IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите минават през стомаха

Руски блогър показва действителната ситуация в супермаркетите на страната

16:32 | 21.08.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Щандовете все по-често са празни. <em>Снимка:&nbsp;365 Days Of Russian Ban On Food</em></p>

Щандовете все по-често са празни. Снимка: 365 Days Of Russian Ban On Food

Само малко опаковано месо може да се види на рафтовете на руски супермаркет в град Ногинск, на около 50 километра източно от Москва. Рафтовете с хляб също изглеждат доста пусто. Все по-често руският блогър Ева Мала заварва такава ситуация в руските хранителни магазини след 7 август. От този ден Русия наложи забрана за западните земеделски и хранителни продукти, припомня германският Handelsblatt.

Както е известно, забраната за внос ще продължи една година и важи за млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци. Владимир Путин издаде указ за санкциите срещу ЕС, САЩ, Канада, Норвегия и Австралия. Тези страни вече възпрепятстваха руския достъп до своите финансови пазари, спряха бъдещия износ на оръжие и наложиха забрана за пътуване за няколко политици заради поведението на Русия в конфликта с Украйна. Междувременно руският вестник "Ведомости" съобщи, че Русия може да разшири своите санкции, като в бъдеще ограничи частично или напълно и вноса на западни автомобили.

Блогърът Ева Мала на 29 години – чехкиня с руски произход, се интересува от самото начало от медийното отразяване на забраната за вноса на храна. Тя стига до извода, че нито западните, нито руските медии представят ситуацията правилно. Русия твърди, че забраната за внос представлява възможност за местните фермери. Западът, от своя страна, често не разполага с журналисти на място и по този начин може само да прави предположения за ситуацията в супермаркетите. „Чувствам се отговорна да покажа на хората каква е истината", казва Мала, която живее в Москва и преподава чужди езици.

Затова на 8 август тя създава групата във Facebook „365 days of russian ban on food“ (365 дни руска забрана за внос на хранителни стоки“). Там чехкинята с руски корени документира как се храни със снимки и кратък текст. Така тя иска да покаже как може да се променят хранителните навици заради забраната за внос. Досега страницата се следи от няколкостотин потребители на социалната мрежа, преди всичко от Германия, Чехия и САЩ.

 

Особено засегнато от забраната за внос е предлагането на прясно месо, хляб, сирене и някои плодове и зеленчуци. „Но и без това винаги бе трудно да се купуват месо и хляб с добро качество", казва Мала. Сега рафтовете в Ногинск все по-често остават празни. В Москва обаче положението може да изглежда различно. „Но Русия не е само Москва", казва Мала.

Други продукти Мала получава без затруднения. „Ориз, макаронени изделия, картофи и сладки могат да се купят лесно", казва тя. Дори и за млякото, сметаната и маслото не съществуват пречки. Между 90 и 95 процента от търсенето на тези стоки се задоволява от местни производители.

Макроикономическата ситуация обаче като цяло е различна. През 2013 г. Русия е закупила земеделски и хранителни продукти от ЕС за 12 млрд. евро, казва базираният в Москва анализатор Дмитрий Полевой. Затова забраната за вноса на хранителни стоки се забелязва.

Когато сега Мала влиза в супермаркетите, тя трябва да бъде доста креативна. „Никога не се знае какво точно ще мога да си купя днес". Ако не може да купи даден продукт, тя се опитва да го замени, доколкото е възможно. „При това изискванията ми не са твърде високи", казва тя. През миналата седмица си е готвила спагети Болонезе, но тъй като не е имало италианско сирене пармезан, тя е ползвала руско сирене. „Но вкусът му бе като на пластмаса“.

Въпреки ограниченията руснаците все още може да се хранят добре. Типичните руски продукти могат да се купят навсякъде. Това включва картофи, руски пелмени, кнедли, зеле, юфка и елда. „Но кой ще иска да яде това всеки ден", пита Мала.

Не само тя следи с внимание темата. В Русия това се превърна в много дискутиран въпрос. Повечето руснаци са единодушни, че Путин с право е наложил контрасанкциите. Според изследване на общественото мнение на независимия институт „Левада“ около 72 на сто от руснаците приветстват санкциите срещу Запада. „Често съм чувала да казват, че биха яли по-скоро руска трева, отколкото западни продукти“, казва Мала.

В бъдеще Русия планира да компенсира евентуалния недостиг от Южна Америка, Турция и Нова Зеландия. Така например скоро в магазините ще започне да се продава говеждо месо от Бразилия. Засега обаче от него няма и следа. А някои от икономистите се опасяват от ръст на цените. 

Всичко за контрасанкциите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 18 rate down comment 0
backinblack
преди 9 години
Може и да е нормално това положение за супер маркетите, щото те повечето директно си внасят и по-малко работят с търговци, но иначе си имат не малко собствено производство и то в Сибир, което работи на под 50% капацитет.http://***.1tv.ru/news/economic/265981 май и при тях е като при нас в това отношение. В супермаркетите предимно вносна стока и местно производство трудно намира реализация. Още доста репортажи има с отрупани пазари с всичко необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 22 rate down comment 5
technotronic
преди 9 години
Нямам време за подробни анализи затова давам следнотоhttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_sector_compositionОт което се вижда от таблица 2, по РРР, че Русия е на 10-място в света по съвкупна селскостопанска продукция, по-голяма на глава от населението от Германияа и САЩ ! Който се съмнява да вземе калкулатора и да си сметне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 24 rate down comment 6
deant
преди 9 години
говорих с въпросната блогърка вчера, за нея McDonalds бил "най-добрия ресторант в Москва". Изрично я питах толкова ли няма какво друго да се яде, щото сега били затворили макдоналдса и тя ми каза, че в България местния фастфоод (в русе нямаме макдоналдс и не сме умряли от глад) бил в пъти по-добре от Руския. За мен това което се случва е добре за Русия. Защото е крайно време да започнат да произвеждат нещо друго освен петрол и газ, и да не са толкова зависими от импорта на храни. Ако се справят с тази криза това както трябва, Путин ще излезе сух от басейна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 25 rate down comment 9
technotronic
преди 9 години
Айде глупости на търкалета агенция ЕЖК една жена (в случая един блогър каза, написа) Нищо подобно няма, най-много да липсва някоя засукана шунка или сирене като рокфор и пармезан. Инвестор се излагат като кифладжии да цитират някакви блогъри. А това за хляба просто счупи ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 23 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
ами тъкмо сега много добре ще се проличи какви гении и идеолози са руските фашисти и колко всъщност струват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 26 rate down comment 2
nikolay.r.todorov
преди 9 години
"На инат да стоиш гладен, че и спират вноса на уиски .."Така е. Аз ако не ударя един "Джак Даниелс" с кашу съм умрял от глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 25 rate down comment 4
nikolay.r.todorov
преди 9 години
Прилича на нашата квартална "Европа". Абе, да не сме обявили и ние санкции пък да не са ни съобщили, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 29 rate down comment 4
Xamsterdamm
преди 9 години
Ти кво правиш в Алди бре, той е за бедняци :) Не че собствениците на веригата не са най-богатите в Германия... и не само - та тия голи лафове какво продавали може да си ги слагаш де слънце не огрява.Та не разбрах кои били 70% неплатежоспособни, щото ако обясняваш за немците - някой доста добре ти е промил главата с кофа ледена вода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 24 rate down comment 13
kane
преди 9 години
докато гледах снимките се сетих че съм виждал такива витрини и в АлдиСо че Алди подържа по-малко артикули просто, защото потребителите в тази "развита", "пазарна", "конкурентноспособна" икономика държи 70% от населението си неплатежоспособно и поради таи причина Алди продава по 2 кутии пържоли на ден...какво развитие, каква конкурентноспособност - гравданите ти да се конкурират и да бачкат за да си купят първоли 2 пъти месечно... какви гении и идеолози са фашистите и техните икономисти само - гении... в геноцида
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 32 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 9 години
С тези надници чудесии от личен опит предполагам ги знаеш ..... Мита на руската самодостатъчност лека по лека се пропуква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още