IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупреждават за санкции срещу европейски банки, работещи в Русия

Руската икономика е все по-обвързана с войната и вече е трудно да се разграничат целите на трансакциите, смята Джанет Йелън

11:47 | 26.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За растящи рискове пред европейските банки, които продължават да работят в Русия, предупреди финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. В интервю за Ройтерс тя коментира, че се анализира дейността на банки, които помагат на Русия да финансира войната си в Украйна и на тях могат да бъдат наложени вторични санкции.

Тя отказва да даде повече повече подробности, включително и кои банки са в риск. В интервюто дадено по време на срещата на министерско ниво на страните от Г-7 Йелън допълва, че мерки ще бъдат предприети "ако има причина затова", но операциите с Русия крият много рискове.

Две са най-големите европейски банки, които продължават да присъстват в Русия - австрийската Raiffeisen Bank International и италиансата UniCredit, припомня CNBC. Друга италианска банка - Intesa Sanpaolo също има отношения с руския бизнес.

"Смятам, че техните надзорници са ги посъветвали да бъдат изключително внимателни какво правят там", казва Йелън на въпрос дали иска да види тези институции извън руския пазар.

В събота и италианският гуверньор Фабио Панета коментира пред местни медии, че финансовите институции трябва да се изтеглят от Русия, защото това носи "репутационен риск". Малко по-рано пък руски съд замрази сметките на UniCredit след иск от "Газпром". Европейската централна банка (ЕЦБ) също изпрати предупреждения към европейските банки с бизнес в Русия, приканвайки ги да ускорят изтеглянето си заради опасността от вторични санкции от страна на САЩ.

В края на 2023 година Вашингтон започна да налага вторични санкции за компании, които работят с поставени под санкции руски компании и физически лица. Тази политика дава право на финансовото министерство на страната да изключва банки от америкаската финансова система.

Йелън коментира, че руската икономика вече е военна и става все по-трудно да се направи разликата между цивилни и военни трансакции или такива с възможна "двойна употреба". Руските банки са под "първични санкции" - още в първите дни на пълномащабната война те бяха изключени от SWIFT, но все още те намират начин за заобикаляне на ограниченията и Москва успява да си доставя нужните стоки за военната си индустрия. Част от пътищата минават през Китай, Обединените арабски емирства и Турция.

По-рано през май Министерството на финансите на САЩ е изпратило предупреждение към  Raiffeisen Bank заради планирана сделка за 1,5 млрд. евро с руски олигарх, поставен под санкции. Става въпрос за опитите на австрийската банка да купи дела на Олег Дерипаска в строителната компания Strabag като по този начин изчисти замразените си от руското правителство активи в Русия.

Тази сделка обаче се провали след натиска от САЩ, отбелязва CNBC. Самият Дерипаска отрича да е свързан с Strabag -  едва от най-големите строителни компании в Европа, която построи олимпийския стадион в Сочи, както и луксозни жилища в Москва. Ройтерс допълва, че връзките между Русия и Австрия се поддържат и от доставките на природен газ.

Австрия обаче ще загуби част от ролята си на хъб за руския природен газ, след като Украйна спре транзита в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още