IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания премахва забраната за добив на шистов газ

Мярката е част от плана на новия премиер за намаляване на енергийните сметки на британците

20:20 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новият британски премиер Лиз Тръс премахва мораториума за фракинга - технологията за проучване и добив на шистов газ, в опит за гарантиране на доставките във Великобритания, пише Bloomberg. Според агенцията това решение ясно показва подхода на новия кабинет - опит да се увеличи предлагането, а не да бъде ограничено потреблението на газ.

Отмяната на тази забрана е част от мерки, анонсирани по-рано днес (8 септември) за борба с енергийните цени. Не е ясно обаче доколко тази стъпка ще бъде успешна, защото компаниите ще трябва да се изправят пред недоволството на местните власти и съпротивата на хората.

В началото на годината правителството издаде заповед на Cuadrilla Resources, която записа първите големи находки на шистов газ през 2011 година, да затвори окончателно два проучвателни кладенеца в Ланкашир. Но точно тогава започна войната в Украйна и компанията получи малка отсрочка, в която правителството да премисли какво точно да с тези находища.

Пред парламента новият премиер даде отговор. "Жизнено важно е да предприемем стъпки за увеличаване на вътрешните доставки на енергоресурси", каза Лиз Тръс. Според нея проектите могат да бъдат бързо развити, ако има подкрепата на местната власт, и добивът да започне в рамките на шест месеца.

Именно подкрепата на местните власти обаче ще е големият проблем на тази идея, пише още Bloomberg. Досега всички опити за сондаж за шистов газ през последните години предизвикват масови протести. Местните жители се опасяват от рискове, свързани със земетресения, както и за претоварване на местната пътна инфраструктура заради превозването на оборудване и служители на компаниите, които проучват за газа.

Еколози също често са спирали подобна дейност.

А геолози не смятат, че Великобритания може да постигне същия бум, както САЩ. Според експертите най-обещаващите находища на шистов газ в САЩ са в основно в силициеви скали, докато във Великобритания са в глина, в която кладенците няма да могат да издържат толкова дълго.

Според  много анализатори по-доброто решение за местния добив на газ за Великобритания е разработването на Северно море, където има още неизползвани и непроучени възможности. Лиз Тръс също има планове за Северно море и обеща, че правителството ще даде лицензи за разработване на проекти. 

Проучванията на общественото мнение от края на миналата година  показват, че само 17% от британците подкрепят фракинга.

От британското звено на Greenpeace коментират, че индустрията е получила огромна подкрепа от правителството за сметка на отказаната помощ за вятърните паркове по сушата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още