IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tехнологичните акции повлякоха надолу Wall Street*

Резки отстъпления на капитализациите отчетоха социалните мрежи Twitter, Facebook и LinkedIn

21:32 | 15.09.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първата сесията за седмицата на фондовата борса в Ню Йорк премина под знака на резките разпродажби при технологичните акции. Големи отстъпления на капитализациите се наблюдаваха при социалните мрежи на фона на планирания борсов дебют на китайския гигант в електронната търговия Alibaba по-късно през седмицата и на очакваното в сряда заседание на Федералният резерв на САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,24 на сто до 17 028,74 пункта. S&P 500 спадна с 0,07 на сто до 1 984,09 пункта, а технологично ориентираният измерител Nasdaq Composite изтри 1,07 на сто до 4 518,90 пункта.

Индексът на страха VIX, познат официално като CBOE Volatility Index – водеща мярка за несигурността сред инвеститорите, добави 5,48 на сто до 14,08 пункта.

Резки отстъпления се наблюдаваха при акциите на големите социални мрежи. LinkedIn изгуби 7,74 на сто, а капитализацията на Twitter спадна с 5,42 на сто. Facebook и Google също бяха сред големите губещи, изтривайки съответно 3,88 на сто и 0,68 на сто.

При Yahoo спадът достигна 0,71 на сто. Компанията държи дял от 23% в Alibaba.

"Пазарът се чувства по-уморен, отколкото в миналото. Обърнете внимание на начина, по който се забави през тази година. Отчитаме ръст от 13 на сто към 30 юни при печалби от около 9 на сто. Това е много по-балансирано от ръста от 30 на сто през миналата година при печалби на компаниите от 7%", каза пред CNBC Брус Маккейн, стратег в Key Private Bank.

Натиск върху пазара вероятно оказа и предстоящото в сряда заседание на Федералния резерв.

"Истинската сила на икономиката остава трудна за измерване поради волатилното първо полугодие. Има доказателства, че инфлационният натиск всъщност се отдръпва. Спадащите цени на енергията и поскъпването на щатския долар ще спрат инфлацията да набере скорост в скоро време", посочи Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Robert W. Baird & Со.

"Въпреки подобряващите се тенденции в икономиката на САЩ ние вярваме, че е малко вероятно Фед да оповести времева рамка за пренасочване на политиката си", допълни той.

На икономическия фронт индексът за бизнес условията на Федералната резервна банка в Ню Йорк показа ръст до 27,54 пункта през септември от 14,69 пункта през август. Постигнатото равнище е най-високото от октомври 2009 г. насам.

Доларът изгуби позиции спрямо повечето валути на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации пък спадна с 2 базисни пункта до 2,59%.

Контрактите върху златото с доставка през декември поскъпнаха с 0,17% до 1 233,60 долара за тройунция. Цената на фючърсите върху петрола с доставка през октомври пък се покачи с 0,65% до 92,87 долара за барел.

* Актуализирано към момента на затваряне на търговията в Ню Йорк в 23:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 5
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Това поразително прилича на една от световните кризи, предизвикани отново от САЩ с помоща на надценени акций на интернет компаний......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още