IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн песимистът Питър Шиф направи рязък завой към криптовалутата

Много хора все още притежават биткойни и засега те са ценни, твърди инвеститорът

10:52 | 22.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биткойн песимистът Питър Шиф направи рязък завой към криптовалутата

Популярният инвеститор и поддръжник на златото Питър Шиф е известен като един от най-големите песимисти за бъдещето на криптовалутата биткойн. Или поне така бе доскоро. Неочаквано за мнозина инвестиционната компания на експерта Euro Pacific Precious Metals (EPPM) обяви, че ще даде възможност на клиентите си да закупуват ценни метали посредством цифровата валута.

През ноември 2013 г., когато цената на един биткойн достигна своя исторически максимум от над 1 200 долара, Шиф определи алтернативната валута като балон, който прилича на "съвременната Мания по лалета". Той добави: "Не мисля, че това ще се превърне в източник на търговия за нищо на света".

В сряда обаче BitPay съобщи, че е постигнала партньорство с EPPM, което ще позволи на клиентите да разменят биткойни за благородни метали. Въпреки това Питър Шиф посочи, че рязка промяна в мисленето му няма.

"Моите възгледи не са се променили", посочи пред CNBC експертът. "Много хора все още притежават биткойни и засега те са ценни. Така че ние със сигурност искаме да улесним достъпа на притежателите на биткойни до златото и среброто на нашата компания", посочи Шиф.

"Това е средство за плащане, което ни позволява да извършваме еквивалентни на трансакции с кредитни карти, но при много по-ефективен процес и на много по-ниска цена", каза Майкъл Фингър, маркетингов директор в EPPM. "Биткойн улеснява процеса, но ние не спекулираме в него по никакъв начин", допълни той.

Според Питър Шиф цената на дигиталната валута ще спадне в предстоящите месеци, което може да пренасочи пазара към ценните метали.

"Може да има някои хора, които да станат нервни след спада на цената. Какво ще стане, ако тя се понижи до 100 долара или по-малко? Може би хората ще диверсифицират риска чрез закупуване на злато или сребро", посочи той.

Шиф отбеляза още, че според него среброто е по-добрата покупка. Той се аргументира чрез проекция, според която цената на метала ще се покачи от сегашните малко над 19 долара до около 50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
d333
преди 9 години
Не е станал оптимист за биткойните. Просто е дал възможност едни "мръсни" на някой хора, да могат да си ги обърнат в злато малко по-така анонимно да го наречем. Нищо лошо, просто човека е решил да изкара малко пари от една определена "ниша" клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още