IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

12:38 | 22.12.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Липсата на директна употреба при биткойна, обаче, среща контра аргументи. Според "австрийския" икономист Иван Георгиев биткойните притежават такава директна употреба, защото първите транзакции с биткойн са срещу долари без тогава да е можело биткойн да се използва в размяна за други стоки.

Купувачите били предимно гийкове от определена субкултура на програмисти любители на свободата. Автоматично това означава, че биткойните изпълняват регресионната теорема на Мизес. Според нея дадена стока се превръща в пари само тогава, когато тя е притежавала директна употреба преди придобиването й на статут на средства за размяна.

Според мен обаче дебатът трябва да се насочи в по-различна посока. Почти всеки сегмент от теорията за парите има дискусионен елемент, което е съвсем логично с оглед честото навлизане в чисто философски размишления и дефиниции.

Мизес е обвиняван в това, че реално е застъпник на металическата (субстанциалната) теория, а не на субективната. Критичните аргументи са свързани с избора му на златото и среброто като пари. Разбира се, това са безпочвени критики, катализирани основно от недобро познаване на трудовете на Мизес и Ротбард. Двамата икономисти изхождат от историческия прочит на генезиса на парите … от бартерната икономика до техни дни. Дори преди намесата на държавата в икономическите процеси, среброто и златото са придобили общоприет статут на средство за размяна, а преди това са имали директно приложение. Уточнявам това, за да преодолеем от воле концепциите, че парите са възникнали само и единствено на база държавна принуда.

Забелязахте, че фиксирах „до техни дни”, което ни поставя пред предизвикателството да анализираме днес, а днес времената са доста по-различни. Анализът за това, какво представляват парите през призмата на Ротбард, е направен на база субективната теория, като компонент по компонент той е подредил пъзела на отговора на въпроса – защо хората са избрали златото и среброто?

Ако приемем анализите и дефинициите за коректни, можем ли да ги отнесем чрез операция “copy-paste” към днешна дата? По-скоро не …

В търсене на решението …

Теоретичните заигравания около темата за парите ни държи встрани от фундаментално по-важния въпрос. Той е свързан със структурата на самата парична система. Тя е основният фактор за качественото използване на субективната теория за „посочване” кое е пари и кое не е пари.

С други думи дефиницията на парите трябва да се изведе след извършване на парична реформа. В контекста на биткойните тази теза е още по-актуална. Виждаме, че още в самото си начало биткойните стават обсег на проекто-репресия от страна на централни банки и други правителствени институции.

Другото важно в случая е, че за да може ефективно да се използва субективната теория при избора на пари, в своята теоретична и практическа същност се нуждаем от парична реформа. Трябва да имаме напълно конкурентна среда при паричното предлагане (историята показва, че това не е наложително условие, но определено използването на този изчистен модел ще ми помогне по-отчетливо да представя идеите си).

Това означава липса на централна банка и държавни рестрикции върху цялостния паричен процес. Остава проблемът с плащането на данъците към държавата. Той е решим по две линии - или чрез изготвянето на пазарно претеглена кошница от определен брой най-използвани конкурентни пари в дадената страна (има и други идеи за преодоляване на „паричния проблем” базиран на принудата за плащане на данъци в определени пари), или чрез липсата на данъци.

Това е една отделна и още по-голяма тема, която ще бъде разгледана в следващи разработки. Важно е отново да се повтори обаче, че без извеждането й на преден план, дискусията около бъдещето на биткойните може да се обезсмисли.

В същия контекст може да споменем манипулациите около анализите за ефектите от златния стандарт. Според много критици той се е провалил многократно и е доказал своята неефективност. Манипулацията се крие в това, че „австрийският” вариант за „чист” златен стандарт никога не се е осъществил на практика. Дори по времето на т.нар. „класически” златен стандарт от 1815 до 1914 г. не е имало 100% златно обезпечение, да не говорим за ефектите от банкирането с частичен резерв.

Нека да приемем, че подобна реформа е факт. Представяме си, че имаме напълно конкурентна парична система, т.е. паричната база се определя от различни икономически субекти, като спечелването на доверието на потребителите на пари е изцяло в техни ръцете (дали ще използват физически злато или 100% обезпечени хартиени заместители, дали биткойни или покритие на база миксирани кошници ще бъде решено от свободния пазар).

В подобна ситуация субективната теория ще има пълната сила над определянето на парите. Тогава текущата дефиниция за това какво е пари дори губи своя смисъл - поне отчасти.

В този контекст, може ли биткойнът да стане пари? Може. Следователно концепциите на Ротбард ще са коректни към определен период, но не и към този теоретичен момент. Не трябва да забравяме обаче и другия сценарий.

Биткойните да не генерират нужното доверие, а теорията и анализите предложени от Ротбард, написани толкова назад във времето, да останат напълно актуални и днес.

Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
С удоволствие бих те ограмотил, само че искам да почетеш преди това, за да не си говорим празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Нула аргументи и много обиди! Трудно ще убедиш някого в правотата си по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Точно юана е един от най-добрите примери за нестабилст валута при диктатура. Ифлацията в Китай е достигала в средата на миналия век до 5000%, а в момента не е 100% конвертирум и само частичмо може да се ползва при международни разплащания! Хвали ми юана когато може да си отвориш свободно сметка в юани в българска банка, до тогава стабилността му е като стабилността на лева преди 10 ноември :)Като писах за доверие и демокрация имах впредвид държави и валути с над 100 годишна демократична история и стабилен валутен курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 9
abdul
преди 10 години
И ти като данте в началото се изказваш много непотготвен. Той се е пообразовал май (или поне е намалил неграмотните си исказвания)... Вземи да последваш неговия пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
" Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, .."-----------------------Абе, има и примери за точно обратното: за Китай се говори (а те са си, хич да не е, големичка икономика), че демокрацията им "куца", а пък имат достатъчно стабилна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Срещу безкрайното печатане на биткойни единствента защита е един протокол, който може винаги да се хакне, особено ако хакерът знае, че за това си деяние няма да го вкарат в затвора, защото протоколът на биткойна не е защитен от законодателството на никоя държава!Срещу печатанането на пари, обаче стои доверието на инвеститорите в дадената държава, нейното законодателство и възможността на гражданите на тази държава чрез демократични механизми да контролират десижънмекърите, които могат да печатат пари. Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, защото гражданите нямат интерес от безграничното печатане на тяхната валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Не си разбрал изобщо за какво пиша. Ако ти откраднат пари или банката ти фалира полицията или фонда за защита на влоговете ще ти помогне евентуално да си върнеш загубеното. При биткойна нямаш никакви такива гаранции. Дори да разбереш кой е откраднал биткойните ти, изобщо не е сигурно, че полицията ще ти помогне, защото никой не знае юридически какво е биткойнът и държавата официално не ги признава за пари. Дори може да се окаже, че абсолютно безнаказано може да крадеш, унищожаваш и т.н. биткойни, което ще е краят на виртуалната валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 10 години
Ако се случи някакво природно бедствие, токът спре, или компютрите откажат - колко биткойна ще са ви нужни за да си купите кило брашно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
vstoykov
преди 10 години
Покрай биткойните много хора започнаха да осъзнават, че цената на хартийките, които ползват се основава само на две неща:1) Могат да се ползват за да се плащат данъците.2) Могат да се ползват за разплащане.Тоест те нямат вътрешна стойност (така както златото и среброто имат вътрешна стойност), но въпреки това имат стойност, защото се ползват като средство за размяна. Тоест самия факт, че се ползват като средство за размяна им придава някаква стойност (имат някаква цена, определена от пазара).Каква е разликата между Биткойн и числата в базата от данни на банката (и хартийките в джобовете ни)?Основната разлика е, че Биткойн не се контролира от централна банка. Тоест няма как да се печата в неограничено количество. Докато националните валути се печатат (или просто се сменят едни числа в едни бази от данни) без ограничение. Отделно като вземем предвид и ефекта от банкирането с частичен резерв (което също води до увеличение на количеството валута в обращение)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз лично съм оптимист не толкова за бъдещето пред биткойните, колкото че те разбуниха духовете. Те генерираха голям обществен интерес, с което се увеличи броят на хората осъзнали, че днешната парична система е обречена на пълна катастрофа ...---Ето с това съм много съгласен и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още