IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведени в Гърция праскови свалят цените на българските производители

Над тон и половина средно на декар очакват през тази година производителите на десертни плодове

20:04 | 31.07.14 г. 5
Произведени в Гърция праскови свалят цените на българските производители

Произведените в Гърция и Испания праскови конкурират сериозно продукцията в България, свалят цените и затрудняват реализацията на външни пазари. Това каза председателят на Сдружение "Българска праскова" Коста Петров пред БТА.

Тази година производителите в Сливенско, където се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в страната, очакват над тон и половина средно на декар при десертните сортове. При компотните сортове реколтата вероятно ще достигне 2 – 2,5 тона на декар. Прасковените насаждения в областта са 10-12 хиляди декара, като 50 на сто от тях са нови.

В момента изкупните цени на прасковите са до 60% по-ниски спрямо предходната година, коментира Коста Петров пред Investor.bg. Той посочи, че на борсите десертните плодове се продават на цени от 30 до 60 ст./кг, а тези за компот се изкупуват от консервните фабрики приблизително на 50 ст./кг.

Производителите са притеснени от реализацията на реколтата, каза Петров. Те реализират традиционно компотната праскова към местните преработватели. 

Към по-късните сортове проявяват интерес гръцки преработвателни предприятия и искат да ги изкупят на сто процента. Оттам предоставят и безплатен посадъчен материал на бъдещи овощни градини с по-късни сортове.
Петров обаче отбелязва, че особено трудна ще бъде реализацията на десертните сортове, които се събират в момента.

Причината е, че в Испания прибирането на прасковите започва по-рано и те са навлезли с ниски цени и голяма производителност на пазара, заеман досега от гръцките производители.

Испанските праскови с по-ниски цени са се наложили в Полша, Русия и Прибалтика, а това е свило с 50 на сто поръчките на гръцките праскови. Те са насочени към България на много по-ниски цени и това е "съборило" цените на българските производители. Гръцките фирми са се настанили и на румънския пазар, на който пък традиционно са продавали българските фирми.

Българските производители на праскови трябва да се съобразят с пазара, коментира Петров. По думите му те или трябва да се съобразят с ценово равнище, което удовлетворява и производителя, и търговеца, или продукцията ще бъде изхвърлена. Вътрешният пазар е задоволен, ако няма готовност и условия за износ, продукцията пропада.
Според Петров българските производители на праскови трябва да се ориентират към износ в Беларус, Полша и други страни.

Като цяло неблагоприятните метеорологични условия силно влияят върху качеството на овощните култури. Очаква се заради дъжд, градушки и вредители общо да бъдат отчетени щети за 10-15 на сто от продукцията, отбеляза производителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
kefala
преди 9 години
Кой от вас е виждал праскови на снимка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Без конкретни числя няма как да сме сигурни, че е така, както казваш. Ние сме пословични със своята неефективност, така че това (което казваш) нищо чудно да е само оправдание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
karadjata
преди 9 години
проблема е в това, че старите страни членки на ЕС получат много по-големи субсидии за селскостопанското производство отколкото новите страни като България и заради това се получава така, ако субсидиите са равни за всички страни, то нашите производители щяха да са много по-конкурентно способни от европейските си конкуренти, дори и че сме с много по-стари и неефективни технологии в областта на селското стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
trendline
преди 9 години
За субсидирани цени на селскостопански стоки не си ли чувал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
Българските производители би трябвало да се засрамят, че гръцката продукция е много по-евтина от тяхната. Особено защото разходите за труд, горива и торове са много по-високи в Гърция, а не в България, но продукцията пак е по-евтина. Предполагам, паметливите си спомнят когато литър олио от български производител струваше 5.5 лв, а от холандски/немски 2,5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още