IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ се отказа от искането си за незабавна оставка на Иван Искров

Изборът на нов управител на БНБ само с гласовете на ГЕРБ и ДПС ще е огромен политически риск, посочи Бойко Борисов

18:15 | 29.07.14 г. 7
ГЕРБ се отказа от искането си за незабавна оставка на Иван Искров

Въпреки че настояваше за незабавна оставка на управителя на БНБ Иван Искров, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изказа различно мнение и посочи, че е редно новите управляващи след изборите да вземат решение кой да го наследи.

Според Борисов би било огромен политически риск, ако се гласува нов управител и подуправител с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

„Би се приело много тежко от обществото, партията не би си го позволила. Затова след изборите новото мнозинство да си избере управител и подуправител“, заяви той.

Борисов поиска повече права за служебното правителство, както това направи и президентът Росен Плевнелиев.

В края на миналата седмица държавният глава призова парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори по споразумение с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация.

Борисов днес поиска да се даде право на служебния кабинет да може да подписва договори с международни институции.

„Не да взима пари, а да вкарва експерти, за да оздравят БНБ“, обясни той и добави, че служебното правителството трябва да има право и "да вдигне дълга, ако се наложи". Според него ДПС  в момента се държи по-отговорно от БСП, защото движението подкрепя актуализацията на бюджета, която е наложителна.

„Финансовото състояние е катастрофално в момента. Фискалният резерв е 8 милиарда лева, от тях трябва да се извадят 5 милиарда. Рисковете пред държавата са огромни“, коментира лидерът на опозицията.

Борисов увери, че ако бъде приета на първо четене актуализацията на бюджета, депутатите от ГЕРБ ще направят предложения преди да бъде одобрена окончателно, за да се прецизират текстовете.

„Затова ние казваме - да подкрепят тази актуализация и ще направим предложения между първо и второ четене, да изчистим нещата. Трябва да се запишат парите за еврофондовете, за общините, ако е заложен заем, да се махне“, посочи той.

Според него не е сериозно и не им отива като партия на БСП „глупостите, които изговориха“, че Петър Чобанов е министър на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че партията му води разговори с представители на различни сектори, за да изработи управленски политики, а и че готви цялостна управленска програма.

„Ако направим следващото правителство, вероятността е 50 на 50 в зависимост от резултатите от изборите, трябва да имаме програма, която да се изпълнява от първия ден, няма кой да чака, държавата е в много тежко състояние“, обясни той.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Иван Искров си свърши пъклената работа. Изгърмя нахалос Гунев, но това беше предупреждение към него. КТБ беше взета на абордаж от държавни институции, ползвани от гангстерите, обсебили държавата. Сега ще падне много ***. Бюджетът се подготвя за фалиране на банката на всяка цена, но изплащане на всички депозити и сметки, а опрощаване на всички големи кредити и разпродаване на активите на банката. ОПГ ГРОБ взимат Виваком, а ОПГ ДпС прилапват Булгартабак. Мижитурката на Юлиана може да получи някой милион за слугинската си роля. А пред Парламента ни вувузели, ни тъпани, ни ***... Сбъркано племе, хак му е тази съдба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Аз пък мислех че това е темата. Пък тя била как да се изкараш по-остроумен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Искров знае, че "няма как" да бъде сменен и затова "плаши" с оставка .... както го беше направил и през 2009 (който помни, де) .... оставка и аз съм "чист" .... друг да оправя бъркотията и да събира негативи !!Появява се и една плашеща комбинация от думи : "за да оздравят БНБ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Не разбирам, за какви гладове става въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Иван Искров е друга тема, но в момента няма как и не трябва да бъде сменен, а Баце се изока пак неподготвен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Да разбираме ли че според теб Иван Искров си върши добре работата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Ахахахаааа дежавю. Бойковизмите почнаха, а още дори не е спечелил.Аз, Бойко, изизсквам незабавно да се направи това, защото съм много умен и виждам неща, които другите не виждат и за това съм подходящ да ви водяСлед два денаТИХИЧКО:Ъъъ аз ... абе глупост казах, ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още