IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

12:38 | 22.12.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Липсата на директна употреба при биткойна, обаче, среща контра аргументи. Според "австрийския" икономист Иван Георгиев биткойните притежават такава директна употреба, защото първите транзакции с биткойн са срещу долари без тогава да е можело биткойн да се използва в размяна за други стоки.

Купувачите били предимно гийкове от определена субкултура на програмисти любители на свободата. Автоматично това означава, че биткойните изпълняват регресионната теорема на Мизес. Според нея дадена стока се превръща в пари само тогава, когато тя е притежавала директна употреба преди придобиването й на статут на средства за размяна.

Според мен обаче дебатът трябва да се насочи в по-различна посока. Почти всеки сегмент от теорията за парите има дискусионен елемент, което е съвсем логично с оглед честото навлизане в чисто философски размишления и дефиниции.

Мизес е обвиняван в това, че реално е застъпник на металическата (субстанциалната) теория, а не на субективната. Критичните аргументи са свързани с избора му на златото и среброто като пари. Разбира се, това са безпочвени критики, катализирани основно от недобро познаване на трудовете на Мизес и Ротбард. Двамата икономисти изхождат от историческия прочит на генезиса на парите … от бартерната икономика до техни дни. Дори преди намесата на държавата в икономическите процеси, среброто и златото са придобили общоприет статут на средство за размяна, а преди това са имали директно приложение. Уточнявам това, за да преодолеем от воле концепциите, че парите са възникнали само и единствено на база държавна принуда.

Забелязахте, че фиксирах „до техни дни”, което ни поставя пред предизвикателството да анализираме днес, а днес времената са доста по-различни. Анализът за това, какво представляват парите през призмата на Ротбард, е направен на база субективната теория, като компонент по компонент той е подредил пъзела на отговора на въпроса – защо хората са избрали златото и среброто?

Ако приемем анализите и дефинициите за коректни, можем ли да ги отнесем чрез операция “copy-paste” към днешна дата? По-скоро не …

В търсене на решението …

Теоретичните заигравания около темата за парите ни държи встрани от фундаментално по-важния въпрос. Той е свързан със структурата на самата парична система. Тя е основният фактор за качественото използване на субективната теория за „посочване” кое е пари и кое не е пари.

С други думи дефиницията на парите трябва да се изведе след извършване на парична реформа. В контекста на биткойните тази теза е още по-актуална. Виждаме, че още в самото си начало биткойните стават обсег на проекто-репресия от страна на централни банки и други правителствени институции.

Другото важно в случая е, че за да може ефективно да се използва субективната теория при избора на пари, в своята теоретична и практическа същност се нуждаем от парична реформа. Трябва да имаме напълно конкурентна среда при паричното предлагане (историята показва, че това не е наложително условие, но определено използването на този изчистен модел ще ми помогне по-отчетливо да представя идеите си).

Това означава липса на централна банка и държавни рестрикции върху цялостния паричен процес. Остава проблемът с плащането на данъците към държавата. Той е решим по две линии - или чрез изготвянето на пазарно претеглена кошница от определен брой най-използвани конкурентни пари в дадената страна (има и други идеи за преодоляване на „паричния проблем” базиран на принудата за плащане на данъци в определени пари), или чрез липсата на данъци.

Това е една отделна и още по-голяма тема, която ще бъде разгледана в следващи разработки. Важно е отново да се повтори обаче, че без извеждането й на преден план, дискусията около бъдещето на биткойните може да се обезсмисли.

В същия контекст може да споменем манипулациите около анализите за ефектите от златния стандарт. Според много критици той се е провалил многократно и е доказал своята неефективност. Манипулацията се крие в това, че „австрийският” вариант за „чист” златен стандарт никога не се е осъществил на практика. Дори по времето на т.нар. „класически” златен стандарт от 1815 до 1914 г. не е имало 100% златно обезпечение, да не говорим за ефектите от банкирането с частичен резерв.

Нека да приемем, че подобна реформа е факт. Представяме си, че имаме напълно конкурентна парична система, т.е. паричната база се определя от различни икономически субекти, като спечелването на доверието на потребителите на пари е изцяло в техни ръцете (дали ще използват физически злато или 100% обезпечени хартиени заместители, дали биткойни или покритие на база миксирани кошници ще бъде решено от свободния пазар).

В подобна ситуация субективната теория ще има пълната сила над определянето на парите. Тогава текущата дефиниция за това какво е пари дори губи своя смисъл - поне отчасти.

В този контекст, може ли биткойнът да стане пари? Може. Следователно концепциите на Ротбард ще са коректни към определен период, но не и към този теоретичен момент. Не трябва да забравяме обаче и другия сценарий.

Биткойните да не генерират нужното доверие, а теорията и анализите предложени от Ротбард, написани толкова назад във времето, да останат напълно актуални и днес.

Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Не знам как е на оня свят в рая, като ида ще видя, но на тоя грешен ад, единствените пари са били, са и ще си останат само физическото злато. Всички останали заместители, без абсолютно никакви изключения, може в най-добрия случай да са само купони, но никога пари! Разбрали са го още преди 7000 години и до днес е все така актуално. Нека някой да ми каже кое друго е просъществувало толкова време и се ползва с такова доверие???...кой, кога и какво през хилядолетията не е могъл да си купи със къс злато и кога изобщо си мислите че златото ще стане ненужно, нежелано и не изпозваемо и какво би могло някога да го замени....освен човешката глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
Winner75643
преди 10 години
Ако ви е страх да инвестирате има и безплатен начин за да си набавите Биткойнпогледнете тук --- ***.wincoins.eu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
Биткойнът е същото , каквото е златото,нефтът,диамантът ,доларът,еврото: това е "Нещо" което трябва да върши работа , лошото е че е двуизмерно - има Стойност и Цена- за Стойността Плащаш а за Цената ти Плащатвсичко щеше да е ОК , ако мъдреците не бяха измислили лихвите преди 2400 год - от тогава всичко е Нещо+Инфлация ,за която забравяме,смятайки само абсолютната стойност.пред февруари 1944 в Бретън Уудс започва Третата световна война-на финала на Втората - доларът става световна валута-паритетен със златото.Но Злато се копа постоянно,Долари се печатят..а за Биткойн почти няма разходи за производство - прави се безплатно..Е , къде е мястото на Нещо което е без пари - според мен само в джоба на Шараните/верващи в чудеса !Ако вземем опита от посл криза ще разберем , че всичко зависи от "Ръката",която обръща пясъчния часовник -купуваха сe долари през 96 г по 3000 лв, купуваха сe жилища по1300 Е, купуваT се биткойни по 950 $..и После Всичко Отначало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 7
Longin
преди 10 години
Парите са кредит, а кредита е довериеЗлатото например - само по себе си не е доверие, и смисълът му е да се купува скъпо с цел да се продаде ЕВТИНО - в случай на нужда - за да спасиш кожата(А не обратното !)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
"Основната разлика е, че Биткойн не се контролира от централна банка. Тоест няма как да се печата в неограничено количество"и точно това е проблема- като стане напечено, кой ще поеме отговорност?А във второто изречение има поне 2 неверни твърдения:1) " няма как" .... Показва Прекомерна Вяра в технологията, не е за пръв път2) "неограничено количество"... няма сведения за такова нещо, по скоро има завист на простиращите се според чергата си към този който е измислил как да вземе по мъничко от всички черги по света ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
"Това съждение се оказва тотално невярно в последните години, а винаги преди в историята."Може ли да дадеш конкретни примери! Държави със стабилна демокрация, като Швейцария, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и т.н. винаги са имали стабилни валути. Съвсем скоро в Швейцария на референдум народът гласува с не на предложението за разликата между минималната и максималната заплата в една фирма да е 12 пъти. Швейцарците не вярват на демагогия и затова икономиката им се развива добре и валутата им е стабилна. В такава държава и демокрацията е стабилна! Ако населението вярва на демагогия и лесно се манипулира, тогава лесно може да се тръгне по пътя на нестабилността.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 7
edimi
преди 10 години
"Цъкащите", палчета надолу, да си погледнат набора и житейския опит, да направят съответните справки с книжки/или интернет, ако се имат за напредничави/ и да освободят малко напрежението, че са понапрегнати явно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
for good
преди 10 години
Мтел чрез комуникации контролира цялата държава - финанси, политика. БНБ, Правителство, Булбанк, Раифайзен ... през Спектрумнет и контрол на съзнанието на безжичната мрежа. Проблемът е, че МТЕЛ ФАЛИРА. Целия Телеком Австрия подкупи много министри (като Хохехер - Станишев) и е пред фалит на основните пазари. Хората в България се усетиха 90% са против Мтел, 90% против правителството. Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус. Централните банкери са подкупени за най-високия марж в ЕК 7% - за 1.5 млрд. лв печалба. - хоара искат да ги убиват по блоговете, контролираните медии ги прикриват. Какво правиме: - Ако БУЛСАТКОМ вземе мрежата на МТЕЛ и шпионира, хората не искат несигурни данни и ще ги фалират. - ВИВАКОМ е руска компания и едва ли ЕК и ЕЦБ ще дадът контрол над Правителство и БНБ. - ТЕЛЕНОР е компания за 80 млрд ЕВРО и едва ли ще рискуват бранда. Шпионират на пазар ката Украйна, на ако последват Телеком Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
индианеца
преди 10 години
"Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, защото гражданите нямат интерес от безграничното печатане на тяхната валута! "Това съждение се оказва тотално невярно в последните години, а винаги преди в историята. Парите не трябва да са подвластни на желанията на правителства. Няма ефективна система за контрол, понеже избраният/наследствен елит работи в полза на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
edimi
преди 10 години
Това с "раждането на Свободна Валута", си е поредния филм, както всички "успехи" на виртуалните компании и продукти."Виртуализирането" на парите като цяло/това е подтекста на прецедента ВС/, е огромно удобство и инструмент за правене на "пари" от Нищото, контрол и ограбване на Труда на все по-малко оставащите производители на Реални Стоки, Храни и Услуги. И изобщо виртуализирането спомага глобализирането и централизираното управление и манипулиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още