IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отмени забраната за внос на някои продукти

От ограничителния списък отпадат мляко и млечни продукти без лактоза, семена, картофи, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини

16:42 | 20.08.14 г. 16
Русия отмени забраната за внос на някои продукти

Руският премиер Дмитрий Медведев одобри изменения в списъка на храните, които са забранени за внос в Русия от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, съобщава информационната агенция ИТАР-ТАСС.

Постановлението е било публикувано днес на сайта на руското правителство.

Забраната отпада за вноса на мляко и млечни продукти без лактоза, семена, картофи, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини.

Агенцията информира още преди няколко дни, че специална комисия работи по списък с продукти, за които забраната за внос да отпадне. Възможно е списъкът да бъде допълнен с още чувствителни продукти през следващите дни.

Припомняме, че на 7 август руското правителство забрани вноса на говеждо месо, свинско месо, птиче месо, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от Австралия, Канада, ЕС, САЩ и Норвегия за период от една година.

Почти веднага след въвеждането на санкциите се появиха няколко инициативи за промяна в списъка на забранените продукти. Правителството на Санкт Петербург на 12 август обяви, че възнамерява да инициира изменения в Митническия кодекс, които касаят вноса на някои продукти за производството на хляб и тестени изделия.

На 14 август беше сформирана специална комисия, която подготви списъка с изключенията, за които забраната за вноса не важи. На 15 август руското Министерство на здравеопазването представи списък с продукти (основно хранителни добавки и витамини), за които санкциите да отпаднат.

Същевременно министърът на земеделието на Руската федерация Николай Фьодоров коментира в интервю за телевизия "Россия 24", че не се наблюдава ръст на цените на руската селскостопанска продукция след въвеждането на санкциите срещу Запада, въпреки че руският статистически институт отчете точно обратната тенденция. Той подчертава, че в Москва има ръст само на цените на маслото и на пълномасленото мляко, съответно с 1% и 0,5%.

Фьодоров припомня, че специални комисии ще наблюдават движението на цените, като в тях участват и представители на Прокуратурата. Фьодоров апелира гражданите да информират компетентните власти за евентуални увеличения в цените, за да се избегнат спекулациите.

Миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев посочи, че Русия може не само сама да изхранва себе си, но и да се превърне в износител на храни. Това обаче изглежда трудно постижимо, пише FT.

Руската федерация е една от държавите с най-висок дял на обработваемата земя на глава от населението в света, но разчита на внос за до 40 на сто от хранителните доставки. Самоизхранването на държавата, както и износът на храни ще отнеме години на усилена работа и огромни инвестиции, което много малко хора вярват, че ще стане.

„Ембаргото няма да продължи достатъчно дълго, за да се възползваме“, коментира пред изданието Павел Грудинин, директор на Sovkhoz Lenina, бившо държавно земеделско стопанство. „Вместо с Полша, сега ще се конкурираме с Чили. А да се конкурираме не можем“, допълва той.

Когато тоталитарната система в Русия беше заменена от капитализъм през 90-те години, новите предприемачи се насочиха към бързи печалби в търговията, минното дело и финансовите услуги, пише изданието. Държавни земеделски стопанства бяха разделени, но малцина успяха да модернизират производствените методи и системи. Голям дял от населението в селските райони се пресели в градовете, за да си намери работа.

Правителството имаше известен успех при възстановяването на част от селскостопанското производство благодарение на субсидиите. Москва обаче се опасява, че прекомерното субсидиране може да доведе до свръхпроизводство и спад на цените, което да донесе финансови затруднения на инвеститорите.

След като субсидиите спомогнаха за възстановяването в голяма степен на производството на свинско и птиче месо, сега земеделското министерство в Москва се е заело с модернизацията на сектора „плодове и зеленчуци“ и млечния сектор. Предвижда се изграждането на национална логистична система за доставките на плодове и зеленчуци, реализацията на която обаче едва ли ще се осъществи бързо. Отделно се планира млечните ферми да се обединяват в кооперативи, за да се осъществява по-добър контрол на качеството.

Още за войната на санкции четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
kyde widqhte swinsko?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
moderebov
преди 9 години
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10570394_916516385029751_7583403968869289030_n.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 9 години
Голямата изненада ще е когато забранят вноса на добавките - т.н. Е-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Хахахаха :) Това беше добро:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Работата стана като онзи виц; Евреин и арабин се стрелят. По едно време арабинът спира стрелбата, а евреинът се провиква озадачен:-Какво стана? -Свършиха ми патроните! отговаря тъжно, но гордо арабинът.-Да ти продам малко, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Тук някой спомена за положението извън Москва. Което ме подсеща за думите на един руски бизнесмен. Човекът каза: "В Регионите (май така наричат провинцията) положението е трагично. Много пият нашите хора там."Това се случи в Мюнхен. Пиехме бира, но на него му се виждаше малко лигаво, та я редуваше с шотове текила. Изглеждаше компетентен по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Ами няма как да се оправят :) Вчера имаше статия, в която статистиката им дава цена на свинското за преработка от 3,72 евро/кг. Което е безумие и над 2 пъти по скъпо от тук..Ако чакат на Китай ...ще има да чакат :) Най много Китайците да м препродават доста по скъпо европвйско свинско, което и те внасят в колосални размери..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 11
moderebov
преди 9 години
Хроника на една предизвестена смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 9 години
Ето още веднъж пример как пазара "не можел" се грижи за хората, а само държавата може! Как лошият пазар на "лошите ЕС" задоволява на пълно руснака от качество и цена на продукта, така като функция на търговията между тези два лагера и двата са доволни! А добрия Вова, реши да отреже това отношение и да внедри администривно-планови процеси - резултата е доболка ясен - "добрия" Вова направи така до скоро доволните руснаци да са недоволни! Всяка намеса в тези отношения и изземване води до осиране на 2-рата група и засвиделтсване на диктат на държавата! После пазара не можел се грижи за хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 9 години
На дали така ще кажат, ако кажат Вова може и Коледа да види като президент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още