IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появи се първият банкомат за биткойни в България

За момента устройството е еднопосочно и предлага единствено закупуване на биткойни срещу левове

16:15 | 04.08.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Битоматът е разположен в &quot;Интерпред &ndash; Световен търговски център София&quot;. <em>Снимка:&nbsp;Bitcoin.bg</em></p>

Битоматът е разположен в "Интерпред – Световен търговски център София". Снимка: Bitcoin.bg

Първият банкомат за биткойни в България вече е факт. Революционното устройство се намира в София и е разположено в сградата "Интерпред – Световен търговски център София".

Битоматът, както собствениците му го наричат, е притежание на сдружението с нестопанска цел "Българска Биткойн Асоциация". Считано от 5 юли, организацията е легитимно юридическо лицe с решение на търговското отделение на Софийски градски съд.

Притежателите му посочват, че засега битоматът ще е еднопосочен, т.е. чрез него може да получите биткойни срещу левове. При засилен интерес обаче нестандартният банкомат може лесно да бъде надграден в двупосочен биткойн автомат, който ще позволява обмена както на биткойни срещу левове, така и на левове срещу биткойни. „Имаме готовност за такава промяна и при достатъчен интерес от потребителите на биткойн ще го направим до няколко месеца“, отбелязват собствениците.

Покупката се осъществява в три стъпки и е изключително интуитивна и лесна. Иновативната машина следва един прост принцип: "Ако нещо изисква допълнителни обяснения, значи е погрешно". Собствениците на битомата уточняват, че машината приема само и единствено левови банкноти. Цената е в лева и при спокоен пазар е с 4% надценка върху усреднената текуща цена на Bitpay, Kraken и Bitstamp – три от най-големите платформи за търговия с дигиталното парично средства. 

Потребителският интерфейс е на български и на английски, като се избира се с натискане на съответния бутон върху сензорния екран. Текущата цена на един биткойн е означена в долния ляв ъгъл. При спокоен пазар се обновява на всеки 10-15 минути.

Биткойн е парична система и експериментална валута от нов вид. Към момента няма държавен орган, централна банка, частно юридическо или физическо лице, които да стоят пряко зад криптовалутата.

Никой не притежава изключителните права да издава, разпространява, пуска или спира от обръщение тези парични знаци. Управлението се осъществява съвместно от цялата разпределена компютърна мрежа. Няма географско местоположение за съхранение и отговорно пазене, както е при физическото злато и сребро, когато се използват за пари. Няма и централен сървър, който се използва за индексиране на съдържанието, както е при торент мрежите, използвани за споделяне на разнообразни файлове.

Засиленият инвеститорски интерес към дигиталната валута съвсем естествено не остава незабелязан от властите по света.

В началото на юли Европейският банков орган (ЕБО) препоръчва на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и Европейския парламент да разработят изисквания, според които да се осъществява контрола върху виртуалните валути, в това число и биткойна. Институцията отправи съвет към властите "да разубедят финансовите институции от купуване, задържане и продажба на виртуални валути, тъй като няма никакъв регламентиращ режим за тях". Според органа криптовалутите имат потенциални ползи, но рисковете ги надвишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
eng.Garin
преди 9 години
Аз коментирам конкретна проста ситуация, в която участва някаква машина в която пускаш едни пари и получаваш нещо. Оприличих това на една карикатура и го направих единствено поради комичния изглед. Въпросния господин и неговата воля да закупи нещо си изобщо липсват в опростената комична симулация която извърших. Внимавайте с вашето дебелокожие, тъй като при постоянен обем на тялото, обема на други много важни органи могат да бъде сведен до 0 за сметка на размерите на кожата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
DotBG
преди 9 години
По принцип съм дебелокожо добиче, но понякога наистина успявам да се изумя от ентусиама да се пишат коментари само заради спорта. Току що инж. Гарин нарече *** инвеститора и предприемач *** Дрейпър само защото си е купил коини за $18 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
eng.Garin
преди 9 години
Прочетох статията и някак неволно се сетих за онази карикатура, дето на една ЖП гара беше инсталирана огромна машина само с един процел за пускане на банкноти и голям надпис "ПРОВЕРИ КОЛКО СИ ***" и после инструкциите за стартиране на процедурата: " Пусни едни 50 лв." Хе хе ех. Някакво такова изглежда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 0
Forex Master
преди 9 години
>>Битоматът, както собствениците му го наричат, е притежание на сдружението с нестопанска цел "Българска Биткойн Асоциация">>Доколкото виждам от страницата (***.bitcoin.bg) автомата е собственост на "Биткойн България". Това е фирма със съответния предмет на дейност и регстрирана по ДДС. Не зная, защо автора на статията е решил, че е собстеност на сдружение с нестопанска цел?! Редно е да се проверява твърдения преди да се публикуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 13
deant
преди 9 години
автомат за поредния легален обир. за разлика от другиа задължителен - данъци и такси, този поне е по желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 14
SS-23
преди 9 години
Почти към убеден, че някоя закъсала банка го е спретнала тоя банкомат....Удариха (малко или много) фирмите им за "бързи" кредити и веднага цъфна нова измама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 9 години
Ми не, не е банкомат... не ме интересува, как са го кръстили журналята в статията. Както и да е - ще взема сам да се ограмотя за тези автомати, че вече се излагаме с коментарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
pernik
преди 9 години
Пич, не си прав. Банкомат казват че е хората. Прочети внимателно статията, че се открива първия БАНКОМАТ за биткойни.Иначе, си е фалшива реклама, като италианските Брускети Марети на Итал Фуд, който видиш ли не били италиански нито фирмата била италианска, ама рекламата напревана като италиански да са. Само пример за подвеждаща реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 9 години
Пичуи, не мисля, че "банка има отзад" в случая с биткомата... иначе се опорочава цялата концепция на биткойна. Това изобщо не е банкомат, а по-скоро вендинг машина. Най-вероятно просто Българската биткойн асоциация прибира кинтите и толкоз. Въпроса е как точно получаваш койните от тази машинка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
pernik
преди 9 години
Е нали банкомат откриват хората?Редно е да се знае този банкомат аджеба под чий надзор ще бъде. Все пак в него ще ръгаш пари, ако нещо блокира и не ти даде биткойните, а банката собственик на банкомата те отсвири, към кой ще се оплачеш? БНБ или КФН? Предполагам БНБ трябва да са институцията, все пак за банкомат говорим, т.е. банка има отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още