IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът вече има свой дом и в България

Криптовалутата е най-съвършеното средство за размяна от всичко, познато досега, коментира Стамен Горчев

14:20 | 28.10.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биткойнът вече има свой дом и в България

След месеците на известна летаргия, свързана най-вече със стабилизирането на цената, биткойнът отново влезе в светлината на прожекторите. Изненада този път дойде не от къде да е, а от столицата на България София, която се сдоби с първата по рода си биткойн банка на Балканския полуостров.

През миналата седмица в столичния квартал "Студентски град" тържествено бе открита BitBank1. Свързаната с най-популярната дигитална валута новина събра едни от най-прогресивните и иновативни биткойн предприемачи у нас, които вече използват виртуалното парично средство.

Основателите на BitBank1 определят компанията като търговец на биткойни, осигуряващ най-лесния и бърз начин за разплащане в света. По думите им става дума за аналогична на познатата ни банкова система, с тази разлика, че нейната дейност се изразява в покупко-продажба на биткойни.

"Първо трябва да е ясно, че в биткойн няма място за банки. Макар и често да не го осъзнаваме, ние казваме, че имаме левове, а всъщност имаме банкова сметка или банкова карта, която е просто едно обещание от банката, че ще ни изплати левове, когато пожелаем. Колко струва това обещание, могат да ни кажат вложителите в Корпоративна търговска банка", коментира пред Investor.bg Стамен Горчев, основател на сайтовете Сrypto.bg и Нash.bg.

По думите му при биткойн никой не седи между потребителя и парите му. "Ако има банка в биткойн, това е самата блок верига, която работи 24 часа в денонощието и е достъпна от всяка точка с интернет по света".

"BitBank1 е само заигравка с думата банка и е просто първото място в България, където може да отидеш по всяко време и да се осведомиш за криптовалутата, да ти се помогне да си отвориш портфейл, да купиш биткойн, ако желаеш, или да продадеш", отбелязва още той.

"Читателите на Investor.bg знаят много добре в какво състояние са финансите по света, свързано със състезанието по печатане на пари, неясния изход от него и др. При биткойните това не е възможно - броят на всичките средства е ограничен от математически, а не политически закон. Разликата между двата типа закони е ясна", заявява Горчев.

Въпреки множеството плюсове обаче не може да се отрече, че криптовалутите не са съвършени парични средства. В тази връзка Стамен Горчев съветва най-вече потребителите да пазят частните си ключове.

"Банковата система така ни е притъпила способността да си пазим парите през последните десетилетия, че вече ни е трудно да спазваме елементарни правила по опазването на парите си. А това не изобщо трудно – всеки може да отпечата биткойн адресите си на лист хартия и да ги пази като истинска банкнота. Не знам дали биткойн е съвършеното парично средство, но определено е най-съвършеното средство за размяна от всичко, познато досега", коментира той.

Основателят на Сrypto.bg и Нash.bg анонсира и първата по рода си у нас биткойн конференция, участие в която ще вземат представители от влиятелни световни биткойн организации.

"Имаме си и биткойн асоциация, имаме си и битомат. Смятам, че сме направили изключително много, но най-основното предстои: информирането на средностатистическия потребител до такава степен, че да разбере защо биткойн ще реши много от проблемите и притесненията му", споделя още Горчев.  

Още новини, свързани с най-популярната криптовалута в света може да намерите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Фиатните пари са най малкото обезпечени с брутният вътрешен продукт на всяка държава , а биткойнът е обезпечен само с изхабеното електричество на няколко компютъра . Тоест с нищо , защото дори електричеството е изхвърчало на вятъра . Но успех с балона де , то който е ,успял да се закачи отрано вече е спечелил , накрая изгорелите ще бъдат много . Но то винаги е така , за да спечелят 10 души по много , трябва да изгорят поне 100 000 души . Тази няма как да се промени , още не измислено как да печелят всички .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
EAM5
преди 9 години
Съгласен съм, че най-иновативното в самия биткойн е блокчейна. Обаче не смятам, че съществува понятие като ,, нормални '' пари и че хартийките имат място в тази технология на бъдещето. След изобретяването на тока и интернета, криптографията и в частност децентрализираната система реализирана като мрежа - блокчейн, е така да се каже ,, The next big thing''. Едно нещо е ценно, само ако хората вярват че е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Ocetov
преди 9 години
А фиатните пари по целия свят с какво по-точно са обезпечени? Фиатни пари (по-надолу обяснение и за фиатна валута, фиатна система на валутата) означава:пари, декларирани от правителство като законно платежно средство.[1]издавани (печатани) от държавата пари, които не са конвертируеми в нещо друго (напр. злато), нито притежават фиксирана стойност в смисъла на обективен стандарт.[2]пари без вътрешноприсъща стойност (intrinsic value)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Начи си има вече и своя български фалшификат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
popo323
преди 9 години
Биткойнът си е типичен балон , нещо като нищо . Има десетки подобни крипто валути без никаква реално обезпечение и стойност. Движат се само от човешката алчност и желанието бързо да забогатееш чрез спекулации . Никога не знаеш кога ще изгърмят и всичко ще се срине за часове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Ricco
преди 9 години
Спрете да подлъгвате хората с тоя биткойн! Нищо няма да излезе от това като пари или парична система. Единственото хубаво е, че се развива децентрализирана технология за съхранение и търговия. И един ден, ако вместо биткойни, тази технология се използва с нормални пари, това ще е ползата от биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още