртата по големина банка в страната. Тя трябваше да отвори врати на 21 юли, но това не се случи.

България освен това трябва да се споразумее с Европейската комисия (ЕК) по спорните клаузи в двустранното споразумение с Русия за изграждането на газопровода “Южен поток”.

Заемът, който Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да вземе от Газпром, за да увеличи капитала на съвместната компания, която ще управлява строителството на спорния газопровод, е в състояние на неопределеност заради споровете, пише още WSJ. Засега от Газпром не са коментирали въпроса пред медията.

България не е избрала и кандидат за Европейската комисия и служебното правителство вероятно ще трябва да вземе решението преди срещата на върха на ЕС през август, на която се очаква да бъде определен съставът на Комисията.

Изданието припомня още, че кабинетът Орешарски беше близо и до подписването на сделка с Westinghouse Electric Co. за строителството на нов ядрен реактор. Въпросът обаче също беше оставен за следващото правителство. Новият кабинет ще трябва да се справи и с дефицитите в енергетиката и нарастващия дълг на Националната електрическа компания, след като отиващото си правителство на два пъти намали цените на тока, преди да ги увеличи слабо през юли.

Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Не съм станал. По тези въпроси вижданията ми винаги са били такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
ти си станал като мен! Кво ти има? Да не съм заразен нещо?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
А виждал ли си как изглежда провинцията във Франция, Италия да не говорим за нашата черга Унгария, Полша, Гърция?На връщане от море от Атон тази година, реших за по-пряко да дам през планината и през Серес. По пътя има едно градче - Нигрита се казва. ЛЕЛЕ! МАЛЕ! Уплах брат.Са.. аз не казвам че не е зле, а че няма много по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
Та въпросът е - имали партия която предлага подобряването на съотношението работещи / не работещи ? Ако няма - значи всички са еднакви и реално няма смисъл да се гласува защото който и да се избере резултата ще е същият ! п.п.Освен да се гласува против :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Ако не настроим икономиката спрямо демографията доста ще има да страдаме . Големият проблем в Бг си остава съотношението работещи / получаващи в икономиката . за това и влизането ни в Ес нямаше кой знае какъв осезателен ефект - то дори увеличи получаващите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Аз виждам с двете си очи какво става в здравеопазването. Дето се вика с единия крак съм вътре. Виждам какво става и в армията, бил съм там и поддържам контакти. От малък град съм и виждам накъде отива инфраструктурата, демографията, образованието. Знам, че от София всичко изглежда съвсем различно. И може би сте прави, по добре един град да има добре отколкото да няма нитои един... За това, кой и как е фалирал немога да споря с теб, защото ти си по-голям експерт, но на твое място, не бих се доверявал на 100% на данните излизащи от нашите институции, БНБ доказа, че на тях не може да се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Мерси Графе. И не само това. Най-бедни е много размисливо понятие. Кое гледаме? Покупателна способност, стандарт на живот, доходи... кое?Който и показател да вземем и да го сравним с Полша, Унгария, Румъния, дори балтийските, Гърция, Португалия, ще се види че ( особено с първите три дето съм написал) разликата е дето се вика няколко пипса, което едва ли е реално осезаемоАз лично като ходя някъде по света, гледам как живеят хората и това, което съм видял в Унгария да кажем или в Полша по никакъв начин не ми изглежда осезаемо по-добро от тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Graf
преди 9 години
deant, misanthrope е прав. Банкова криза наистина няма, а това, че сме най-бедните в ЕС е проблем, но ако се огледаме наоколо ще видим че сме на светлинни години от други "европейци". В Украйна се колят като в Африка, Сърбия е наистина пред фалит, БиХ са в колапс...Всички макропоказатели са подобрени в сравнение с преди една година, а прословутата политическа нестабилност е елемент от демокрацията. Политически стабилни са КНДР и Виетнам. :)Проблемите ни са другаде. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
В опитите ти да си реалист, си черноглед песимист, а то не е едно и също. Много розово го виждате западното общество, а то не е баш такова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 9 години
ако ти вярваш, че нещата стават само с вярване, се радвам, че ти помага. Аз лично предпочитам да съм реалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още