IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен магнат прави дългосрочен залог върху минералните ресурси на Аржентина

Чрез холдинговата компания Integra Capital Хосе Луис Мансано успява да сложи ръка върху редица миннодобивни обекти в Южна Америка

09:33 | 26.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на три десетилетия Хосе Луис Мансано изгражда репутация на човек, който обича да залага на затруднени сектори в Аржентина и да търси посока в бурни икономически и политически цикли, за да оформи портфолио, вариращо от медии до енергетика, пише Bloomberg.

Сега, чрез холдинговата компания Integra Capital, Мансано залага всичко в минното дело, вярвайки, че южноамериканските минерали ще играят важна роля в икономическото бъдеще на света – и особено за прехода към чиста енергия.

Аржентина, традиционно селскостопанска и петролна нация, напоследък примамва инвеститори към своите огромни, неразвити ресурси на литий и мед.

Мансано придобива мини и богати на литий площи в Северна Аржентина, като слага ръка и върху добива на белия метал в съседна Бразилия. В края на миналата година Integra също така отблъсна конкурентни кандидати, като милиардера Едуардо Юрнекиан, да рестартират огромен проект за калиеви торове, изоставен от Vale SA в родната провинция на Мансано, Мендоса, по-известна с вината „Малбек“.

„Вярваме, че се позиционираме в неща, които ще са необходими през следващите 50 до 100 години“, изтъква Мансано.

Последният му ход е свързан със закупуването на перуанската миннодобивна компания Volcan Cia Minera SAA от Glencore Plc.

68-годишният лекар е министър при бившия президент Карлос Менем в началото на 90-те години, преди да навлезе в света на бизнеса с телевизионна компания.

Сега Мансано живее в Женева и изтъква това като ключ към сключването на сделки с швейцарски стокови търговци като Glencore. Освен два минни проекта, придобити от Glencore, той си партнира с Mercuria Energy Group Ltd. в разрастващото се находище на шистов петрол в Аржентина и в дистрибутора на природен газ Metrogas SA.

Но Мансано до голяма степен гледа отвъд изкопаемите горива. Всички нови начинания извън минното дело вече ще се фокусират върху по-чиста енергия.

Засега Мансано работи, за да задвижи минните проекти на пълна скорост. „Набираме хора всеки ден“, казва той. „В Аржентина няма недостиг на квалифицирани работници. Много съм ентусиазиран, защото те чакаха Аржентина да се превърне в миннодобивна страна и сега виждат възможността”.

Минното дело не е просто начин за Мансано да заложи на променящия се енергиен пейзаж. Проектът на Мендоса за поташ - ключова съставка в торовете, използвани в селското стопанство - също може да помогне за задоволяване на апетита на нарастващото световно население. „Продоволствената сигурност няма да се реализира без поташ“, изтъква той.

Това придобиване с бразилски партньор демонстрира усета на Мансано за противоречиво инвестиране, като се има предвид сегашното световно пренасищане с хранителни вещества за културите. Той често купува, когато всички останали инвеститори се насочват към изходите. Vale се отказа от проекта преди десетилетие заради тежкия бизнес климат в Аржентина при лявото правителство.

Президентът Милей

Сега Аржентина е скочила в другия край на политическия спектър с президента Хавиер Милей, либертарианец, в първата си година на власт.

Мансано отдавна умее да сърфира в инфлационните пикове в Аржентина, дълговата планина и ограниченията на паричните потоци. При администрацията на Милей той и други бизнес лидери виждат възможност да увеличат личното си богатство и да укрепят наследството си.

Милей се стреми да намали ролята на правителството, да дерегулира икономиката и да освободи бизнеса от редица контроли, за да привлече инвестиции и да създаде работни места в частния сектор. Неговото подписано законодателство, което в момента си проправя път през Конгреса, също включва широки данъчни и валутни облекчения за инвеститори от големи индустрии като минното дело.

Мансано, който традиционно е близък до перонистката партия, която Милей победи на миналогодишните избори, е доволен от това, което вижда досега.

„Оптимист съм“, казва той. „Вярваме, че първоначалните действия срещу инфлацията са успешни и че икономиката може да тръгне по пътя на растеж през четвъртото тримесечие – и това привлича много внимание към играта в Аржентина“.

Една сделка, която вече работи под ръководството на Милей, който вдигна ниските цени на комуналните услуги и транспорта в Аржентина, е контролният пакет, който Мансано купува с партньори преди повече от три години в дистрибутора на електроенергия в Буенос Айрес Edenor SA. Търгуваните в Ню Йорк акции на Edenor скочиха поскъпнаха с над 400% след обявяването на придобиването.

„Първо, той е изключително интелигентен човек; това е нещо, което неговите приятели и врагове ще признаят. Второ, той знае как да се движи из етажите на властта“, коментира Хосе Мануел Ортега, бивш банкер от Banco Santander SA, който е взаимодействал с Мансано. „Той успя да получи капитал от инвеститори и партньори, за да сключи тези сделки, и очевидно това му помага да изгради богатството си“.

Все пак ориентирането на Мансано към минното дело не идва без предизвикателства в Аржентина, където индустрията бледнее в сравнение със съседна Чили и се бори да убеди общностите, че икономическите ползи надвишават рисковете за околната среда.

На други места не всички сделки на Мансано са успешни. Съвместно предприятие с държавната петролна компания на Венецуела Petroleos de Venezuela SA, в което Мансано има дял, произвежда само малка част от наличния капацитет. Акциите на Interoil Exploration and Production ASA, норвежка компания, в която Integra има малък дял, поевтиняват от началото на годината.

Мансано казва, че венецуелският проект трябва да увеличи производството през следващите години и че проблемите в колумбийските сондажни зони, които спъват Interoil, ще бъдат решени.

Когато Мансано в крайна сметка се оттегли, той може да постави като свой наследник Николас Мало Уерго, 54-годишен юрист който заема ключови позиции в минните и енергийните компании на Integra.

„Той взима участие във всички сливания и придобивания, както и в управлението и надзора на компаниите“, изтъква Мансано по адрес на Мало Уерго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още