IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки четвърти британец не планира да се отоплява през зимата

Борис Джонсън обяви, че новото правителство ще въведе мащабна допълнителна помощ за потребителите

14:56 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Почти един от всеки четирима жители на Великобритания (23%) не възнамерява да включва отоплението през зимата поради изключително високите цени на електроенергията и газа. Сред хората с непълнолетни деца този дял е още по-висок - 27%, става ясно от наскоро публикувано проучване на института за пазарни проучвания Savanta ComRes по поръчка на опозиционните либералдемократи, предава DPA. 

Според изследването повечето хора - около 70% - смятат да пускат отоплението по-рядко. Около един на всеки десет (11%) обмисля да вземе заем, като отново този дял е по-висок сред хората с по-малки деца (17%). Проучването сред повече от 2 хил. пълнолетни лица е било проведено, преди регулаторният орган Ofgem да повиши в петък с 80% горната граница на цените на енергията в основната тарифа. Ето защо анализаторите очакват още по-ясно изразени резултати, ако проучването се проведе сега. 

Либералдемократическата партия предупреди, че семействата са принудени да правят „сърцераздирателен избор". Страната е „на ръба на най-тежката криза на издръжката на живота от един век насам". „Национален скандал е, че родителите трябва да избират между това да отопляват домовете си и да хранят децата си", заяви говорителят на партията Кристин Джардин. Либералдемократите, както и основната опозиционна Лейбъристка партия, призовават консервативното правителство да замрази повишаването на цените. 

 Пътници преминават по "Лондон Бридж" в снега в Лондон, Великобритания, в четвъртък, 1 март 2018 г. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Пътници преминават по "Лондон Бридж" в снега в Лондон, Великобритания, в четвъртък, 1 март 2018 г. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

В неделя премиерът Борис Джонсън обяви, че новото правителство, което се очаква да встъпи в длъжност на 6 септември, ще въведе мащабна допълнителна помощ за потребителите. Той обаче не представи подробности. 

„Следващият месец - независимо кой ще поеме поста от мен - правителството ще обяви още един огромен пакет финансова помощ", пише Джонсън в редакционна статия за вестник Mail on Sunday. Според експертите досегашните мерки на правителството са повече от недостатъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още