IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли САЩ да си позволят нова война за 3 трлн. долара?

Страната още се мъчи да излезе от финансовата дупка, която отвориха скъпите войни в Ирак и Афганистан, пише за CNN икономистът Линда Билмс

08:24 | 05.09.14 г. 34
<p>
	Сили за сигурност в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сили за сигурност в Ирак. Снимка: Ройтерс

След като похарчи трилиони долари за войни през последното десетилетие, Америка изглеждаше сякаш пристъпва към една нова ера – готова да спре финансовото кранче за военни операции в Ирак и Афганистан, да си прибере военните у дома и да се наслади на дивидентите от мира, пише в коментар за CNN икономистът Линда Билмс.

Отдихът обаче изглежда, че ще бъде кратък. Новите заплахи за сигурността в целия свят доведоха до подновяването на призивите за военно участие – може би не със сухопътни сили, а само с въздушни удари, безпилотни летателни апарати и оръжия и обучение за сенчести опозиционни групи.

Заради Ирак, който изпадна в хаос на фона на настъплението на ислямистката организация „Ислямска държава“, обществеността е обезпокоена не само от перспективата САЩ да бъдат въвлечени отново във война. Основният въпрос е дали икономиката ще може да издържи повече.

Вашингтон може да плаща лесно за каквото е необходимо. Първата война в Персийския залив през 90-те години например струваше по около 12 млрд. щатски долара годишно.

Обучението на опозицията и защитата на цивилното население в Сирия, както и въздушните удари срещу „Ислямска държава“ и режима на Башар Асад в Сирия, ще струват около 20-22 милиарда долара годишно, според оценката на Кен Полак от базирания във Вашингтон Brookings Institution.

Цената на повторно участие в конфликт ще бъде тежка. Страната още се мъчи да излезе от финансовата дупка, която отвориха скъпите войни в Ирак и Афганистан. В допълнение към трилионите, заделени за военни разходи, редовният бюджет на Пентагона е нараснал с 1,3 трлн. сегашни долара от 2001 г. насам до най-високо ниво в реално изражение от Втората Световна война.

Тази "култура на безкрайни пари", както бившият министър на отбраната Робърт Гейтс я нарича, е пословично разточителство. Счетоводните системи пък са толкова несъвършени, че е невъзможно да се проследи къде и как са изхарчени парите.

Оттеглянето от Ирак и очакваното заминаване от Афганистан се считаше за прелюдия към „затягане на коланите“ от Пентагона. Конгресът дори постанови мерки, предназначени да намалят военните разходи с около 540 милиарда щатски долара през следващото десетилетие.

Пентагонът също обяви големи съкращения на разходите в почти всички области, включително и свиване на размера на армията от 520 хил. до 440 хил. войници, орязване на увеличенията на заплати и обезщетения и закупуване на по-малко оръжия. Реформата обаче явно ще бъде задържана заради рязкото влошаване на глобалната сигурност.

Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 10 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
Прочетете внимателно написаното от номер 20 и спрете с простотиите,за русофили,комунисти,рубладжии и т.н,което е една от целите за разделението помежду ни.Следете събитията и ще видите,че напълно потвърждават ,че целта за създаването на ИДИЛ е оправдаване на нахлуване в Сирия от страна на САЩ,като увлекат в това и други страни,на първо време *** им от НАТО,в чието число имаме "честта" да бъдем и ние.За допълнително улеснение на нещата бяха създадени и събитията в Украйна - да се ангажира Русия около тях и да отслаби вниманието си от Сирия.Изобщо събитията са копие на онези от 11.09.2001 г. когато бе създадено оправданието за "войната срещу тероризма".Само слепец,продажник,или с източено съзнание индивид може да не види логиката и връзката в тези събития,обстоятелство,за което работи цялата световна пропагандна машина и особено в сателити,като нас.Ако в скоро време Башар Асад падне от власт и бъде заменен марионетно правителство,добре е да си спомните,казаното от Ванга преди годин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Типичен Бай *** !ВЪРТИГЪЗОВЕТЕ НИКОЙ НЕ ГИ ОБИЧА ИЛИ УВАЖАВА КАПИШ ?Всъщност може да те по "обидят" ако се "връткаш" по-чевръсто ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 4
todortk
преди 9 години
По въпросите с Русофилите и Русофобите. Не мога да разбера защо изобщо съществува този спор. България трябва да има национални интереси и да ги защитава както може. Да, малки сме, но не сме най-малките. Днес България все още има серизно геополитическо значение и може да го използва. Не ка бъдем съюзници на САЩ когато ни изнася и на Русия, когато ни е изгодно. Но да не забравяме, че сме българи и какъв точно е нашия интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 9 години
Проблема е не че те създават хартийки с тайни символи а че хората ги приемат като платежно средство, долареско трябва да бъде изваден от обръщение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 3
Трубадур
преди 9 години
Що да не могат, ще генерират още малко единици и нули на сървъра на ФЕД и хоп, трилионите готови. Хем ще падне малко долара че нещо доста се е понадигнал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
И накрая като черешка на тортата ха ха ха https://***.youtube.com/watch?v=HHYPJ2HJupQ11:30 от началото на клипа ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
Още нещо:https://***.youtube.com/watch?v=opCfsJjPq_k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Абе сладур ти май не спиш ? Простатата ли те мъчи ? ха ха ха...Ето ти малко видео да се ограмотиш.https://***.youtube.com/watch?v=MouUJNG8f2k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Гледам неграмотника Дани666 и тук пише ли пише за надникСмешнико, ДС *** 1 са твоите началници от ГЕРБЗащо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Разбира се че могат , но първо да си направят добре сметките - да не излязат накрая 6 вместо 3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още