IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната революция в Аржентина

Всички погледи са насочени към формацията Vaca Muerta, която по залежи на петрол и газ се сравнява с най-богатото находище на Тексас

15:30 | 13.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на десетилетие правителствата на Аржентина гледаха на шистовото находище Vaca Muerta, с площ от 29 млн. декара, като на  икономически сребърен куршум. Откакто президентът Кристина де Киршнер национализира YPF през 2012 г., перонистките администрации разглеждат използването на Vaca Muerta като средство за финансиране на излишните фискални разходи, като същевременно върнат икономиката към растеж. Независимо от нарастващия добив на въглеводороди, Аржентина изпадна в  най-тежката си финансова криза след икономическия колапс през 2001 г. Миналата година инфлацията се ускори до трицифрено ниво, достигайки връх за няколко десетилетия от 160,9% през ноември 2023 г., като подхранваше кризата с разходите за живот, при която 40% от аржентинците живеят в бедност. Въпреки този хаос бумът на нетрадиционния петрол и природен газ в Аржентина набира скорост, като производството достига нови върхове, пише в коментар за Oilprice кореспондентът Матю Смит.

Ключовият двигател на петролния бум на Аржентина е шистовата формация Vaca Muerta, разположена в басейна Неукен, който се намира в Патагония. Смята се, че геоложкият обект, за който анализаторите смятат, че превъзхожда повечето шистови находища в САЩ,  съдържа 16 млрд. барела петрол и 308 трлн. куб. фута природен газ, което го прави един от най-големите източници на неконвенционални въглеводородни ресурси в света.

Vaca Muerta често се сравнява с изобилния откъм въглеводороди Eagle Ford в Тексас, където всеки ден се изпомпват по 1,2 млн. барела петрол и 7 млрд. куб. фута газ.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA)  по-рано заяви, че Vaca Muerta и Eagle Ford  имат сходни дълбочини, ширини, налягания и минерални състави.

Консултантската компания с фокус върху петролната промишленост Rystad Energy твърди, че добивът на петрол от Vaca Muerta  на фут е по-голям от всеки друг шистов обект в САЩ.

Тези цифри подчертават значителния въглеводороден потенциал на Vaca Muerta и огромните икономически ползи, които ще донесе на безпаричния Буенос Айрес. Чрез успешното извличане на ресурси от геоложката формация Аржентина ще се превърне в основен производител на енергия в Южна Америка. Rystad предполага, че регионът Неукен ще се превърне в нетен износител на петрол, като Vaca Muerta се очаква да изпомпва един милион барела дневно и да генерира 20 млрд. долара приходи до 2030 г. Развитието на шистовия добив ще позволи на Аржентина да се превърне в основен износител на природен газ в момент, когато е налице задълбочаващ се регионален недостиг поради бързо намаляващото производство в Боливия.

Успешната продължаваща експлоатация на Vaca Muerta е причината производството на въглеводороди в Аржентина да достига редовно нови върхове през последното десетилетие. За ноември данните на Министерството на икономиката показват, че третата по големина икономика в Латинска Америка е изпомпвала средно рекордните 666 494 барела на ден. Това представлява впечатляващо увеличение от 9,5% в сравнение със същия месец на предходната година, въпреки че общият месечен добив е с 1,3% по-нисък от октомври. Добивът на природен газ също расте, като се повишава с 3% през годината до 4,6 млрд. куб. фута на ден.

Нарастващото производство на нетрадиционни въглеводороди във Vaca Muerta води до този забележителен скок в производството. Правителствените данни за ноември 2023 г. показват, че добивът на шистов петрол е нараснал със зашеметяващите 29% през годината до 344 749 барела на ден, което представлява 52% от общото производство на Аржентина срещу 45,5% година по-рано. Всъщност преди месец шистовият петрол за първи път съставляваше повече от 50% от общото производство на петрол в Аржентина. За този месец производството на шистов газ достига средно 2,7 млрд. куб. фута на ден, което представлява почти 61% от общия добив на природен газ срещу 54% година по-рано.

Производството на въглеводороди във Vaca Muerta ще продължи да се покачва, въпреки че обемът на извлечения природен газ за ноември 2023 г. е по-нисък от историческия връх от 5 млрд. куб. фута на ден, отчетен през август 2022 г.

Националната петролна компания YPF, която е 51% собственост на федералното правителство в Буенос Айрес,  планира да инвестира  между 5 и 6 млрд. долара годишно, като около половината от тези разходи са предназначени за операции за шистов петрол и газ. YPF очаква да удвои производството на суров петрол и да изпомпва 30% повече природен газ до края на 2028 г.

Националната петролна компания на Аржентина е най-големият акционер във Vaca Muerta и основен производител на въглеводороди в страната, отчитайки половината от цялото производство на петрол и 27% от националния добив на газ. Прогнозираният ръст на производството на YPF е подкрепен от планове за пробиване на 5850 сондажни находища до края на 2027 г., като през този период ще бъдат пробити 2850 кладенци за нови разработки на шистов петрол. Прогнозираният ръст на производството на компанията ще даде солиден тласък на производството на петрол и природен газ в Аржентина, което ще допринесе значително за икономическото възстановяване на страната.

Чуждестранните енергийни компании също правят значителни инвестиции във Vaca Muerta, включително Exxon, Chevron и Shell, заедно с много по-малки фирми нагоре по веригата, фокусирани в шистовия добив.

Значителният ръст на производството на въглеводороди ще подкрепи податливата на криза икономика на Аржентина. Според Министерството на икономиката операциите с въглеводороди са допринесли с 11% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2022 г. Очаква се това да нараства стабилно, тъй като експлоатацията на Vaca Muerta набира скорост и производството на въглеводороди в Аржентина расте, като се очаква добивът на петрол да достигне връх от 2,2 млн. барела дневно до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 месеца
За клиента с минуса: А може, с газ да се е надишала. С метан? Кравешки пъзни? Бедното добиче. Ама трябва важно да е било, цели 29000 лв.км да кръстят на него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 3 месеца
Много я говорят тази умряла крава, ама от какво е умряла, не казват. Препила ще да е с петрол, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още