IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки обеща да продължи с ключовите реформи*

Целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, коментира служебният премиер

11:56 | 05.08.14 г. 3
Близнашки обеща да продължи с ключовите реформи*

Да внесе стабилност, да подобри образа на България пред партньорите ни и да продължи работата по ключови реформи, обеща служебният премиер Георги Близнашки за работата на кабинета си.

В първите си думи, след като бе представен от президента, Близнашки заяви, че във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението.

По думите му това изисква повече отвсякога придържане към Конституцията и законите на страната „за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверието на гражданите към държавните институции“.

Близнашки обеща, че всички министри ще се придържат към принципа на законността като основен конституционен принцип.

Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко добра администрация, която остава отзивчива към нуждите на обществото като цяло и към отделните граждани, смята новият служебен премиер.

Подобно на президента по-рано, Близнашки също заяви, че кабинетът му ще разполага с ограничени ресурси след отказа на 42-то НС да актуализира бюджета.

Той призова за национална солидарност към пострадалите от наводненията и да се помолим „природата да бъде по-милостива“. Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, заяви новият служебен премиер във връзка с наводненията, сполетели страната и обеща те да бъдат подпомогнати.
Новият служебен премиер декларира, че кабинетът му ще се противопостави твърдо на всякакви опити за опорочаване на вота на хората на 5 октомври. Нека да не се забравя, че отговорността и тежестта на този избор е граждански дълг на всеки един от нас, апелира той.

В заключение професорът каза, че в продължение на 405 дни българските граждани са демонстрирали твърда воля и решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения „в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната“.

Според него следващата стъпка е да участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври. Властта се връща при своя суверен, нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба, подчерта той.

Близнашки изрази увереност, че предстоящият предсрочен вот ще предизвика широка обществена мобилизация и висока гражданска активност. Той напомни, че само така ще имаме легитимен резултат, който няма да се оспорва, и „ясно и несъмнено изразено мнозинство в НС“.

Служебният премиер декларира пред президента, че министрите ще направят всичко по силите си да изпълнят своя дълг и оправдаят гласуваното им доверие.

В края на представянето президентът и назначеният от него втори служебен кабинет се подредиха за обща снимка.
Хубави хора, хубав екип, дано да не се случват бедствия, докато управляват, бяха първите думи пред журналисти на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя похвали решението на президента Росен Плевнелиев да има вицепремиер по правосъдието.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 1
lordrad
преди 9 години
Хахахаха прав си.Може да има лозунги от типа "70 години лудница в България", "Най големият депозит за партията","70 години банкова стабилност и гаранции в България", "Дайте да дадем", "Нищо но от сърце" и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
да не е луд не го ли виждаш кво пише "Близнашки обеща да продължи с ключовите реформи* " т.е. да продължава да се краде и да не разваля традицията иначе ше го изгонят .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
lordrad
преди 9 години
А ПАРИТЕ ОТ КТБ ЩЕ ВРЪЩА ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още