IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново се опълчи на редуциране на гръцкия дълг

Волфганг Шойбле и Йерун Диселблум потушиха ентусиазма на гръцкия си колега Янис Варуфакис за бързи преговори

16:59 | 03.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Волфганг Шойбле<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Волфганг ШойблеСнимка: Ройтерс

Въпреки препоръките на Международния валутен фонд (МВФ) федералното правителство на Германия се опълчи срещу нова т. нар. "подстрижка" (редуциране) на дълга на Гърция. Определените от фонда финансови нужди по никакъв начин не налагат извода, че е наложително опрощаване на част от дълга“, каза говорителят на германското Министерство на финансите Мартин Йегер, цитиран от DPA. Но и една нова спасителна програма от спасителния фонд ESM заради процеса от много стъпки не е лесна процедура, допълни той.

В четвъртък доклад на Международния валутен фонд (МВФ) показа, че динамиката на дълга на Гърция е "неприемлива" и страната се нуждае от сериозни реформи, ако желае да излезе от кризата. Според анализа положението за Гърция е толкова лошо, че правителството се нуждае от около 51,9 млрд. евро в периода между октомври 2015 г. и декември 2018 г. Освен това икономическата позиция на средиземноморската страна се влошава: миналата година МВФ прогнозира, че дългът на Гърция ще намалее от 175% от БВП през 2013 г. до 128% през 2020 г. Сега институцията очаква задълженията на Атина да са 150% от БВП през 2020 г. Фондът препоръча и редуциране на дълга. 

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле и председателят на еврогрупата Йерун Диселблум потушиха ентусиазма на гръцкия си колега Янис Варуфакис, че скоро след референдума ще се стигне до сделка. По-рано Варуфакис коментира, че споразумението „малко или много“ е готово. Диселблум обаче нарече изказването на гръцкия си колега „абсолютно невярно“.

Независимо от изхода на референдума Гърция е изправена пред „много трудно бъдеще“, заяви той.

Подобно изказване направи и Шойбле. „Предложението, за което ще се гласува в неделя, вече не е на масата на преговорите“, заяви той пред Bild. По думите му първо трябва да се изчака вотът, а след това Гърция трябвало да подаде молба за възобновяване на преговорите.

Ако се стигне до нови разговори, те ще са трудни и трябва да почиват на нови основи, каза той. „Защото положението в Гърция се влоши още повече през последната седмица“, казва Шойбле. „Ако има гръцка молба и са изпълнени определени условия, еврогрупата ще се изкаже положително за нови преговори“, обеща той. Но подкрепа за страната ще има само след истински реформи.

Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
опълчи, не опълчи...кой я пита Германия...щом чичо ви Сам вече е взел решението гърчолята да останат на хранилка на ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Обезпечени с активите на гръцките банки! Но ЕЦБ ги дава на ГЦБ и е нейно задължение да ги върне обратно все някога.Да не говорим че "актив на гръцка банка" звучи като "честен грък".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
89 те милиарда се смятат за обезпечени , по важен е въпроса кой обезпечава останалите 120 в банките - фонда за гарантиране на влоговете , държавата ли ще тегли кредит както при нас , бюджета ли ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
А нещо споменава ли Ципрас как ще върне 89 млрд евро натрупани по линия на ELA по време на неговото управление. Или врътката е следващите да кажат че нямат нищо общо с милиардите натрупани от Ципрас и така до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
многодобре
преди 8 години
..какво им е обещал?Обеща им,че ще се опита да догови д кредиторите по-добри условия.Това е!И този "популист",Ципрас,няма нищо общо с натрупаният, от "не популистите" управляващи преди него страната,дълг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 5
kurta007
преди 8 години
Много точно казано.Но и какво друго може да им обеща един комунист популист ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 3
nikiangel
преди 8 години
Юрофакис и Ципракис излъчват сигнали все едно 5-6 влакови композиции са натоварени със 500 еврови банкноти и машинистите дежурят 24/7 и само чакат резултатите от референдума за да потеглят към Гърция. А реалността е толкова различна че ако народа си имаше и най бегла представа, щеше да ги избеси на площада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Вестник Билд инициира допитване до читателите си с въпроса "Should we support Greece with further taxpayer billions?" С голямо мнозинство участниците са отхвърлили тази възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още