IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт: Германия не бива да се страхува от спиране на руските енергийни доставки

За Европа е неизгодно да се откаже от купуването на руски нефт и газ, смята директорът на концерна Игор Сечин

19:20 | 31.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сечин: &bdquo;Санкциите са вид война, така се сее омраза&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сечин: „Санкциите са вид война, така се сее омраза“. Снимка: Ройтерс

Германия не бива да се страхува от спиране на доставките на руски газ или нефт тази зима, заяви шефът на компания "Роснефт" Игор Сечин, цитиран от германското списание Spiegel.

"Роснефт" и други руски предприятия ще се придържат стриктно към договорите за доставка", каза Сечин в интервю за изданието. 

Според Сечин санкциите на Запада срещу Русия са "обявяване на война". „Санкциите са вид война, така се сее омраза“, казва близкият до Владимир Путин бизнесмен.

Но по негово мнение "Роснефт" може да финансира инвестиционните си проекти и без средства от Европа и САЩ.

Въпреки трудностите с кредитирането от Европа и САЩ концернът ще продължи да изпълнява инвестиционните си проекти „със собствени сили“. „С лекота ще изпълним задълженията си със собствени сили. Китай и Индия купуват нефт и течен газ от „Роснефт“ в големи количества“, казва той. 

Припомняме, че руският петролен гигант поиска преди две седмици до 1,5 трлн. рубли (42 млрд. долара) държавна помощ от руското правителство, сигнализирайки по този начин, че спирането на дългосрочното финансиране от САЩ за най-голямата руска компания вече взима своя дан.

Контролираната от държавата компания, която произвежда около 40% от руския петрол, има натрупан дълг за 12 млрд. долара, който трябва да изплати до края на годината, включващ и заеми, използвани за придобиването на конкурентната TNK-BP през миналата година.

"Затова желанието за изолиране на Русия е неосъществимо", каза Сечин, който е смятан за втория по власт човек в Русия след президента Владимир Путин, посочва Spiegel.

Той каза в интервюто, че за Европа е неизгодно да се откаже от купуването на руски нефт и газ.

"Европа, както всеки друг клиент, има право да вземе такова решение. Но Европа може да извлече конкурентно предимство, като купува енергоносители от Русия на изгодни цени. Днес много се говори за шистов газ и други нови технологии за добив. Но в резултат на това газът за европейските потребители ще поскъпне. Не се съмнявам в това. Неразумно е да се отказваш от предимствата", заяви той.

Сечин добави, че "Роснефт" не "зачерква Европа от списъка" заради сътрудничеството с Китай.

"Делът на Китай в износа на "Роснефт" сега е едва 13 процента. Делът на европейските страни е 39 процента", заяви Сечин, според когото "Роснефт" е най-големият руски инвеститор в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
цитат ..... " през 1876 година канцлерът Ото фон Бисмарк заявява пред парламента, че "не би пожертвал и един померански гренадир за овцекрадците от Долни Дунав". 11 години по-късно той заявявя, че Балканите изобщо не го интересуват. "За нас приятелството с Русия е много по-важно от това с българите и всичките приятели на България, които живеят тук"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
Та както писах Германия и Русия ще се разберат. Многократно се е случвало в историята. А за нас.....:)))) за нас един пост в Еврокомисията на главен преброител на бръмбарите в Европа /еко комисар/! :))))) Да видим колко ще ни струват гръмките и "емоционални" /казани с гримаси/ слова на държавния ни глава! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 17
michaelis
преди 9 години
евала Сечин кажи им го в прав текст, че може и с тях може и без тях както си преценят - +1 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още