IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мажоритарят иска да придобие автоматично всички акции в Енерго-Про Мрежи

При Енерго-Про Продажби обаче намеренията са други - дружеството директно е отписано от публичност

09:06 | 24.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Мажоритарят иска да придобие автоматично всички акции в Енерго-Про Мрежи

Енерго-Про Варна ЕООД прилага различни стратегии спрямо Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД. При първото е поискано всички акции, собственост на останалите акционери, да бъдат придобити автоматично. При Енерго-Про Продажби обаче няма желание за придобиване на всички акции и дружеството е отписано от публичност по желание на мажоритаря, като търговията с акциите спира на 24 юни 2015 г. (днес).

При Енерго-Про Мрежи АД стратегията е всички акции, собственост на други акционери, да бъдат изкупени автоматично по силата на чл. 157а от ЗППЦК. Предложената цена е 164,42 лв. на акция, каквато беше и цената по изтеклото търгово предложение, дало възможност на Енерго-Про Варна ЕООД да изкупи всички останали акции. Предмет на изкупуването са 1 641 акции или 0,125% от капитала на Енерго-Про Мрежи АД.

След съответната дата малките акционери в Енерго-Про Мрежи АД няма да притежават акции, а ще имат пари. Те ще се пазят 5 години в Банка ДСК АД и ще бъдат изплащани на акционерите срещу поискване.

Енерго-Про Варна ЕООД достигна дял от 99,52% в Енерго-Про Мрежи АД и 98,75% в Енерго-Про Продажби АД след търгови предложения при цени от съответно 164,42 лв. и 23,25 лв. След търговото предложение са придобити още 0,355% от капитала на Енерго-Про Мрежи АД и са останали само 0,125%.

Според чл.157б от ЗППЦК неприелите търговото предложение акционери имат право да поискат мажоритарят да им изкупи акциите в срок от три месеца на цената от търговото. Според този член все още има шанс за акционерите в Енерго-Про Продажби АД, да продадат акциите си при цена от 23,25 лв., въпреки че търговията с книжата на дружеството на БФБ-София е спряна.

Пресен е случаят с Пампорово АД, където след търгово предложение при цена от 7,8 лв. за акция последва близо 9-кратно увеличение на капитала, записано от основният акционер СИЕСАЙЕФ АД, с което делът на останалите около 2 600 малки акционери бе намален значително.

Посредник по търговите предложения на Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби АД е Балканска консултантска компания ИП АД. Припомняме, че Енерго - Про заведе иск срещу България за невъзстановени 54 млн. евро разходи в периода 2012 – 2014 г.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vale1
преди 8 години
Според мен предложението за принудително изкупуване на акциите ,което е отправил мажоритаря в Енерго Про Мрежи е невалидно ,тъй като се позовава на чл.44а от Наредба 13 на КФН .Този член се базира на стара редакция на ЗППЦК от 2007 г, а настоящия ЗППЦК е обновен в тази си част касаеща изкупуването през 2009 г .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още