IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Alibaba ще струват по 68 долара

С това пазарната капитализация на дружеството нараства до 168 млрд. долара

09:39 | 19.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от офисите на групата в Ханджоу, Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Един от офисите на групата в Ханджоу, Китай. Снимка: Ройтерс

Китайската Alibaba Group определи преди своето първично публично предлагане (IPO) в САЩ емисионна цена за акция от 68 долара. По този начин онлайн търговецът на дребно оценява акциите си в горния край на посочения по-рано и вече повишен ценови диапазон от 66-68 долара.

IPO-то, едно от най-големите за всички времена, ще донесе на Alibaba 21,8 милиарда долара. По този начин концернът ще остане с малко под досегашния рекордьор Agricultural Bank of Chinа, която през 2010 г. със своето IPO набра 22 млрд. долара, предава Ройтерс.  

Alibaba е микс от различни онлайн търговски сайтове за редови потребители и предприемачи, който изкарва парите си основно чрез такси за рекламите, които се излъчват на страниците на базарите. 279 милиона активни купувачи и 8,5 милиона активни търговци се струпват на страниците на Alibaba, твърди компанията.

В продължение на месеци, ако не и на години, инвеститорите с нетърпение очакваха IPO-то на групата. Те са привлечени от пазарната сила на Alibaba в Китай и впечатляващата рентабилност на дружеството. Сделката също така притежава символична стойност - в края на краищата става дума за китайска компания, която постига безпрецедентно IPO, като ще листне акциите си в Съединените щати.

Въпреки това със сигурност има рискове. Структурата на Alibaba Group е сложна, а структурата на управление е необичайна. В допълнение, компанията трябва да се справи с големи конкуренти като Tencent Holdings в Китай и Amazon.com и Ebay в САЩ.

С емисионната стойност цялата група се сдобива с пазарна капитализация от 168 милиарда долара. С това дебютът на фондовия пазар на Alibaba е един от най-големите в САЩ. Пазарната капитализация е дори по-голяма от тази на онлайн търговеца на дребно Amazon, който има пазарна стойност от около 150 млрд. долара.

Акциите на Alibaba ще започнат да се търгуват в петък на Нюйоркската фондова борса под борсовия символ BABA. Alibaba реши да осъществи IPO-то си в Ню Йорк вместо в Хонконг, защото в съответствие с регламентите на Хонконг основателят на компанията Джак Ма трябваше да се откаже от контрола над Надзорния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
econmist34323232
преди 9 години
Научете се да живеете с противоречия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още