IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер - от депутат на БСП до протестиращ срещу Орешарски

Проф. Георги Близнашки беше и сред номинираните за кандидат-президент от БСП

11:37 | 05.08.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият премиер - проф. Георги Близнашки. <em>Снимка: БТА</em></p>

Новият премиер - проф. Георги Близнашки. Снимка: БТА

Новият служебен премиер Георги Близнашки е познато лице в политиката и в обществения живот.

Стартът му е в редиците на БСП. Като социалист са и най-големите върхове в кариерата му на политик. До днес, когато беше назначен за служебен премиер след падането на кабинета на БСП и ДПС, срещу който и той протестира като един от водачите на недоволството.

Роден е на 4 октомври 1956 година в Скравена. Женен е, има дъщеря. По професия е юрист, професор е и преподава конституционно право в редица университети у нас, сред които Софийския, Нов български университет, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и пр. 

В началото на 90-те години Близнашки е председател на софийската организация на БСП. Член е и на Висшия съвет на соцпартията. Новият служебен премиер беше и депутат от БСП в 40-то Народно събрание. Той беше и наблюдател, а след това и депутат (непряко избран) в Европейския парламент от 2005 г. до 2007 г. от квотата на БСП.

През 2011 година Близнашки е сред един от членовете на БСП, който е номиниран за кандидат за президент и приема да се състезава на изборите. В последните дни преди вота в словото му, с което дава съгласие да е кандидат-президент на БСП, добива широка популярност в социалните мрежи. В него новият служебен премиер казва, че БСП трябва да се променя, за да прокарва пътя към нов тип общество.

„И при най-тежките изпитания през ум не ми е минавало да напускам партията. Затова не понясям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена, а след това се връщаха обратно – за да раздават оценки и присъди, за да се коалират с нея, и даже да говорят от името на левицата“, казва Близнашки в обръщението си пред Националния съвет на 16 юли 2011 година. В крайна сметка БСП заложи на тандема Ивайло Калфин-Стефан Данаилов за президентската битка.

Две години по-късно Близнашки обвини БСП, че в нея няма чуваемост, че се е вкопчила във властта и че няма кауза. Професорът вече е на страната на протестиращите срещу правителството на левицата. Той е в първите редици на ежедневното недоволство, критикува партията и кабинета „Орешарски“.

2013-та за България е годината на големия протест, коментира в ефира на Bulgaria On Air Близнашки. Той допълни, че протестите започнаха още през февруари, когато мотивът беше социален. „В средата на годината общественото недоволство спонтанно избухна отново, този път с морален мотив”, подчерта още Близнашки. Той коментира още, че промените са неизбежни и колкото по-дълго продължат протестите, толкова по-фундаментални ще са те.

„Не става дума за смяна на партии. Ще има смяна на политическия елит. Не може да продължава, както досега, олигархията да управлява обществено-политическия живот”, заяви преподавателят по конституционно право и бивш депутат от „Коалиция за България”.

След като БСП отказа да проведе референдум за промяна в изборното законодателство, каквато поиска президентът, именно проф. Близнашки оглави Инициативния комитет, който събра над 500 000 подписа с искане за допитване до народа за изборна реформа.

Изявите на Близнашки на страната на протестиращите не остана без реакция от страна на БСП. Социалистите го изключиха за уронване на престижа на партията и нарушаване на уставните норми.  

Oще политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Може да си е променил възгледите .... т.е. да е "поумнял".Иначе, в настоящата обстановка да посягаш на плоския данък е повече от "ритуално самоубийство" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Този същия най-редовно гостуваше на Коритаров и обясняваше как трябва да се премахне плоския данък и да се вдигнат осигуровките. Толкова за него и за онзи, който го назначи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
Сега ще потекат реки от мед и масло! И загражденията пред парламента махнаха и българите вече са свободни като овце без кошарка. Сега ще се напасуцат на воля със зелена тревица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
alexx
преди 9 години
Близнашки е типичен службогонец - бореше се отдавна за някакъв пост. Не успя да се пробута за кандидат-президент, изпадна и от листите за Народно събрание, не го огря и за конституционен съдия. Затова потърси дивиденти сред протестърите. Както виждаме, поведението му се осребри.Не очаквам нищо съществено от него като министър-председател. Дано поне се справи с основното си задължение - да се проведат честни избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ето още един преуспяващ българин сменил червеноармейската масонска ложа с европейската масонска сбирщина.Да ги видим колко по-добри са от предишните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още