IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да избегне санкции от ЕК заради КТБ?

Има достатъчно време да се промени законодателството и може да избегнем санкции, коментираха икономисти пред Investor.bg

17:51 | 26.09.14 г. 6
Може ли България да избегне санкции от ЕК заради КТБ?

България може да избегне налагането на санкции от страна на Европейската комисия (ЕК) заради казуса КТБ, тъй като има достатъчно време да промени законодателството. Тази теза застъпиха пред Investor.bg икономисти, анкетирани във връзка с началото на досъдебна процедура срещу страната ни заради КТБ и банка "Виктория".

Причината за процедурата е, че България е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити в двете банки. Според действащата европейска директива гарантираните депозити в размер до 196 хил. лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си. Българската схема за гарантиране на депозити в момента не изплаща вземанията на вложителите на двете банки в предвидения срок в директивата. Двете банки са затворени от втората половина на юни.

Икономисти коментираха пред Investor.bg може ли България да избегне санкции от ЕК заради казуса.

Георги Ангелов: Имаме достатъчно време да избегнем санкции от ЕК

България е в начална фаза по наказателна процедура, той като писмото на ЕК от вчера е уведомително, тоест означава започване на разговори, коментира Георги Ангелов, икономист от Институт Отворено общество. Според него няма да се стигне до санкции от страна на ЕК, тъй като страната ни ще има достатъчно време да промени законодателството.

До 15-и октомври българската страна трябва да отговори на критичните бележки на ЕК, като възможни отговори са, че в момента нямаме парламент, предстоят избори, чака се ново правителство.

Ако обаче се окаже, че ЕК не е удовлетворена от отговора, тя може да изготви мотивирано становище, в което се описват проблемите и се определя нов срок, например до два месеца, в който да се съобразим или не, след което евентуално може да започне съдебна процедура. С други думи, разполагаме с два-три месеца за разговори.

Дотогава обаче новото Народно събрание има време да приеме поправки в законодателството и съответните промени. А именно да се прецизират текстовете кога точно следва да се изплащат депозитите – след отнемане на лиценза на банката или 20 дни след като затвори. Друг въпрос е да се реши как ще става изплащането на депозити без отнет лиценз, коментира икономистът. Но писмото на ЕК ускорява процеса по вземане на решение, твърди той.

До 20 ноември трябва да стане ясно каква е дупката в КТБ и дали акционерите могат да я покрият. Ако дупката се окаже в умерени размери, няма да има проблем да се покрие от акционерите или чрез комбинация от няколко подхода. Но ако се окаже голяма, ще бъде по-сложно.

Калоян Стайков: Чакаме новия парламент за решения по казуса с КТБ

Вчерашното писмо на Европейската комисия представлява запитване, така че реално страната ни вече е в наказателна процедура, но имаме време да избегнем санкции, коментира и Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика.

Във всички случаи последващата кореспонденция с Брюксел ще отнеме поне няколко месеца. Дотогава ще имаме ново правителство и нов парламент, така че има време до края на годината да избегнем санкции. Това е напълно възможно, тъй като ще е ясна ситуацията с недостига в КТБ и ще може да се вземе решение как ще се покриват депозитите и откъде ще се наберат средствата за това.

Не е задължително парламентът да прави законови промени. Ако се стигне до решение за нужда от държавно участие, трябва да се види дали ще бъде директно или чрез емисия облигации. За всичко това обаче е нужен работещ парламент.

Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 1
radkoDI
преди 9 години
тогава до получаването на сумите по гарантираните депозити води най вече до загуби за "малките" вложителите и пропуснати ползи "за "големите", които всеки вложител е редно да поиска от Българската държава да му бъдат възстановени;3. Исказванията от рода - "Искров: КТБ не може да отвори без политическо решение" - ако поблеми от подобно естество трябва да се решават ПОЛИТИЧЕСКИ, (което не е споменато в нито едно общо условие, договор или закон касаещи Гарантираните депозити в банковата система в Българската държава) според ръководителя на Централната банка, то идеологията за независимост на същата Централна банка е тотално отречена официално от самият й ръководител. 4. ...Находчивите адвокати могат да открият и още плодотворни казуси, от които да се възползват. Остава само да се обединят и привлекът засегнатите вложителите (колкото се може повече и по подобаващ начин) и да действат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
radkoDI
преди 9 години
Чудя се колко ли от вложителите в банката с гарантирани депозити ще имат смелостта и възможността да заведат дела срещу Българската държава за:1. Забавяне изплащането на гарантираните депозити с повече от 20 дни - явно законодателството в частта си по въпросния проблем (предполагам и не само) в България тенденциозно не се съобразява с Европейското, което може да проличи само в подобни случай с КТБ. A от тук следва и въпросът - Изобщо заложено ли е в съзнанието на законотворците на Българското законодателство, същото да се съобразява с Европейското или са на принципа "ТЕ ще ни казват какво да правиме, пък НИЕ ще си правиме каквото искаме докато не ни хванат, пък хванат ли ни ще платиме с държавни пари";2. Пропуснати ползи (претърпени загуби) за времето до фактическото изплащане на същите - след като има досъдебна процедура (евентуално дело с най вероятно негативно решение за Българската държава) за пропуснат 20 дневен период (който ИЗТЕЧЕ на 11.07.2014г.) то всеки изминал ден от тогав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
Tony
преди 9 години
Надявам се бг да не избегне санкцийте! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
В смисъл МОРКОВА ОТЗАД, А ТОЯГАТА ПО ГЛАВАТА... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Българските политици явно разбират само от моркова и тоягата! Защо трябва да ни заплашат със санкции за да стане нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Пак интерпретации по картинка.E тука си пишеhttp://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1041_bg.htm1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.Няма тука дали след отнемане на лиценза или след затваряне. Пише си, щом не е бил изплатен поискан депозит, до 5 дена трябва да се прецени дали може да се отвори банката скоро ( каквото и да значи) или да се почва да се изплаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още