IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовата петролна индустрия в САЩ алармира за недостиг на работна ръка

Компаниите гледат с тревога към 2023 г. в очакване на рецесия и по-високи разходи

20:45 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на американските сондажни петролни компании са разтревожени относно перспективите за нарастващите разходи през 2023 г., докато продължават да изпитват проблеми с наемането и задържането на работници, съобщава Bloomberg, цитирайки анкета на Федералния резерв в Далас.

Мнозинството от респондентите в последното тримесечно енергийно проучване на банката, публикувано в четвъртък, споделят, че очакват да увеличат леко или значително капиталовите разходи през следващата година в сравнение с нивата от 2022 г. Повечето анкетирани също така очакват цената на сорта West Texas Intermediate (WTI) да бъде средно 80 долара за барел или повече в края на следващата година – нива, които са над текущата цена. Същите обаче не смятат, че може да има съществено увеличение на добива поради ускорената инфлация, проблемите с доставките и недостига на работна ръка.

„Пазарът на труда продължава да е невероятно стегнат в Пермския басейн“, споделя неидентифициран респондент, цитиран в проучването. „Нашата компания разчита все повече на ротационни служители за обслужване на оборудването. Инфраструктурата на Пермския басейн изглежда е достигнала максимален капацитет. Виждаме увеличаване на инцидентите, свързани с безопасността, поради лоши пътни условия и трафик“, добавя той.

По-рано този месец изпълнителният директор на Pioneer Natural Resources Скот Шефийлд заяви пред Financial Times, че индустрията не може да откликне на призивите на Белия дом за увеличаване на производството поради риска от отлив на инвеститори и очаквания срив в цената на акциите.

„Трябва да осъзнаете: когато произвеждате 2 процента възвръщаемост на вложения капитал, в крайна сметка се оказвате на дъното на S&P 500“, изтъква Шефийлд пред FT. „И така, ако в крайна сметка направим това, което той иска от нас, ще се озовем отново на дъното на S&P 500“, добавя ръководителят на Pioneer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още