IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

12:38 | 22.12.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Представяме ви анализ на Владимир Сиркаров от Brain Workshop Institute

В настоящата разработка ще се потърси отговор на въпроса дали биткойните са пари и какво е тяхното бъдеще.

Безспорно, има много големите разлики в дефиницията на това какво е пари от гледна точка на различните икономически школи. Това прави невъзможно формирането на настоящия анализ без ясното конкретизиране на теоретичната матрица, която ще се използва. Стъпвайки на методологията на австрийската икономическа школа, стъпка по стъпка ще представя дефиницията на парите. Постепенното извеждане на различните нива в дефиницията ще спомогне за по-гладкото осмисляне на праксеологията и същността на паричната теория.

Пари – Що е то?

Започваме с два фундаментални фактора в концепцията за това какво е пари. Единият от тях разглежда парите само и единствено като стока. Основна характеристика на тази стока е да бъде ограничена. Разликата между всяка една стока и тази, придобила статут на пари, е, че тя се търси, за да се ползва като средство за размяна. Следователно парите са стока, а тяхната същност изначално се базира на функцията им средство за размяна.

Останалите функции на парите като пазител на стойността и разчетна единица са много важна част от отъждествяването на дадена стока за пари. Те обаче са вторични, т.е. те произлизат от пазарно придобитата вече функция средство за размяна.

Както се вижда, ключовите думи досега са средство за размяна и стока. Следователно ако биткойнът е средство за размяна и стока, следователно е пари.

Тук е мястото да стъпим едно стъпало по-нагоре и да добавим няколко специфики. За да бъде дадена стока пари тя трябва да е не просто средства за размяна, а общоприето средство за размяна. Това се преплита с тезата не просто за стока, а за възможно най-търгуемата/те (most marketable).

Разбира се, двете характеристики са логически преплетени. Най-търсените и използвани стоки, по естествен път, ще бъдат предпочетени да служат за средство за размяна. Ако тази им употреба се увеличава, следователно тяхното търсене се увеличава, което ги прави още по-търгуеми.

Според Мъри Ротбард това води до засилваща се спирала (reinforcing spiral) – по-голямата търгуемост на дадена стока води до нейната по-широка употреба като средство за размяна, което от своя страна пък води до повече търгуемост. В определен момент една или две стоки ще генерират спечелването на общоприет статут на функцията средство за размяна – това представляват парите.

Пари ли са биткойните?

Ако се върнем на биткойна, може без съмнение да кажем, че интернет валутата е средство на размяна. Търсенето на биткойните непрекъснато се разширява, но все още сме далеч от момента, в който да констатираме, че те са общоприето средство за размяна. Няма спор и по-въпроса, че биткойнът е стока. Логично с оглед по-горните изречения е, че крипто валутата не е една от най-търгуемите стоки – поне не към момента.

Важна част от настоящия анализ е исторически наложилата се характеристика т.нар. извън-монетарна/парична употреба (non-monetary use) като условие определена стока да добие статут на пари. Биткойните се използват само с цел средство за размяна, без друга алтернативна употреба. Няма спор, че биткойните притежават предимство пред златото, особено в контекста на изключително ниските транзакционни разходи, което води до по-лесното и бързо опосредстване на търговията.

Това обаче не е аргумент за маргинализиране на тезата относно важността на извън-монетарната употреба на стоката, ползвана като пари. Анализът през призмата на форсмажорните събития - като война и природно бедствие, не са за подценяване. Абстрахирам се от некоректните и неаргументирани съждения на Питър Шиф по темата. Аз не говоря за метеорити, а за реални ситуации, в които не малки територии са откъснати от електричество, следователно от интернет.

Тогава биткойните са неизползваеми, докато златните и сребърните монети са.

Форсмажорност е и държавната репресия, с която може да се поставят забрани изобщо за онлайн търговията. Други подобни ситуации пораждат голяма сива и дори черна икономика, но разплащанията при нея също са невъзможни (или поне силно затруднени) чрез биткойни.

Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
С удоволствие бих те ограмотил, само че искам да почетеш преди това, за да не си говорим празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Нула аргументи и много обиди! Трудно ще убедиш някого в правотата си по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Точно юана е един от най-добрите примери за нестабилст валута при диктатура. Ифлацията в Китай е достигала в средата на миналия век до 5000%, а в момента не е 100% конвертирум и само частичмо може да се ползва при международни разплащания! Хвали ми юана когато може да си отвориш свободно сметка в юани в българска банка, до тогава стабилността му е като стабилността на лева преди 10 ноември :)Като писах за доверие и демокрация имах впредвид държави и валути с над 100 годишна демократична история и стабилен валутен курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 9
abdul
преди 10 години
И ти като данте в началото се изказваш много непотготвен. Той се е пообразовал май (или поне е намалил неграмотните си исказвания)... Вземи да последваш неговия пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
" Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, .."-----------------------Абе, има и примери за точно обратното: за Китай се говори (а те са си, хич да не е, големичка икономика), че демокрацията им "куца", а пък имат достатъчно стабилна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Срещу безкрайното печатане на биткойни единствента защита е един протокол, който може винаги да се хакне, особено ако хакерът знае, че за това си деяние няма да го вкарат в затвора, защото протоколът на биткойна не е защитен от законодателството на никоя държава!Срещу печатанането на пари, обаче стои доверието на инвеститорите в дадената държава, нейното законодателство и възможността на гражданите на тази държава чрез демократични механизми да контролират десижънмекърите, които могат да печатат пари. Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, защото гражданите нямат интерес от безграничното печатане на тяхната валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Не си разбрал изобщо за какво пиша. Ако ти откраднат пари или банката ти фалира полицията или фонда за защита на влоговете ще ти помогне евентуално да си върнеш загубеното. При биткойна нямаш никакви такива гаранции. Дори да разбереш кой е откраднал биткойните ти, изобщо не е сигурно, че полицията ще ти помогне, защото никой не знае юридически какво е биткойнът и държавата официално не ги признава за пари. Дори може да се окаже, че абсолютно безнаказано може да крадеш, унищожаваш и т.н. биткойни, което ще е краят на виртуалната валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 10 години
Ако се случи някакво природно бедствие, токът спре, или компютрите откажат - колко биткойна ще са ви нужни за да си купите кило брашно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
vstoykov
преди 10 години
Покрай биткойните много хора започнаха да осъзнават, че цената на хартийките, които ползват се основава само на две неща:1) Могат да се ползват за да се плащат данъците.2) Могат да се ползват за разплащане.Тоест те нямат вътрешна стойност (така както златото и среброто имат вътрешна стойност), но въпреки това имат стойност, защото се ползват като средство за размяна. Тоест самия факт, че се ползват като средство за размяна им придава някаква стойност (имат някаква цена, определена от пазара).Каква е разликата между Биткойн и числата в базата от данни на банката (и хартийките в джобовете ни)?Основната разлика е, че Биткойн не се контролира от централна банка. Тоест няма как да се печата в неограничено количество. Докато националните валути се печатат (или просто се сменят едни числа в едни бази от данни) без ограничение. Отделно като вземем предвид и ефекта от банкирането с частичен резерв (което също води до увеличение на количеството валута в обращение)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз лично съм оптимист не толкова за бъдещето пред биткойните, колкото че те разбуниха духовете. Те генерираха голям обществен интерес, с което се увеличи броят на хората осъзнали, че днешната парична система е обречена на пълна катастрофа ...---Ето с това съм много съгласен и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още