IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект за Национален космически център получава финансиране от 137 млн. лв.

Средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост

17:56 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Румен Радев участва в отбелязването на 50-годишния юбилей "България – космическа държава". Снимка: БГНЕС
Румен Радев участва в отбелязването на 50-годишния юбилей "България – космическа държава". Снимка: БГНЕС

Общо 137 млн. лв. ще бъдат отпуснати за Национален космически център за наблюдение, координация и управление по Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви президентът Румен Радев на тържественото събрание, на което Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН отбелязва 50-годишния юбилей "България – космическа държава". Честването на годишнината се състои под патронажа на държавния глава.

Проектът беше предложен от президентската институция при общественото обсъждане на Плана за възстановяване и развитие и за него ЕК е одобрил финансиране, припомнят в съобщение от президентството.

В приветствието си Радев посочи, че е оптимист за развитието на космическата програма в България с обединените усилия на институции и на научния сектор.

По думите му България изостава в използването в пълен обем на достиженията на съвременния космос и затова проектът е важен.

Центърът ще събира информация, на базата на която не само ще се развива научна дейност и ще могат да се взимат решения в кризисни ситуации, но и по-ефективно ще се управляват ресурсите в страната. Чрез постъпилите данни може да се осъществява мониторинг на води, гори, пътища, трафик, урбанизация, гранична сигурност, спектрален анализ на почвата.

„Необходими са специалисти, които да умеят да разчитат информацията от космоса и да разработват алгоритми, чрез които тя да се използва спрямо нашите нужди“, заяви Румен Радев и посочи, че центърът може да се превърне в дом на науката.

„Трябва да се прави наука и нашите учени да имат цялата статистическа информация, да имаме и денонощен мониторинг, и когато наистина има някаква кризисна ситуация на територията на страната, тези, които управляват като кризисен щаб, да се събират там и да взимат най-добрите решения“, поясни Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава разчита на експертността на Института за космически изследвания и технологии за изграждането на Национален космически център за наблюдение, координация и управление.

За период от 6 години 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форума, цитиран от пресслужбата на ведомството.

От 2015 г. България има сключено споразумение с Европейската космическа агенция. До края на 2021 г. в тръжни процедури на Агенцията са участвали 127 фирми и се изпълняват 39 проекта на стойност над 12 млн. лева. Проектите са свързани с наблюдение на Земята, космическа наука и технологии, телекомуникации и др., стана ясно от изказването на икономическия министър.

 „България може да се похвали с редица успехи в много сфери на науката. Със сигурност обаче космическите изследвания заемат челна позиция в този списък и са сред тези причини, които в определени моменти са направили така че светът да говори за България и българските учени“, посочи министър Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още