IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

12:38 | 22.12.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Представяме ви анализ на Владимир Сиркаров от Brain Workshop Institute

В настоящата разработка ще се потърси отговор на въпроса дали биткойните са пари и какво е тяхното бъдеще.

Безспорно, има много големите разлики в дефиницията на това какво е пари от гледна точка на различните икономически школи. Това прави невъзможно формирането на настоящия анализ без ясното конкретизиране на теоретичната матрица, която ще се използва. Стъпвайки на методологията на австрийската икономическа школа, стъпка по стъпка ще представя дефиницията на парите. Постепенното извеждане на различните нива в дефиницията ще спомогне за по-гладкото осмисляне на праксеологията и същността на паричната теория.

Пари – Що е то?

Започваме с два фундаментални фактора в концепцията за това какво е пари. Единият от тях разглежда парите само и единствено като стока. Основна характеристика на тази стока е да бъде ограничена. Разликата между всяка една стока и тази, придобила статут на пари, е, че тя се търси, за да се ползва като средство за размяна. Следователно парите са стока, а тяхната същност изначално се базира на функцията им средство за размяна.

Останалите функции на парите като пазител на стойността и разчетна единица са много важна част от отъждествяването на дадена стока за пари. Те обаче са вторични, т.е. те произлизат от пазарно придобитата вече функция средство за размяна.

Както се вижда, ключовите думи досега са средство за размяна и стока. Следователно ако биткойнът е средство за размяна и стока, следователно е пари.

Тук е мястото да стъпим едно стъпало по-нагоре и да добавим няколко специфики. За да бъде дадена стока пари тя трябва да е не просто средства за размяна, а общоприето средство за размяна. Това се преплита с тезата не просто за стока, а за възможно най-търгуемата/те (most marketable).

Разбира се, двете характеристики са логически преплетени. Най-търсените и използвани стоки, по естествен път, ще бъдат предпочетени да служат за средство за размяна. Ако тази им употреба се увеличава, следователно тяхното търсене се увеличава, което ги прави още по-търгуеми.

Според Мъри Ротбард това води до засилваща се спирала (reinforcing spiral) – по-голямата търгуемост на дадена стока води до нейната по-широка употреба като средство за размяна, което от своя страна пък води до повече търгуемост. В определен момент една или две стоки ще генерират спечелването на общоприет статут на функцията средство за размяна – това представляват парите.

Пари ли са биткойните?

Ако се върнем на биткойна, може без съмнение да кажем, че интернет валутата е средство на размяна. Търсенето на биткойните непрекъснато се разширява, но все още сме далеч от момента, в който да констатираме, че те са общоприето средство за размяна. Няма спор и по-въпроса, че биткойнът е стока. Логично с оглед по-горните изречения е, че крипто валутата не е една от най-търгуемите стоки – поне не към момента.

Важна част от настоящия анализ е исторически наложилата се характеристика т.нар. извън-монетарна/парична употреба (non-monetary use) като условие определена стока да добие статут на пари. Биткойните се използват само с цел средство за размяна, без друга алтернативна употреба. Няма спор, че биткойните притежават предимство пред златото, особено в контекста на изключително ниските транзакционни разходи, което води до по-лесното и бързо опосредстване на търговията.

Това обаче не е аргумент за маргинализиране на тезата относно важността на извън-монетарната употреба на стоката, ползвана като пари. Анализът през призмата на форсмажорните събития - като война и природно бедствие, не са за подценяване. Абстрахирам се от некоректните и неаргументирани съждения на Питър Шиф по темата. Аз не говоря за метеорити, а за реални ситуации, в които не малки територии са откъснати от електричество, следователно от интернет.

Тогава биткойните са неизползваеми, докато златните и сребърните монети са.

Форсмажорност е и държавната репресия, с която може да се поставят забрани изобщо за онлайн търговията. Други подобни ситуации пораждат голяма сива и дори черна икономика, но разплащанията при нея също са невъзможни (или поне силно затруднени) чрез биткойни.

Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Не знам как е на оня свят в рая, като ида ще видя, но на тоя грешен ад, единствените пари са били, са и ще си останат само физическото злато. Всички останали заместители, без абсолютно никакви изключения, може в най-добрия случай да са само купони, но никога пари! Разбрали са го още преди 7000 години и до днес е все така актуално. Нека някой да ми каже кое друго е просъществувало толкова време и се ползва с такова доверие???...кой, кога и какво през хилядолетията не е могъл да си купи със къс злато и кога изобщо си мислите че златото ще стане ненужно, нежелано и не изпозваемо и какво би могло някога да го замени....освен човешката глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
Winner75643
преди 10 години
Ако ви е страх да инвестирате има и безплатен начин за да си набавите Биткойнпогледнете тук --- ***.wincoins.eu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
Биткойнът е същото , каквото е златото,нефтът,диамантът ,доларът,еврото: това е "Нещо" което трябва да върши работа , лошото е че е двуизмерно - има Стойност и Цена- за Стойността Плащаш а за Цената ти Плащатвсичко щеше да е ОК , ако мъдреците не бяха измислили лихвите преди 2400 год - от тогава всичко е Нещо+Инфлация ,за която забравяме,смятайки само абсолютната стойност.пред февруари 1944 в Бретън Уудс започва Третата световна война-на финала на Втората - доларът става световна валута-паритетен със златото.Но Злато се копа постоянно,Долари се печатят..а за Биткойн почти няма разходи за производство - прави се безплатно..Е , къде е мястото на Нещо което е без пари - според мен само в джоба на Шараните/верващи в чудеса !Ако вземем опита от посл криза ще разберем , че всичко зависи от "Ръката",която обръща пясъчния часовник -купуваха сe долари през 96 г по 3000 лв, купуваха сe жилища по1300 Е, купуваT се биткойни по 950 $..и После Всичко Отначало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 7
Longin
преди 10 години
Парите са кредит, а кредита е довериеЗлатото например - само по себе си не е доверие, и смисълът му е да се купува скъпо с цел да се продаде ЕВТИНО - в случай на нужда - за да спасиш кожата(А не обратното !)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
"Основната разлика е, че Биткойн не се контролира от централна банка. Тоест няма как да се печата в неограничено количество"и точно това е проблема- като стане напечено, кой ще поеме отговорност?А във второто изречение има поне 2 неверни твърдения:1) " няма как" .... Показва Прекомерна Вяра в технологията, не е за пръв път2) "неограничено количество"... няма сведения за такова нещо, по скоро има завист на простиращите се според чергата си към този който е измислил как да вземе по мъничко от всички черги по света ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
"Това съждение се оказва тотално невярно в последните години, а винаги преди в историята."Може ли да дадеш конкретни примери! Държави със стабилна демокрация, като Швейцария, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и т.н. винаги са имали стабилни валути. Съвсем скоро в Швейцария на референдум народът гласува с не на предложението за разликата между минималната и максималната заплата в една фирма да е 12 пъти. Швейцарците не вярват на демагогия и затова икономиката им се развива добре и валутата им е стабилна. В такава държава и демокрацията е стабилна! Ако населението вярва на демагогия и лесно се манипулира, тогава лесно може да се тръгне по пътя на нестабилността.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 7
edimi
преди 10 години
"Цъкащите", палчета надолу, да си погледнат набора и житейския опит, да направят съответните справки с книжки/или интернет, ако се имат за напредничави/ и да освободят малко напрежението, че са понапрегнати явно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
for good
преди 10 години
Мтел чрез комуникации контролира цялата държава - финанси, политика. БНБ, Правителство, Булбанк, Раифайзен ... през Спектрумнет и контрол на съзнанието на безжичната мрежа. Проблемът е, че МТЕЛ ФАЛИРА. Целия Телеком Австрия подкупи много министри (като Хохехер - Станишев) и е пред фалит на основните пазари. Хората в България се усетиха 90% са против Мтел, 90% против правителството. Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус. Централните банкери са подкупени за най-високия марж в ЕК 7% - за 1.5 млрд. лв печалба. - хоара искат да ги убиват по блоговете, контролираните медии ги прикриват. Какво правиме: - Ако БУЛСАТКОМ вземе мрежата на МТЕЛ и шпионира, хората не искат несигурни данни и ще ги фалират. - ВИВАКОМ е руска компания и едва ли ЕК и ЕЦБ ще дадът контрол над Правителство и БНБ. - ТЕЛЕНОР е компания за 80 млрд ЕВРО и едва ли ще рискуват бранда. Шпионират на пазар ката Украйна, на ако последват Телеком Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
индианеца
преди 10 години
"Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, защото гражданите нямат интерес от безграничното печатане на тяхната валута! "Това съждение се оказва тотално невярно в последните години, а винаги преди в историята. Парите не трябва да са подвластни на желанията на правителства. Няма ефективна система за контрол, понеже избраният/наследствен елит работи в полза на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
edimi
преди 10 години
Това с "раждането на Свободна Валута", си е поредния филм, както всички "успехи" на виртуалните компании и продукти."Виртуализирането" на парите като цяло/това е подтекста на прецедента ВС/, е огромно удобство и инструмент за правене на "пари" от Нищото, контрол и ограбване на Труда на все по-малко оставащите производители на Реални Стоки, Храни и Услуги. И изобщо виртуализирането спомага глобализирането и централизираното управление и манипулиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още