IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 12 юни е планирано IPO-то на "Пейсера България" на пазар beam на БФБ

Дружеството започва серия от срещи с потенциални инвеститори

17:15 | 25.05.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

За 12 юни е планирано първичното публично предлагане на „Пейсера България“ АД на пазар beam на Българската фондова борса (БФБ), съобщават от компанията.

Във връзка с предлагането дружеството организира поредица от информационни събития за инвеститори. Първото ще се проведе на 29 май в София, в хотел „Астория Гранд“.

Срещи са насрочени и в Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Букурещ.

Дружеството търси от инвеститорите близо 2 млн. лева, като ще им предложи 163 хил. обикновени акции при цена от 12,2 лева на акция.

Набраните средства ще бъдат използвани за подготовка за лиценз за дружество за електронни пари, за покриване на капиталови регулаторни изисквания, технологични подобрения на платформата, учредяване на дъщерно дружество, доставчик на услуга за колективно финансиране, развитие на търговска мрежа за физически ПОС устройства, свързани с Paysera сметки, и развитие и популяризиране на Open Banking разплащанията в България и Румъния.

Дружеството предвижда да разпределя дивидент в размер на не по-малко от 30% от печалбата. Текущите акционери се задължават за срок от 2 години да не продават повече от 5% от притежаваните акции.

„Пейсера“ е платформа за дигитални платежни услуги за физически и юридически лица. Групата включва партньорска мрежа в Литва, Латвия, Естония, България, Румъния, Албания, Косово, Украйна и Грузия, като оперира в над 180 държави.

През 2023 г. през платформата са осъществени трансакции за 9 млрд. евро, а клиентите на групата са 1,4 млн. физически и 99 хил. юридически лица.

Балансът по клиентски сметки на „Пейсера“ в България и Румъния възлиза на 38,1 млн. евро през 2023 г., а потребителите са 70 хил. физически лица и компании.

За миналата година дружеството отчита 99 хил. лева загуба при 46 хил. лева печалба за 2022 г. При успешно пласиране на емисията акции се очаква ръст на загубата до 732 хил. лева тази година и излизане на печалба в размер на 1,534 млн. лева през 2025 г. До 2028 г. компанията прогнозира, че печалбата ще достигне почти 6 млн. лева.

Без увеличение на капитала се очаква дружеството да реализира 357 хил. лева  печалба през тази година, която да нарасне до 821 хил. лева през 2025 г. и да достигне 2,5 млн. лева през 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още