IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 211% инфлация – как жителите на Аржентина се справят с най-бързия ръст на цените от 30 години

Аржентина изпреварва и Венецуела, която дълго време беше с най-високата инфлация в Латинска Америка

22:01 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлация в Аржентина е надхвърлил 211% през декември, сочат официални данни в четвъртък, цитирани от Ройтерс, като с това ускорение инфлацията достига най-високото си ниво от началото на 90-те години на миналия век. В същия момент новоизбраният президент на Хавиер Милей се опитва да избегне хиперинфлацията със строги мерки за икономии.

Месечната инфлация в Аржентина е достигнала 25,5% през последния месец от 2023 г., след рязка девалвация на валутата на страната, когато правителството на Милей встъпи в длъжност на 10 декември и обеща да овладее инфлацията.

Аржентина изпреварва и Венецуела, която дълго време беше страната с най-високата инфлация в Латинска Америка, и чийто ръст на цените се е забавил до около 193% през 2023 г. след години на неконтролируемо повишение на цените.

„Трябваше да се откажем от малките удоволствия“, признава 79-годишната пенсионерка Сузана Барио, добавяйки, че вече не може да си позволи да кани приятелите си на специфични аржентински барбекюта, които са ключова част от развлеченията в страната.

„Вече не мога да си позволя радостта да поканя приятелите си на барбекю“, твърди тя.

Макар че инфлацията в Аржентина е висока от години, темпът на увеличение на цените сега е най-бързият такъв от началото на 90-те години, когато страната излизаше от период на хиперинфлация и храните поскъпваха главоломно.

Антисистемният президент Хавиер Милей се опитва да въведе строги мерки за икономии в страната, за да се справи с инфлацията и да намали големия фискален дефицит.

Но той също така предупреди, че възстановяването ще отнеме време и нещата може да се влошат, преди да се подобрят. Много аржентинци затягат коланите отново, тъй като две пети от тях вече са под прага на бедност.

„Нищо не е евтино“, коментира Грасиела Браво, 65-годишна пенсионерка, която допълва, че внимателно е преброила колко точно картофи си е купила.

„Преди купувах килограм, а сега избирам три или четири картофа, за да не се развалят.“

Алехандро Гроси, 49-годишен адвокат, твърди, че вече е свикнал с покачването на цените след години на инфлация.

„Купувам по-малко неща за себе си, отколкото бих искал, но трябва да се адаптираме“, каза той. „Сякаш вече го приемаме за естествено – инфлацията е висока и цените се менят.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още