IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпейо: Отговорът на енергийната криза е тук - добив на шистов газ

Бившият държавен секретар на САЩ е у нас и изнесе публична лекция, посветена на геополитическата значимост на България

15:28 | 31.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Автор: Любомир Мартинов, БТА

България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа, заяви бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо. Той участва в организираната от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тема: „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

"Само защото страната ви реши да откаже да плаща в рубли, (руският президент Владимир) Путин нареди на петролните си картели да спрат доставките за вас", каза Помпейо и добави, че спирането на газа за България е изправило бизнесите пред перспективата да нямат надежден източник на енергия. С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи", добави той.

"Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи", заяви още Помпейо и добави, че отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. Българската икономика се нуждае от 3 млрд. куб. метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 млрд. куб. метра, каза Помпейо и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да могат да бъдат добивани на цени, които всеки български гражданин да може да си позволи.

Днешните фракинг технологии за добив на шистов газ са много по-чисти от руския петрол, каза Помпейо. „Не позволявайте на тесногръди, зле информирани, неосноваващи се на фактите аргументи на шепа активисти да унищожат бъдещето на вашите народи“, призова бившият държавен секретар на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 1 година
... и САЩ са готови да ни го изкопАт газа... за "нас"... и ше ни го продават мнооо'о изгодно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato хахахаха, викаш ние го измислихме, оу кей.. важно е да си вярваш ... и през дедовия ми е за *** ви... пардон газа ви! нито го ползвам, нито ми трябва!.. горете си го на факел, а факела може да си го завреш отзад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Бившият държавен секретар на САЩ е у нас и изнесе публична лекция, посветена на геополитическата значимост на България. Враната намерила късче сирене и кацнала на едно дърво да си хапне. Видяла я лисицата. Дошла под дървото и рекла: Врано, вранчице, колко си хубава! Какви лъскави черни пера имаш А какъв ли пък ти е сладък гласецът! 3апей, миличка, да те послушам! Полъгала се враната от ласкавите думи на лисицата, отворила човка и гракнала: Га, га-га-а Сиренето паднало от устата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
If no mistake you have made, losing you are. A different game you should play. (-Yoda-) Ако не сте направили грешка, губите. Една различна игра, която трябва да играете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
До: khaoДо "Киев за три дни" си го измислихте вие, че така задната ви болка да е по-търпима. Живейте си във виртуалния си свят, дано там и газът да е по-евтин :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Zlato нали ще го сложиш до другия цитат "... до Киев за три дни" ! очевидно си колекционер на тъъпотии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
Това ще си го сложа в рамка :))))Помпео: С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи", добави той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още