IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли космическото право да контролира битката за ресурсите и на Земята?

Каква е възможността на държави и частни правни субекти да провеждат изследвания, коментират Мария Желязкова и Анатали Георгиева

22:18 | 07.03.23 г. 1
Ще успее ли космическото право да контролира битката за ресурсите и на Земята?

Още от Студената война и надпреварата между САЩ и СССР космосът е отражение на геополитическите интереси, а сега в надпреварата за ресурси се намесват и частни лица и компании. „Заедно със стремителното развитие на технологиите, това налага и промяна на договорите за космическото право, които са основата на процеси, започнали преди повече от половин век“, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Анатали Георгиева от Кръжок по международно публично право в СУ „Св. Климент Охридски“.

По думите ѝ в момента надпреварата в света е още по-ожесточена, защото „този, който овладее космоса по-бързо, който успее да го използва по най-добрия начин, е този който ще управлява ресурсите на Земята най-ефективно“.

„Космическото право е част от международното публично право, като в Договора за Космоса са залегнали свободата на изследвания и право на всяка една държава да използва космическите ресурси, а принципите се отнасят не само до държави, но и за частни правни субекти“, обясни Мария Желязкова.

Георгиева напомни, че договорът е подписан от държавите членки на ООН и световната организация следи за неговото спазване.

Според Желязкова договорът или трябва да бъде изменен, или да бъде модифициран посредством нови инструменти. Тя посочи, че модификация е Кейптаунската конвенция, която дава рамка за участие на частни правни субекти в изследването на космоса. 

"Отделно има Artemis Accords, подписани от около 20 държави, които регулират как сателитите ще си взаимодействат един с друг, как да се използва пространството по най-добрия начин, как да се предпазват сателитите, както един от друг, така и от боклука, който се натрупва в Космоса", изброи предизвикателствата Георгиева. Тя потвърди, че регулирането на частноправните субекти, които са силата, която движи в момента космическия сектор, е на първо място.

Мария Желязкова смята, че стремежът за усвояване на ресурсите в Космоса ще доведе до битка на интереси между отделни държави и отделни предприемачи. „ООН, Международният съд и Международният арбитраж биха могли да се намесят в случай на спор, който не би могъл да се реши по друг начин“, коментира тя.

Какви са казусите в космическото право и каква е ролята на дипломатите при провеждане на експерименти? По какъв начин развитието на технологиите ще промени космическото право? За кои световни икономики Космосът е приоритет? Какво е бъдещето за Международната космическа станция? Кой е отговорен за щетите от космическия боклук? Как могат да се развиват космически адвокати в България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Кръжок, https://***.youtube.com/watch?v=giIHAKZS1b8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още