IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Няма опасност от зараза за банките

Няма да оставим гръцкия народ в беда, твърди германският финансов министър

11:31 | 04.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойбле:&nbsp;Но едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция в беда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле: Но едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция в беда. Снимка: Ройтерс

Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле не смята, че има заплаха за зараза от гръцкия банков сектор към другите финансови институции в Европа.

„Дори ако се стигне до срив на отделни банки, опасността от зараза е сравнително малка", казва той в интервю за булевардния вестник Bild ден, преди предстоящия утре в Гърция референдум за това дали да бъдат приети условията, поставени от международните кредитори.

„Пазарите реагираха много предпазливо в предишните дни. Това показва, че проблемът е под контрол".

„Банките в Гърция са засега затворени, а европейският банков регулатор следи ситуацията“, пояснява финансовият министър.

В Гърция банките бяха затворени в понеделник, за да се предотврати срива на финансовата система предвид масовото теглене на депозити и пари от банкоматите. Само за пенсионери, които често нямат банкови карти, клоновете бяха временно отворени за три дни. На банкоматите гърците имат право да теглят по до 60 евро на ден. В допълнение, правителството въведе контрол върху капиталовия трансфер.

Шойбле заяви още, че провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, тъй като страната "не иска никаква програма за реформи“.

„Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на (гръцкия премиер, б. ред.) Алексис Ципрас преди и след (избирането му на поста в началото на тази година), можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле

По тази причина "още от началото (е бил) твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина". "Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", казва Шойбле. Германският финансов министър е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Според него само гърците могат да отговорят на въпроса дали ще останат в еврозоната или не. „Но едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция в беда", подчертава той.

В петък Волфганг Шойбле потуши ентусиазма на гръцкия си колега Янис Варуфакис, че скоро след референдума ще се стигне до сделка. По-рано Варуфакис коментира, че споразумението „малко или много“ е готово.  

„Предложението, за което ще се гласува в неделя, вече не е на масата на преговорите“, заяви Шойбле пред Bild. По думите му първо трябва да се изчака вотът, а след това Гърция трябвало да подаде молба за възобновяване на преговорите.

Всичко за Гърция четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
За да бъдат сложени нещата на местото им първо трябваше да се започне с РЕВИЗИЯ НА ДЪЛГА , а не с признаването му и ПРЕГОВОРИ за опрощаване.. Една подобна ревизия би доказала, че дълга е натрупан не от гръцкото правителство и народ , а от "независимата" НБГ която е ДЪЩЕРНО ДРУЖЕСТВО КОНТРОЛИРАНО от ЕЦБ!!НБГ е КРЕДИТОР на ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЪРЦИЯ!!ТЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С ГРЪЦКИЯ НАРОД И ОТГОВОРНОСТИТЕ ПО ЗАДЪЛЖЕНИЯТА Й СВЪРЗАНИ С ФЮЧЕРСНИТЕ ЗАЛАГАНИЯ които е направила са НЕЙНИ , а не на ГРЪЦКИЯ НАРОД!!С ПОВЕДЕНИЕТО СИ ВАРУФАКИС И ЦИПРАС прехвърлят задължението на Национална бана на Гърция върху ГРЪЦКИЯ НАРОД.Мигар ТЕ не разграничават отговорностите на ПРАВИТЕЛСТВОТО , от тези на дъщерното дружество на ЕЦБ наречено "независима" НБГ??РАЗЛИЧАВАТ ГО И ОЩЕ КАК. ТЕ ПРОДАДОХА ГРЪЦКИЯ НАРОД!М/У тях и президента на Еквадор РАФАЕЛ КОРЕЯ има огромна разлика, която не е само в поведението , но и в марала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Но едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция в беда" - това е добре няма да излизат от еврозоната но банковата ваканция трябва да продължи Иначе е ясно ,че няма проблем за ефекта на доминото и проф.д.ик.н. Красимир Петров го обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUIкак немските банки са имали 3% капит.адекватност и т.н. ЕЦБ дава 1 трлн.евро с 0,75% лихва на частни банки които купуват ДЦК с 4-7% лихва - http://darikfinance.bg/***/85651#comments "Тази помощ не е за страните в беда (като Испания), а за нашите банки, които притежават големи частни дългове в тези страни." ." (Chattered Pratap, "Bailing out Germany: The Story Behind the European Financial Costs" [28/05/42])Няма как да бъде казано по-ясно. Добре ,че хората неразбират иначе ще ги линчуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още