Произведените в Гърция и Испания праскови конкурират сериозно продукцията в България, свалят цените и затрудняват реализацията на външни пазари. Това каза председателят на Сдружение "Българска праскова" Коста Петров пред БТА.
Тази година производителите в Сливенско, където се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в страната, очакват над тон и половина средно на декар при десертните сортове. При компотните сортове реколтата вероятно ще достигне 2 – 2,5 тона на декар. Прасковените насаждения в областта са 10-12 хиляди декара, като 50 на сто от тях са нови.
В момента изкупните цени на прасковите са до 60% по-ниски спрямо предходната година, коментира Коста Петров пред Investor.bg. Той посочи, че на борсите десертните плодове се продават на цени от 30 до 60 ст./кг, а тези за компот се изкупуват от консервните фабрики приблизително на 50 ст./кг.
Производителите са притеснени от реализацията на реколтата, каза Петров. Те реализират традиционно компотната праскова към местните преработватели.
Към по-късните сортове проявяват интерес гръцки преработвателни предприятия и искат да ги изкупят на сто процента. Оттам предоставят и безплатен посадъчен материал на бъдещи овощни градини с по-късни сортове.
Петров обаче отбелязва, че особено трудна ще бъде реализацията на десертните сортове, които се събират в момента.
Причината е, че в Испания прибирането на прасковите започва по-рано и те са навлезли с ниски цени и голяма производителност на пазара, заеман досега от гръцките производители.
Испанските праскови с по-ниски цени са се наложили в Полша, Русия и Прибалтика, а това е свило с 50 на сто поръчките на гръцките праскови. Те са насочени към България на много по-ниски цени и това е "съборило" цените на българските производители. Гръцките фирми са се настанили и на румънския пазар, на който пък традиционно са продавали българските фирми.
Българските производители на праскови трябва да се съобразят с пазара, коментира Петров. По думите му те или трябва да се съобразят с ценово равнище, което удовлетворява и производителя, и търговеца, или продукцията ще бъде изхвърлена. Вътрешният пазар е задоволен, ако няма готовност и условия за износ, продукцията пропада.
Според Петров българските производители на праскови трябва да се ориентират към износ в Беларус, Полша и други страни.
Като цяло неблагоприятните метеорологични условия силно влияят върху качеството на овощните култури. Очаква се заради дъжд, градушки и вредители общо да бъдат отчетени щети за 10-15 на сто от продукцията, отбеляза производителят.
преди 9 години Кой от вас е виждал праскови на снимка??? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Без конкретни числя няма как да сме сигурни, че е така, както казваш. Ние сме пословични със своята неефективност, така че това (което казваш) нищо чудно да е само оправдание. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години проблема е в това, че старите страни членки на ЕС получат много по-големи субсидии за селскостопанското производство отколкото новите страни като България и заради това се получава така, ако субсидиите са равни за всички страни, то нашите производители щяха да са много по-конкурентно способни от европейските си конкуренти, дори и че сме с много по-стари и неефективни технологии в областта на селското стопанство. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години За субсидирани цени на селскостопански стоки не си ли чувал? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Българските производители би трябвало да се засрамят, че гръцката продукция е много по-евтина от тяхната. Особено защото разходите за труд, горива и торове са много по-високи в Гърция, а не в България, но продукцията пак е по-евтина. Предполагам, паметливите си спомнят когато литър олио от български производител струваше 5.5 лв, а от холандски/немски 2,5 лв. отговор Сигнализирай за неуместен коментар