IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Димитър Маджаров“ - 33 години качество и безопасност

Производството на фирмата покрива 6 международни и национални стандарта за качество и безопасност

09:00 | 27.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Маджаров
Снимка: Димитър Маджаров

От създаването си преди 33 години „Димитър Маджаров“ инвестира в качество и безопасност. Производството на фирмата покрива 6 международни и национални стандарта: БДС стандарт при кашкавалите, Защитено наименование за произход (ЗНП) при българското саламурено сирене и кисело мляко, Европейски регламент за храни с традиционно специфичен характер при колбасите, Добри производствени практики (GMP), Анализ на рисковете и контрол на критичните точки (НАССР) и International Food Standard. Част от тези стандарти са доброволни и са внедрени по желание на фирмата. Те се подновяват периодично след одит.  

Най-високото ниво International Food Standard при млечните и месни продукти

IFS е един от най-строгите европейски стандарти при храната. Той надгражда задължително внедрените в производството GMP и НАССР. В IFS стандарта има изисквания към основните и допълнителни суровини, хигиената на персонала и в производствените помещения, опаковките, доставчиците, рецептите, съхранението, транспорта, проследимостта на продукта, управлението на рекламациите, управлението на алергените, обученията на заетите в производството. Извършва се оценка и на ангажираността на висшето ръководство на фирмата. 

Неотдавна „Димитър Маджаров“ получава най-високото ниво сертификат (т.нар. Higher level) от Bureau Veritas, известна международна компания за одит и сертификация. Българският производител покрива над 95% от изискванията за качество и безопасност както при млечните, така и при месните продукти. 

Всички месни продукти на „Димитър Маджаров“ отговарят на IFS изискванията. Сред тях са: предварително нарязани (slice) продукти, сурово-сушени, варено-пушени, печени, трайни и полутрайни колбаси и деликатеси, кайма и месни заготовки, сезонни продукти като саздърма, сланина, мас и др.

Снимка: Димитър Маджаров Снимка: Димитър Маджаров

International Food Standard покриват и всички млечни продукти на „Димитър Маджаров“: бяло саламурено сирене, кашкавал, топено сирене, сметана, крема сирене, катък, извара, кисело и прясно мляко, айрян, кефир. 

За първи път компанията „защитава“ IFS за млечните и за месните продукти през 2011 г. Последните два, издадени от Bureau Veritas, сертификати са валидни съответно до януари и до април 2025 г.    

Европейски регламент за храни с традиционно-специфичен характер 

При производството на месни продукти „Маджаров“ следва и Европейския регламент за храни с традиционно-специфичен характер. По неговите изисквания се произвеждат филе „Елена“, луканка „Панагюрска“, роле „Трапезица“ и кайсерован врат „Тракия“. Четирите деликатеса са от подбрано по качество прясно месо и натурални подправки. Стриктно се спазва традиционната технология. 

Снимка: Димитър Маджаров Снимка: Димитър Маджаров

Само производители, които отговарят на схемите за качество на ЕС и докажат това при независим одит от сертифицираща компания, имат право да поставят ЕС знак върху опаковките на тези 4 продукта. 

Сертификатът на „Димитър Маджаров“ за производство на храни с традиционно-специфичен характер е валиден до 2027 г. 

Български държавен стандарт (БДС) 

Всички кашкавали на „Димитър Маджаров“ – от краве, овче, козе и биволско мляко – са направени по БДС. Те са от 100% свежо мляко и оригинална българска закваска Lactobacillus bulgaricus, изолирана в България. Всеки ден цистерните на компанията събират българска суровина от гр. Стамболийски до гр. Елхово. За производство само на 1 килограм кашкавал по БДС стандарт се влагат между 10 и 11 литра краве мляко. „Димитър Маджаров“ започва производство по БДС преди 14 години. Според изследване на Euro Sensolab за 84% от потребителите БДС означава добро качество.

Снимка: Димитър Маджаров Снимка: Димитър Маджаров

Европейски стандарт Защитено наименование за произход (ЗНП)

Най-новият стандарт в производството на „Димитър Маджаров“ е Защитено наименование за произход (ЗНП). Компаниите, които желаят да се сертифицират по този стандарт, трябва да изпълняват 5 основни изисквания: да произвеждат сиренето и киселото мляко в България; да използват само 100% българско сурово мляко; съставът на фуражите да е от български култури; да спазват традиционни методи на производство; да поддържат висок стандарт на качество.

„Димитър Маджаров“ е с два ЗНП сертификата от контролиращ орган към Министерство на земеделието и храните от тази година. Те са за българско бяло саламурено сирене (от краве, овче, биволско, козе и мляко смес) и за българско кисело мляко (от краве, овче, козе, биволско мляко, и от краве мляко с каймак). Компанията е сред първите у нас, поставили запазения в Европейския съюз знак върху своите продукти. Двата сертификата са валидни до 30.11.2024 г. Те подлежат на подновяване след 1 година след задължителен одит за спазване на европейските изисквания.

Снимка: Димитър Маджаров Снимка: Димитър Маджаров

Последна актуализация: 11:47 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още
Финанси виж още